blank

Regulering van relativiteit

Regulering van relativiteit

COLUMN: Euritha Tjan A Way

Woongenot is een moeilijk grijpbaar begrip, en niet in de laatste plaats omdat het zeer subjectief is. Wat ik als prettig ervaar, kan namelijk totaal anders zijn van wat jij als wenselijk ervaart in jouw woonomgeving. En vaak genoeg komt woongenot, of althans de behoefte daaraan, pas bij kijken wanneer mensen een bepaalde investering hebben gepleegd en dat willen bewaken.

Zodra u echter op zoek gaat naar eenpermanente woonplek, neemt u die overweging onbewust wel met u mee. Sommige mensen hebben bijvoorbeeld liever een woonkavel in de buurt van Leidingen omdat het daar heel rustig en landelijk wonen is en ze dat op prijs stellen.

blank

Het klinkt misschien raar, maar deze ontwikkelingen kunnen voorkomen worden door een stukje ruimtelijke ordening. Voor dit fenomeen, waarmee we in Suriname heel erg onbekend schijnen te zijn, hebben we zelfs een ministerie opgezet; dat van Ruimtelijke ordening Grond- en Bosbeheer. Het zal u ronduit verbazen maar dat ministerie is niet alleen bedoeld om – al dan niet legaal – gronden weg te geven en houtconcessies uit te geven.

Paramaribo is uit haar voegen gegroeid en alles is dus om die ene kern heen gebouwd. En dat is zeer organisch gebeurd. De binnenstad, waar ook de meeste zakelijke activiteiten plaatsvinden, wordt door deze ontwikkeling steeds groter. Hierdoor komen de handel en industrie steeds dichterbij en soms zelfs heel diep in de woonwijken.

Met wat planning en stimuleringsmaatregelen zou de overheid industriesectoren kunnen dwingen om in bepaalde gebieden hun zaak op te bouwen. Er was al sprake van een industriepark in de buurt van Paranam. In zo een omgeving kunnen tarieven van industriestroom, water en grondhuur bijvoorbeeld zo laag zijn, dat het ondernemers
vanzelf daar doet investeren. Ook ontmoedigt hen ernstig om te kiezen voor investeren op locaties waar geen speciale voorzieningen en voordelen zijn voor industrie.

De ene industrietak is natuurlijk makkelijker te reguleren en accommoderen dan de andere. Zo staat echt niemand in ons bijgelovige samenleving te wachten op de komst van een mortuarium met crematiefaciliteit; veel mensen weigeren te geloven dat dede no abi makti!

ADVERTENTIE

E-mailadres:

Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord.