Onstuimig verleden in de Nassylaan
Onstuimig verleden in de Nassylaan
Huis en zijn verhaal
Dr. J. F. Nassylaan
Veel gebouwen in ons land verbinden ons met onze geschiedenis. Ze hebben allemaal hun eigen verhaal. De rubriek ‘Het huis en zijn verhaal’ vertelt hierover. Dit keer bezoeken we restaurant Spice Quest aan de Dr. J.F. Nassylaan 104. Een restaurant dat gebouwd is op de ruïnes van Drukkerij Lionarons.

Decembermoorden
Toch zijn het de militairen die in de nacht van 7 op 8 december 1982 een eind maken aan de krant en de drukkerij van Lionarons. Het pand wordt in brand gestoken en het blussen ervan verhinderd. Lionarons zelf is op dat moment niet in het land; hij zit voor een congres in de Verenigde Staten. In de nacht die erop volgt, worden de Decembermoorden gepleegd, waarbij zestien critici van het regime worden opgepakt en vermoord. Later blijkt dat Lionarons ook op de dodenlijst stond; hij wist dus onbewust aan zijn dood te ontsnappen. Principieel als hij was, zou Lionarons nooit meer een voet op Surinaamse bodem zetten. Lionarons is op 2 mei 2015 op 89-jarige leeftijd overleden in Nederland en gaat de geschiedenis in als de nestor van de Surinaamse journalistiek.
Drukkerij
Patrick Woei is eigenaar van restaurant Spice Quest, dat nu op de locatie van de drukkerij is gevestigd. Hij heeft Lionarons zelf nooit mogen ontmoeten. Wel hebben vele bekenden en familieleden van Lionarons het restaurant bezocht sinds de opening in 2004, en de geschiedenis levendig en soms geëmotioneerd in herinnering weten te brengen. Woei vertelt zelf ook vol passie over hoe hij zijn restaurant letterlijk op de ruïnes heeft opgebouwd. “Ik kocht een overwoekerd terrein, waar slechts een deel van de muren nog overeind stond en waar in geen twintig jaar naar omgekeken was. Toch zag ik het gelijk helemaal zitten. Ik geloof dat je altijd moet werken met wat je om je heen hebt en wat de ruimte je geeft. Harmonie en functionaliteit hebben daarom altijd voorop gestaan bij het ontwerp. Het is precies zo geworden als de eerste maquette die ik maakte.”
Buitentuin
In de binnentuin van het restaurant springt de draagbalk van de oude drukkerij van Lionarons nog in het oog. Al is het maar omdat je ogen direct worden getrokken naar de enorme boom ernaast, die dienstdoet als natuurlijk decorstuk. Achter die boom vinden we de fysieke overblijfselen die herinneren aan de drukkerij.
De restanten zijn niet altijd even duidelijk zichtbaar. “De muur waarop de huidige bar rust, was een van de muren van de vroegere donkere kamer. De keuken werd gebruikt als papieropslag en boekbinderij.
Spice Quest
In de garage, die nu het populairste gedeelte van het restaurant is, stond vroeger een sofa waarop de schrijvers en redacteuren neerploften om nieuwe inspiratie op te doen.” Ook de buitenmuur is nog origineel. Vanaf de straatkant is voor de opvallende passant ‘Daal verrader’ te lezen. Dit is een verwijzing naar de roerige periode waarin Cyrill Daal, leider van de grootste vakcentrale in Suriname, zich verzette tegen het militaire regime en een van de slachtoffers van de Decembermoorden werd.
Nog voordat hier een drukkerij was gevestigd, blijkt dit al een plek van betekenis te zijn geweest. Dat blijkt uit een opvallende aantekening in het bijzonder rijke gastenboek dat sinds de opening van het restaurant door vele nationale en internationale gasten werd ingevuld. ‘Op deze bijzondere plek wordt op 12 mei 1910 Johan Henri Eliza Ferrier geboren. Hij was de eerste minister president van het rijksdeel Suriname na afkondiging het Statuut van het Koninkrijk der Nederlanden in 1954. Naderhand was hij de laatste gouverneur. In 1975 werd hij unaniem door het Parlement gekozen tot eerste President van de Republiek Suriname.’ Ondertekend met: ‘Kinderen van J.H.E. Ferrier op 26 februari 2007’. Heden en verleden ontmoeten elkaar in Spice Quest.
Lees meer berichten uit de categorie Huis en zijn verhaal.
juli 11, 2018