fbpx
25 jaar Readytex Art Gallery

25 jaar Readytex Art Gallery

25 jaar Readytex Art Gallery

Met liefde voor kunst naar een nieuwe dimensie

Vrolijk

De vrolijke jazztonen waaien je tegemoet maar worden al gauw naar de achtergrond gedrukt door enthousiaste stemmen en het klinken van voetstappen op de houten vloer. In de afgelopen jaren is het vier verdiepingen hoge gebouw vaker het toneel geweest van feestjes, maar geen enkele had deze grootsheid.

25 jaar Readytex Art Gallery

Het is de dag van de herdenking van het 25-jarig bestaan van de Readytex Art Gallery. “Het is druk vanavond”, begint Mounique NouChaia haar toespraak. Zij is managing director van de enige art gallery die Suriname rijk is. Samen met het hele team van Readytex en partner-kunstenaars is op 8 februari 2018 de jubileumexpositie met een feestelijk tintje geopend.

Aquarellen

NouChaia is opgegroeid met het bewustzijn dat kunst bestaat en mensen beweegt. De liefde voor kunst heeft zij mede van haar moeder overgenomen. In de souvenirshop van Readytex werden kleine kunstwerken van Surinaamse kunstenaars ter verkoop aangeboden. Vanwege de interesse van reizigers in de creatieve werken van Surinamers was het de bedoeling om het aanbod van souvenirs te verrijken met aquarellen; originele, kleine kunstwerkjes van kunstenaars. Al gauw kwam daarin verandering. “Vanwege de interactie met kunstenaars, was het al gauw duidelijk dat waar ze vooral behoefte aan hadden, een ruimte was om het hele jaar door hun grote, interessante werken te tonen”, vertelt NouChaia in een vraaggesprek. Dit zou hun enige kosten en moeite besparen. “Een kunstenaar houdt niet gemakkelijk een solo-expositie. Het kost veel tijd, vergt veel voorbereiding, kost geld; en je kunt dan in de tussentijd niet verkopen, omdat je je werken moet opsparen”, legt ze uit.

Gallery

Readytex is toen, 25 jaar geleden, ertoe overgegaan om de bovenruimte van de winkel vrij te maken en in te richten tot een gallery. Daarmee is ook de samenwerking met de kunstenaars veranderd. In het begin konden kunstenaars werken brengen waaruit werd gekozen voor de souvenirshop. De samenwerking werd gebaseerd op die gekozen werken. Momenteel is de samenwerking meer gericht op de kunstenaar. “In 2006 zijn wij anders gaan werken. De kunstenaars hadden andere ambities, hadden meer buitenlandse contacten en wij wilden als gallery meer betekenen voor hen. Wij vertegenwoordigen de kunstenaar en al zijn kunstwerken en willen investeren in hun ambitie om internationaal relevant te zijn.”

Reflectie

Momenteel vertegenwoordigt de gallery 19 kunstenaars, stuk voor stuk gevestigde namen. Het jubileum van de gallery is een moment om stil te staan, terug te blikken en dan weer vooruit te kijken. Zo ook voor de kunstenaars. De jubileumexpositie bevat nu werken van al deze kunstenaars. Zij hebben een werk uit hun oude collectie en een recent werk ingeleverd. Daarbij geven ze uitleg over hoe zij naar eigen zeggen zijn gegroeid tussen die twee werken. De werken uit de oude collectie zijn uiteraard niet te koop “Het is bedoeld om de mensen om wie het gaat; de kunstenaars, een stukje reflectie over hun werk te laten geven. Zij zijn continu bezig. Op deze manier maken wij ook het publiek en de kunstverzamelaar deelgenoot van die reflectie.”

Art viewer of the week

De jubileumviering is niet gestopt bij de opening van de expo. Het hele jaar door kan het publiek rekenen op activiteiten. Zo is er de art selfie campagne. Hierbij worden gebruikers van social media, waar Readytex Art Gallery ook op actief is, meegnomen in het proces. Zij kunnen kansmaken op de titel ‘art viewer of the week’. “Door thuis bij een kunstwerk dat ze hebben gekocht of in de gallery, foto’s maken en te vertellen wat een kunstwerk in hun teweegbrengt.” Zo is er ook de reguliere Thursday Night Feature, waarbij op elke eerste donderdag van de maand, een kunstenaar een presentatie kan houden, er een lezing kan zijn, een mini-expo of een lezing door een professional.

