blank

Het huwelijksgoederenregime

Het huwelijksgoederenregime

Algehele gemeenschap van goederen

Als je trouwt, is er een algehele gemeenschap van goederen. Dat houdt in dat alles wat je hebt op het moment van trouwen gemeenschappelijk wordt, zowel de baten als de lasten; dus niet alleen alle goederen maar ook alle schulden. Ook alles wat er tijdens het huwelijk bijkomt of afgaat aan baten of lasten is gemeenschappelijk.

blank

Huwelijks voorwaarden

Huwelijkse voorwaarden zijn de afspraken die men maakt over de verdeling van eigendommen nadat het huwelijk is voltrokken. Door het afsluiten van huwelijkse voorwaarden worden bepaalde bezittingen of schulden uitgesloten van de gemeenschap in goederen; dus is er sprake van een afgescheiden vermogen.

Voor het opstellen van huwelijkse voorwaarden heb je een notaris nodig. Situaties waarin het verstandig kan zijn om huwelijkse voorwaarden op te stellen, zijn o.a.:

  • grote financiële ongelijkheid tussen partners;
  • schulden van een van de aanstaande echtgenoten;
  • wens van echtgenoten om financieel onafhankelijk te blijven;
  • zakelijke risico’s van (een van) de echtgenoten;
  • bescherming van familievermogen (erfenissen en schenkingen)
  • bescherming rechten van kinderen uit eerder huwelijk, etc.

Het opstellen van huwelijkse voorwaarden heeft een intern effect (tussen de echtgenoten) en een extern effect (vooral tegen eventuele schuldeisers).

Een voorbeeld: een van de twee echtgenoten loopt grote zakelijke risico’s. Het kan aantrekkelijk zijn om in die situatie het eigen huis op naam van de andere echtgenoot te zetten. Maar bij echtscheiding of bij overlijden van de huiseigenaar kan dat heel onplezierige gevolgen hebben voor de niet-eigenaar. In de onderlinge relatie is het waarschijnlijk eerlijk om het huis op beider naam te zetten, maar dat levert natuurlijk wel weer extra risico op naar schuldeisers toe.

Het is verstandig om voordat je trouwt goed na te denken over de financiële en juridische gevolgen van het sluiten van een huwelijk!


Lees meer berichten uit de categorie Vraag aan de notaris.
Mr. Dew Kalisingh
oktober 5, 2016

ADVERTENTIE

E-mailadres:

Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord.