Kunstenaar Ken Doorson
Kunstenaar Ken Doorson
Cribs
Ken Doorson: ‘Hier naartoe komen, maakt me al blij’
Voor de rubriek Cribs gaat de redactie van de lifestyle-krant van Surgoed House & Home op zoek naar bekende Surinamers die willen laten zien waar en hoe ze wonen; hoe hun ‘crib’ is ingericht.

Eerste schilderijen
De woonkamer is groter gemaakt door een slaapkamer op te offeren. “Ik wilde het huis ruimtelijk maken”, licht hij toe. Dat is aardig gelukt, want het huis is erg licht en het waait er goed door. “Dat komt ook doordat we niet zo ver van de zee zijn. Het kanaal achter het huis gaat er rechtstreeks naartoe.” Aan de muur hangt een van de eerste schilderijen die Doorson maakte, op zijn zestiende.
Verder staat er een enkele bank, waar volgens Doorson geen verhaal achter zit. “Eigenlijk heb ik het gewoon meegenomen uit Nederland. Het heeft daar ook altijd in mijn atelier gestaan. Ja, zo heeft alles wel een verhaal, hè.” De ruimte wordt verder opgevuld door de typische Doorson-tafels in verschillende formaten. Op een laag model staat een mooie oude platenspeler. Ook staat er een grotere tafel, het eerste prototype ooit. De kunstenaar is zichzelf steeds opnieuw aan het uitvinden, maar heeft iedere keer wel een rode draad in zijn werk. “Het gaat om een balans tussen vorm, emotie en kleur. Daarbij speelt de Surinaamse historie ook een rol en heeft mijn werk een sociaal-maatschappelijk tintje. En ik stel mezelf altijd de vraag waarom en hoe we dingen maken.”
Buitenatelier
Tussen de woonkamer en de keuken is een slaapkamer waarin de kunstenaar werkt. Een deur leidt naar de oude garage, die nu fungeert als buitenatelier. Daar staat een enorm droogrek met beeldhouwwerken van klei en twee geverfde etalagepoppen. In het huis staan niet veel kunstwerken meer. “We hebben net alles verscheept naar Nederland, waar ik deze maand een tentoonstelling heb.”
Doorson loopt door de gang naar de achterkant van het huis, waar twee verrassingen te vinden zijn. In de eerste plaats is dat de oude steiger die uitzicht biedt over het kanaal en het tegenoverliggende weiland. “Als het weiland gemaaid is, heb je een prachtig uitzicht!”, licht de kunstenaar toe. De andere verrassing staat pal achter het huis, onder het afdak. Daar heeft Doorson een ligbad geplaatst, waar hij ook echt gebruik van maakt.
“Het leven in Suriname is vooral buiten, en vanwege dat gevoel heb ik dit bad hier geplaatst.” Naast het bad, dat is afgeschermd met een pangi en schermen, staat een brander met daarop een enorme wok. Daarin kookt hij het water voor zijn bad. En natuurlijk heeft ook de wok een verhaal. Deze heeft hij meegekregen van de vissers op Braamspunt. “Ze kookten er hun garnalen in.” Het is niet het enige wat van Braamspunt komt. Aan het keukenraam heeft hij een bar gemaakt van drijfhout, eveneens van Braamspunt. Die bar is het lievelingsplekje van Doorson, vanwege het uitzicht op de steiger, het weiland en de keuken. “Dit is de plek waar ik echt tot rust kom. Alleen hier naartoe komen, maakt me al blij!”
Ken Doorson heeft van 26 juni tot 31 juli 2016 een solotentoonstelling in Galerie 23 te Amsterdam.
juli 7, 2016