Mijlpalen

De managing director vindt het een beetje moeilijk om een specifiek moment als mijlpaal aan te stippen of een dieptepunt voor de gallery. “Elke expositie is een mijlpaal, de verhuizing naar het gerestaureerde pand met de vier verdiepingen en elke keer wanneer een kunstenaar in het buitenland heeft geëxposeerd is eveneens een mijlpaal. Het feit dat je de naam van elk van onze kunstenaars kunt googelen en dan een scala aan informatie vindt, 25 jaar na de grote toegankelijkheid tot internet, dat zegt ook wat.”
En ongetwijfeld staat de enige Surinaamse kunstgallery ook voor uitdagingen. “We zijn de enige professionele gallery in Suriname”, zegt NouChaia onomwonden. “Voor Suriname zijn wij redelijk krachtig, maar op wereldniveau super gelimiteerd. Hoe lift je een hele industrie in je eentje”, vraagt ze zich in gemoede af. “Tegelijkertijd dwingt dit ons om collega’s ook in het Caraibisch gebied te zoeken.

Een andere grote uitdaging is er een die niet vreemd is voor de creatieve industrie. “Een onderneming is vaak een privé-initiatief voor winst. In onze departement, de Readytex Art Gallery, gaat die vlieger niet op”, zegt ze wat lachend. “Heel gauw komt community erbij kijken. Je pleegt grote investeringen, maar de winst ervoor krijg je op een andere manier dan in geld uitgedrukt, terug.” Hiervoor steunt de gallery op de rest van het bedrijf. “Zonder Readytex was de gallery niet mogelijk geweest. Iedereen van Readytex, mensen die niet full-time werken, zelfs iemand die ondergoed verkoopt bij Readytex ondersteunt de gallery.” Verder wordt de gallery gedragen door verschillende personen die er niet altijd fysiek bij zijn, maar een hele belangrijke rol vervullen, waaronder adviseurs in binnen-en buitenland, de schrijvers, het technische team en vooral de kunstverzamelaars. “Zonder hen hadden wij geen gallery.”

Buitenlandse kunstenaars

Over de toekomstvisie van de gallery heeft NouChaia heel lang nagedacht. “Omdat wij de uitvoeringscapaciteit ontbreken, gaan wij naar de toekomst met een aangepaste instelling.” Het platform dat de gallery biedt, wordt ook opengesteld voor buitenlandse kunstenaars. “Over de afgelopen jaren zijn Surinaamse kunstenaars opgevangen in het buitenland, nu is het tijd om terug te geven.” Er wordt jaarlijks één à twee keer de gelegenheid geboden aan een buitenlandse kunstenaar om te gast te zijn. “Er is genoeg ruimte. Door mensen van buiten uit te nodigen en hun werk te laten tonen, creëren we een mogelijkheid om ons werk aan die van hen te meten en verder te netwerken. Door te geven, ontvangen wij een versterkte positie in onze global village, want je kunt niet op je eentje staan.”

Nieuwe dimensie

Eén van de ruimtes in het gebouw wordt ook beschikbaar gesteld als incubator waarbij kunstenaars experimenten kunnen doen en tentoonstellen. Deze gelegenheid wordt ook geboden aan kunstenaars die niet met Readytex samenwerken. “Door dat te doen, hopen we ook nog nieuwe trends in de ontwikkeling van kunst te empoweren en stimuleren, zo willen wij discussie creëren.” De managing director mist ook nog een belangrijk onderdeel van de samenleving. “Er zijn kunstenaars, er zijn expo’s, maar er zijn geen critici! Niet om afbrekend te zijn, want dat is geen kritiek, maar om mee te denken en eigen ideeën te etaleren waardoor een stuk een nieuwe dimensie en meer relevantie kan krijgen.” De gallery wil dus een rol spelen in het ontwikkelen van een nieuwe dimensie aan de Surinaamse kunstwereld.

Lees meer berichten uit de categorie Kunst.

2019-07-31