fbpx
Inspiratie uit de wereld

Inspiratie uit de wereld

Inspiratie uit de wereld

Cribs

Voor de rubriek Cribs gaat de redactie voor ieder nummer van Surgoed Lifestyle krant op zoek naar bekende Surinamers die willen laten zien waar en hoe ze wonen en hoe hun “kribje’’ is ingericht. Deze keer zijn we op bezoek bij Rudolf Elias, waarnemend directeur van Staatsolie.

Er staat een aangename bries wanneer we laat in de middag een zijstraat van de Commissaris Weytinghweg in rijden. Een van de woningen aan de rechterkant is van Staatsolie waarnemend directeur Rudolf Elias (55). In tegenstelling tot de potdichte nieuwbouwhuizen die het straatbeeld van Suriname de laatste jaren domineren, oogt dit huis open en ruim. Een niet alledaags uiterlijk. “Ik woonde jarenlang in verschillende delen van het Caribisch gebied en heb daar mijn inspiratie opgedaan voor de bouw van mijn huis in Suriname”, vertelt de directeur. “Architect Kenneth Raymann is een goede vriend van me; hij is verantwoordelijk voor het ontwerp.”

Inspiratie uit de wereld

Elias reisde twintig jaar lang de wereld rond voor zijn werk bij Ballast Nedam. Hij kwam in 1995 voor het eerst terug in Suriname, in verband met de bouw van de Nederlandse Ambassade, de Jules Wijdenboschbrug en de Coppenamebrug. In 2005 besloot hij zich in Suriname te vestigen. Hier werkte hij eerst bij Billiton, en sinds 2009 is Elias in dienst van Staatsolie.

Tien jaar geleden kreeg hij met een stel vrienden het aanbod om een stuk ongerepte natuur van 1,2 hectare aan de Commissaris Weytinghweg te ontwikkelen. De zes vrienden begonnen in 2005 met het aanleggen van alle mogelijke nutsvoorzieningen en het bouwrijp maken van enkele kavels. In 2007 werd het huis van Elias opgeleverd. De directeur is erg tevreden met zijn leefomgeving. “Het is hier prachtig wonen. De huizen liggen een eindje naar binnen in de straat, waardoor er geen geluidsoverlast is van de drukke hoofdweg. Dus rustig wonen, maar toch vlak bij de doorgaande wegen naar de stad. Ik geniet echt van de rondvliegende vogels en de geluiden van de natuur. Ook is het een buurt met veel sociale controle. Door de doodlopende weg is er praktisch alleen maar bestemmingsverkeer. Het valt bewoners dus direct op als er iets vreemds in de straat gebeurt.”

 

Bij de bouw van de woning is in het bijzonder gelet op duurzaamheid en onderhoudsvriendelijkheid. Elias maakte bewust de keuze voor een goede kwaliteit materialen, om daarvan op lange termijn de vruchten te plukken. De woning is verder compleet op de wind gebouwd. “In het hele huis is er een overdruk aan de windzijde en een onderdruk aan de andere zijde. Dat betekent dat de wind via een grote opening het huis binnenkomt. Daarna wordt de druk opgebouwd, omdat de wind via kleinere uitgangen de woning moet verlaten. Dus ook al staat er weinig tot geen wind, het huis zorgt voor zijn eigen ventilatie.”

Ook blijft het woongedeelte van het huis koel vanwege de hoge plafonds. De warme lucht stijgt automatisch omhoog. “En de louvres in het plafond zuigen de warme lucht uit het huis, waardoor het niet blijft hangen. Verder is het dak 100 procent geïsoleerd en zijn alle wanden aan de voorzijde van het huis dubbel, zodat er geen warmte door naar binnen komt. Kortom: zelfs op het warmste moment van de dag is het nog heerlijk koel in de woonruimte, en is er geen airco nodig. Soms moet ik de deuren zelfs dichtdoen, omdat het te koud wordt.”

Ondertussen komt er een aardige regenbui op gang. Elias blijft gemoedelijk achterover zitten op het balkon. “Het dak van het huis is verlengd met een meter, zodat zon en regen buiten blijven. Het moet echt flink regenen, willen we hier nat worden.”

In tegenstelling tot de woonkamer, hebben de slaapkamers een laag plafond. “Deze kamers zijn wel gebouwd op airconditioning. Maar hoe lager de ruimte, hoe energievriendelijker het is. Het plafond is ook hier geïsoleerd om de warmte van de zon tegen te gaan”, vertelt hij. De houten deuren en de vloeren van de slaapkamers hebben een persoonlijke touch. Deze zijn gemaakt van kromanti kopi, een lichtbruine houtsoort. “Dit hout is van twee bomen die we hebben gevonden in de mijn van Kaaimangrasi, tijdens mijn werk bij Billiton. Ze moesten gekapt worden, dus nam ik ze mee naar de stad en heb ze laten verwerken voor in mijn huis. Het is prachtig duurzaam Surinaams hout.”

De inrichting van het huis oogt verder eenvoudig en warm. Elias kocht het overgrote deel van zijn meubelen in Suriname. Links en rechts siert een aantal kunstwerken de woonruimte. Opvallend zijn de stenen wandlampen, die op meerdere plaatsen in het huis zijn terug te vinden. Deze heeft Elias speciaal laten maken in Mexico. De marmeren vloertegels komen via een broer van Elias, die op de Filipijnen woont.

Tijdens zijn spaarzame vrije uren vindt de directeur het heerlijk om te koken. “Ik kook van alles: Italiaans, Libanees. Ik kijk nooit televisie. Daar heb ik geen tijd voor. Ik zit het liefst te genieten met mijn kinderen of gasten aan de achterkant van het huis op de patio. Heerlijk in de open lucht.”

Lees meer berichten uit de categorie Cribs.

2017-05-30

E-mailadres:

Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord.