fbpx
Bouwen met een architect is de investering waard

Bouwen met een architect is de investering waard

Bouwen met een architect is de investering waard

De voordelen van een professional

Hoewel het in Suriname al enige tijd een trend is om zelf te bouwen, zijn er maar weinig particulieren die daarbij de hulp inroepen van een architect. Vaak wordt gedacht dat daaraan een fors prijskaartje hangt. Terwijl een architect juist voordelen kan bieden bij het bouwen van een huis, vooral op de lange termijn.

Bouwen met een architect is de investering waard

Een architect in de hand nemen bij het bouwen van een woonhuis? Dat wordt vaak gezien als een luxe, vooral bestemd voor bedrijven. Volgens architect Gracia Tjon Atsoi (33) is het niet inschakelen van een architect juist een gemiste kans voor particulieren. “In Suriname bestaan zoveel mogelijkheden om een woning te bouwen die precies is afgestemd op de persoonlijke wensen. Dat maakt bouwen in Suriname zo mooi en bijzonder. Op veel plaatsen in de wereld is het laten ontwerpen van een eigen droomhuis financieel niet haalbaar. Daarom zeg ik altijd: als je wél de kans hebt om je eigen huis te bouwen, maak het dan persoonlijk!”

Er waren perioden in Suriname dat er woningen gebouwd werden met een duidelijk gedefinieerde architectuurstijl die nog steeds herkenbaar is. De houten woningen in de binnenstad bijvoorbeeld, of de welbekende Bruynzeelwoningen. Volgens Tjon Atsoi kunnen we van een typische bouwstijl op dit moment niet echt spreken. Er zijn tegenwoordig wel verschillende bedrijven die standaardmodellen ontwerpen. Dat zijn kant-en-klare woningen die vaak worden gekenmerkt als ‘betaalbaar’, omdat ze zijn ontworpen op basis van de laagste kostprijs. Misschien een oplossing voor mensen met een kleine portemonnee, maar persoonlijk zijn deze woningen niet. En een huis bouwen is volgens Tjon Atsoi een enorme investering die je meestal maar één keer in je leven doet. Een pasklare woning lijkt in eerste instantie een goedkope oplossing, maar de architect vraagt zich af of mensen daar op langere termijn gelukkig van worden.

Leefpatroon

“Alle mensen gebruiken hun woning anders”, vertelt Tjon Atsoi. “Wanneer ik mijn eerste gesprekken voer met klanten, zijn deze vrij persoonlijk. We bespreken hoe ze leven; op welke tijden ze opstaan en naar bed gaan. Of ze graag met de zon wakker worden, of juist slapen aan de kant waar de zon onder gaat. Ik vraag in welke ruimtes van het huis ze het meest vertoeven. Of ze liever binnen zitten of buiten leven. Dit alles heeft te maken met het dagelijkse leefpatroon van iemand en is bepalend voor hoe het ontwerp van het huis eruit zal zien.”

Factoren als klimaat, locatie en sociaal-maatschappelijke aspecten spelen volgens de architect ook een rol bij het bouwen van een woning. Waar komt de wind vandaan en waar gaat de zon op en onder? Liggen de kavels dicht op elkaar of is er juist veel ruimte? Heeft de locatie veel overlast van water in de regentijd, en ligt het huis in het kustgebied of in het binnenland? Met sociaal-maatschappelijk aspecten doelt Tjon Atsoi op de leefomgeving rondom het huis. Voor een huis in de binnenstad kijkt ze bijvoorbeeld ook naar de situatie bij de buren. Geven de ramen geen inkijk, is er respect voor elkaars privacy? Bij standaardmodelwoningen wordt doorgaans geen rekening gehouden met deze factoren. Daar is bijvoorbeeld de plaats van de ramen al standaard vastgelegd. Wanneer men dit wil wijzigen, komen er vaak extra kosten bij. Tal van deze aanpassingen kunnen volgens de architect uiteindelijk voor een veel hoger prijskaartje zorgen. Het is volgens haar de taak van de architect om mensen zo goed mogelijk voor te lichten over deze factoren, en samen naar een optimale indeling voor het huis te zoeken.

Duurzame toekomst

Rome is niet binnen één dag gebouwd, hetzelfde geldt voor een droomhuis. De architect vertelt dat ze mensen ook ondersteunt in het bouwen in fasen. “Samen kijken we naar het beschikbare budget en beginnen we met prioriteiten stellen. Als een uitbouw met twee extra slaapkamers niet strikt noodzakelijk is maar op termijn wel de wens, kunnen we dit meenemen en een ontwerp ontwikkelen waarin rekening is gehouden met toekomstige uitbreidingen. Op deze manier kunnen ook mensen met een minder grote portemonnee toch na verloop van tijd hun droomhuis verwezenlijken en investeren in kwalitatief en duurzaam materiaal.”

Wereldwijd is de trend voor duurzaam bouwen steeds meer aan het doordringen. Ook voor Suriname is deze ontwikkeling volgens de architect interessant, zeker nu de vaste lasten voor de nutsvoorzieningen hoger uitvallen. Duurzaam bouwen betekent onder andere het gebruik van lokale materialen en gerecycled materiaal. Dat is minder schadelijk voor het milieu, omdat het transport ervan korter is. Duurzaam bouwen betekent ook: gebruik maken van natuurlijke energiebronnen, bijvoorbeeld door het plaatsen van zonnepanelen en het bouwen op de wind voor natuurlijk ventilatie. Een investering in natuurlijke energie bespaart kosten op de lange termijn. Ook het kiezen van duurzame materialen zorgt voor minder onderhoud en vervanging aan het huis op langere termijn. Standaard modelwoningen houden niet altijd rekening met de duurzaamheid van de woning. “Het is maar net waarvoor mensen willen kiezen. Ik adviseer altijd niet te besparen op constructie, installaties en deskundigheid. Goedkoop is uiteindelijk duurkoop. Een huis is iets waar men nog tientallen jaren gelukkig in wil leven. Het is de investering waard.”

Lees meer berichten uit de categorie Bouw & Infra Nieuws.

juli 11, 2018

E-mailadres:

Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord.