Zaagmolen Ansoe viert jubileum: 60 jaar hout en houtproducten van goede kwaliteit

Zaagmolen Ansoe viert jubileum: 60 jaar hout en houtproducten van goede kwaliteit

Houtproductie in Suriname

Toeval

Meerzorg, 1956. Drie ondernemende broers gaan in zaken. Naast Cinema Ansoe en Bakkerij Ansoe managen de gebroeders Baldew ook Aannemersbedrijf Ansoe en de Nieuwe Houtonderneming Ansoe NV, die bestaat uit een eigen bosexploitatie en een zagerij. De Baldews noemen de bedrijven naar hun vestigingsplaats: Ansoe is Sranantongo voor Meerzorg.

Van alle familiebedrijven heeft alleen Nieuwe Houtonderneming Ansoe NV de turbulente Surinaamse geschiedenis glansrijk overleefd. In juli 2017 viert ‘Ansoe’ zijn zestigste verjaardag! “Het bedrijf staat officieel geregistreerd sinds juli 1957”, zegt Radjen Baldew, de huisarts die sinds 1995 samen met zijn broer Lloyd Baldew de scepter zwaait bij het bedrijf. Radjen, zoon van Bhagwatpersad Baldew, vertelt enthousiast over de oorsprong en ontwikkeling van de familie-ondernemingen.

Natin

Aan het begin van dit millennium opende Ansoe de deuren voor Nederlandse stagiaires uit Arnhem en Wageningen. In totaal hebben 17 studenten Bosbouwkunde stage gelopen bij Ansoe NV. “Op een gegeven moment hebben wij een switch gemaakt naar lokale studenten van het NATIN, het Natuurtechnisch Instituut. Wij zijn actief bezig met het onderwijs en om onze bedrijfsvoering steeds efficiënter te maken, hebben wij samen met de NATINstudenten veel hulpmachines gemaakt.” Volgens Baldew zit de kracht van het bedrijf in het eigen machinepark: hoe completer dat is, hoe minder je hoeft uit te besteden. “Wij hebben hier een duidelijke onderwijsen ontwikkelingstaak, naar buiten toe en naar onszelf toe. Vanwege de groei die het NATIN doormaakte, was er een gebrek aan stageplekken. Die opleiding is in 25 jaar uitgegroeid van 400 naar 3000 leerlingen! Het NATIN-onderwijs is van groot belang voor de houtsector, vooral op het gebied van werktuigbouwkunde, bosbouw en elektro. Werktuigbouw is de levenslijn van de houtindustrie”, zegt de Ansoedirecteur.

Export

In de afgelopen 17 jaar is de productie van het bedrijf niet veel veranderd. De focus is wel afwisselend gericht op de buitenlandse markt en de Surinaamse. “We exporteren marginaal, maar wel constant. Door het verslechteren van de economie, hebben wij onze aandacht opnieuw gericht op de internationale markt. Door wanbeleid van de regering is de bevolking sterk verarmd, waardoor onze producten minder goed verkopen.” Er wordt voornamelijk gezaagd, geschaafd en gedroogd hout geëxporteerd om de levensduur van het bedrijf te garanderen. “Lokaal lukt dat echt niet”, zegt Baldew spijtig. “De afgelopen twaalf tot 15 jaar hebben Surinaamse collegabedrijven veel schade geleden, of ze zijn kapot gegaan aan de oneerlijke concurrentie van de Chinese houtmarkten.” Zestig jaar na de oprichting door Bhagwatpersad Baldew is de houtonderneming nog altijd springlevend. Door inventieve reorganisatie heeft dit dynamische bedrijf nog altijd bestaansrecht. De 22 personeelsleden zijn dagelijks aan het werk in de loodsen of op kantoor. Het bedrijf verwerkt Gele Kabbes, Pisie, Gronfolo, Kopie, Basralocus en Wana, houtsoorten die uitermate geschikt zijn om meubels mee te maken. Het meeste hout is afkomstig uit de eigen concessie in het Mapanegebied en Marowijne, maar ook bij derden wordt hout ingekocht. De constante kwaliteit van Ansoe is bekend tot ver buiten de grenzen van Suriname: de klanten komen uit alle windstreken. “Van Cayenne en Nickerie tot Japan en de Verenigde Staten van Amerika”, zegt Radjen Baldew zelfverzekerd. Hij heeft de ondernemingslust van zijn familie succesvol weten te combineren met zijn eigen zakelijke en technische oriëntatie en inzicht in de bosbouw en werktuigbouwkunde. Onder zijn leiding kan het houtbedrijf op weg naar de volgende mijlpaal!

Lees meer berichten uit de categorie .

juli 4, 2017
ADVERTENTIE





E-mailadres:

Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord.