Wat doet u met de feestdagen?

Wat doet u met de feestdagen?

Het decembergevoel

Straatinterviews

Zamiera (25):

Kerst kan ik nooit genoeg krijgen! Halverwege november begint het bij mij al te kriebelen en begin ik mijn kamer te versieren. December is een maand vol vreugde. Het brengt een bepaalde spirit met zich mee waar ik heel gelukkig van word. Ik ben moslim, maar ging vroeger naar een christelijke school. Gewoon omdat dit de dichtstbijzijnde school was. Ik denk dat ik daar de kersttraditie heb opgevangen. Mijn ouders vinden het prima, die doen gezellig met me mee. Eerste kerstdag ga ik standaard met mijn ouders uit eten. Ik zoek altijd een plek uit waar het mooi versierd is. Dat geeft extra sfeer. 

Tweede kerstdag heb ik inmiddels een jaarlijkse traditie met drie vriendinnen. Overdag gaan we samen koken en alles versieren. In de namiddag gaan we naar huis om te rusten en in de avond kleden we ons mooi aan en spreken we weer af; met cadeautjes natuurlijk! We maken er altijd een gezellige avond van en leggen alles vast met filmpjes en foto’s. Ik wacht het liefst met het weghalen van de kerstboom. Meestal kan ik het rekken tot eind januari. Ik wil het gevoel zo lang mogelijk vasthouden.

Annabella (28) en Anthony (31):

Anthony en ik hebben een zoontje van twee jaar. Wij zijn christelijk opgevoed, Volle Evangelie, en vieren dus traditiegetrouw kerst. We vinden het belangrijk dat onze zoon met kerst opgroeit. Hij moet het gevoel hebben dat het echt een speciale periode is. Een week voor kerst zetten we samen de kerstboom op in huis. Verder versier ik de kamers en de keuken met groene blaadjes, rode strikjes en mistletoe. Eerste kerstdag blijven we gewoon thuis met ons gezin. We eten dan samen en bedanken God voor het afgelopen jaar. Tweede kerstdag gaan we traditiegetrouw naar mijn ouders om daar kerst te vieren. Op één van de dagen daarna gaan we kerst vieren bij de ouders van Anthony. Op oudejaarsdag zijn we ook lekker thuis, barbecueën en een bombel afschieten. Rond 23:00 uur beginnen we met de evaluatie van het jaar, waarin we terugkijken naar het afgelopen jaar en vooruitkijken naar het nieuwe jaar. Om vijf minuten voor twaalf gaan we bidden en bedanken we God voor het nieuwe jaar dat komen gaat. Ik zou graag willen dat iedere Surinamer die iets kan missen tijdens deze feestmaand dat aan de minder bedeelden schenkt, zodat iedereen kan genieten van deze mooie tijd.

Simona (23):

December  geeft mij altijd een  huiselijk gevoel”, gezellig samen  zijn, samen bidden. Ik heb een  christelijke achtergrond, en wij hebben de traditie om met de hele familie thuis te koken en te eten. We gaan niet per se naar de kerk, maar genieten van het samenzijn met de familie. De hele tafel staat vol met lekkernijen zoals kip, pom, bami, roti, een lekkere macaroni-schotel; eigenlijk van alles. Ik woon sinds twee jaar weer in Suriname, nadat ik een tijdje in Nederland gewoond heb. In Nederland is het kerstgevoel ook leuk, maar anders. Omdat het daar kouder is, zitten de mensen meer binnen. Hier is het lekker warm en hebben mensen meer contact met elkaar op straat. Ook merk je echt dat het drukker wordt in Suriname naarmate het einde van het jaar nadert. Families komen speciaal uit het buitenland om hier de feestjes mee te maken. Mijn decembermaand zal dit jaar wat rustiger verlopen, aangezien ik in verwachting ben van mijn tweede kleine. Ik ga dus niet naar de binnenstad om feest te vieren. Maar een pagara afschieten, gaat zeker gebeuren. Dat is een echt Surinaamse traditie en hoort er gewoon bij.

Lees meer berichten uit de categorie Artikelen.

juni 4, 2017
ADVERTENTIE

E-mailadres:

Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord.