fbpx
Posts Currently viewing the category: "Column"
Appartementsrecht nog steeds niet op agenda

Wetgeving:

Appartementsrecht nog steeds niet op agenda

Guno Chin A Sen is oprichter van het eerste appartementencomplex in Suriname: Guco apartments. Omdat het appartementsrecht nog niet is opgenomen in het Burgerlijk Wetboek, kunnen appartementen in Suriname echter niet worden verkocht. ‘Maar niet iedereen wil een huis met een stuk grond’, denkt Chin A Sen, die pleit voor een wetsaanpassing.

Heisa om niks

Nederlanders in Suriname:

Heisa om niks

Ik kon een glimlach niet onderdrukken eind februari, bij het zien van de nieuwsberichten over een lange rij bij het consulaat van Suriname in Amsterdam. Wij Surinamers houden van rijen. Soms weten we niet eens waarom er een rij wordt gevormd, maar als we er eentje zien, dan sluiten we netjes achteraan. We zien in the end wel waarvoor. In ieder geval willen we er zeker van zijn de boot niet te missen.

Wonen op een klif

Altijd een bijzondere ervaring:

Wonen op een klif

Een plek kiezen om je huis te bouwen, is een secuur proces. De één houdt rekening met de bereikbaarheid, de ander wil juist landelijk wonen en sommige mensen willen hoe dan ook op een aparte plek wonen. Een heel aparte plek die niet iedereen kan waarderen, is het wonen op een klif. Nu hebben we in Suriname geen kliffen aan zee, maar wel genoeg plekken in het binnenland...

Gedollariseerd

Column: Von Zeggen:

Gedollariseerd

We zitten alweer enkele weken in het nieuwe jaar, maar desondanks: het allerbeste voor 2016. En dat we het minder over de wisselkoers mogen hebben. Het is me opgevallen, en zelf maak ik me er soms ook schuldig aan, dat er bijna geen gesprek in Suriname wordt gevoerd of het woord ‘wisselkoers’ valt. En dan met name die voor de US-dollar. Het lijkt wel een soort toverspreuk. Zeg ‘koers’, en we slaan helemaal op hol. Dat het niet lang meer duurt of we betalen SRD 5,- voor een dollar of zelfs meer, alsof we er allemaal op zitten te wachten, Terwijl het toch echt het laatste is dat iedere oprechte Srananman, de speculanten daargelaten, wil. En toch zijn we als samenleving met z’n allen sinds enkele maanden ‘gedollariseerd’.

Zelfevaluatie en maatregelen

Column:

Zelfevaluatie en maatregelen

We gaan richting het einde van 2015. Een periode waarin we ons volproppen met eten en de drank rijkelijk laten vloeien, om er op 31 december met veel bombarie uit te gaan en een nieuw jaar te verwelkomen. Althans, zo gaat dat in veel families in Suriname.

Column: Perceel gevraagd

Column:

Column: Perceel gevraagd

Bent u inmiddels bekomen van de schrik? De verhoogde tarieven voor water, stroom en brandstof? Daar blijft het helaas niet bij. Er komt nog een golf aan verhogingen van andere producten en diensten. U dacht toch niet dat alle ondernemers solidair genoegen nemen met minder winst? Die berekenen de verhoogde kosten van de bedrijfsvoering netjes door aan ons, de consument. Zoveel heb ik nog wel onthouden van de economielessen op de middelbare school.

Sma ai sani

Column:

Sma ai sani

Iedere ochtend zie ik haar al vroeg uit huis gaan, mijn buurvrouw Jeanine. Samen met haar dochtertje, een meisje van ongeveer zeven jaar. We groeten altijd kort maar vriendelijk, zo fatsoenlijk zijn we wel. En ik heb ook niets tegen haar hoor, helemaal niet. Het is best een leuk mens, en een mooie vrouw om te zien. Maar aan haar woning erger ik me mateloos!

‘Kansen’ en Kansen

Column:

‘Kansen’ en Kansen

Maar de redenering dat elk land dan bewust een crisissituatie zou moeten creëren om gebruik te maken van die kansen, is een kromme redenering. Eigenlijk een dooddoener.

Goedkoop is duurhuur

Column:

Goedkoop is duurhuur

Een vriend van me had een enorme lap grond gekocht. Niet gekocht in de zin van hij koopt even een stuk grond bij de notaris, nee het ging om het overnemen van zogenaamde onverdeelde boedelaandelen. Dit komt erop neer dat er een stuk grond is, waarvan hij het gros van de erfgenamen kende waarvan de een wel wilde verkopen, maar de ander weer niet. In de loop van de jaren heeft hij de welwillenden uitgekocht en via de rechter een scheiding en deling gedaan waarna het perceel na uitbetaling van de overige erfgenamen werd overgeschreven op zijn naam.

Plantage te koop

Column:

Plantage te koop

Suriname is rijk aan oude plantages. Technisch gesproken was alles vroeger eens een plantage geweest en dan uiteindelijk weer helemaal verkaveld naar de wijken die we nu allemaal kennen in de stad. Vaak is de naam van de plantage behouden. Nu zijn er een hoop van die plantages verder uit de stad die nog steeds te koop worden aangeboden. Vaak zijn deze plantages niet eens bereikbaar. Er loopt geen weg naar toe en zelfs geen rivier die langs deze stroomt. Het is ingesloten tussen een hoop andere plantages.

Volgende

E-mailadres:

Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord.