fbpx
Editie 16 House Home Lifestyle 2018 Surgoed Makelaardij NV 038 999x750 - Downsyndroom-in-suriname

Downsyndroom-in-suriname

Downsyndroom-in-suriname

Kinderen en volwassenen met downsyndroom in het volle licht

Dutch Down Support Foundation helpt kinderen en ouders.

Dutch Down Support Foundation zet in Suriname kinderen en volwassenen met het syndroom van Down in het licht.
De Nederlandse stichting (met ANBI status) ondersteunt kinderen met het syndroom van Down en hun familie en de zorgverleners. Daardoor kunnen kinderen en volwassenen met het syndroom van Down zich ontwikkelen, op school, in het dagelijks leven, sociaal en ook lichamelijk.

Editie 16 House Home Lifestyle 2018 Surgoed Makelaardij NV 038 400x536 - Downsyndroom-in-suriname

In Suriname worden kinderen met Downsyndroom vaak nog thuisgehouden. Er is te weinig kennis over hun leer- en ontwikkelingsmogelijkheden. De stichting wil die kennis op een praktische manier delen en vergroten. In oktober 2017 opende de Downsyndrome Support School haar deuren in Nickerie. De Dutch Down Support Foundation is nauw betrokken bij deze school en deelde Nederlandse leermethodes voor lezen, schrijven en rekenen voor kinderen met het syndroom van Down met de leerkrachten.

Actief aan de slag

Medewerkers van de stichting hebben gedurende twee weken met deze methode gewerkt op de school om kinderen, leerkrachten en ouders wegwijs te maken. De deskundigen van Dutch Down Support namen ook een grote koffer vol oefen- en ontwikkelingsmaterialen en speelgoed mee, met dank aan de donateurs. De medewerkers gingen actief aan de slag. Zo namen ze de kinderen mee naar de bibliotheek. Voor de meesten was dat de eerste keer dat ze er kwamen en hopelijk zeker niet de laatste keer! Ze bezochten ouders thuis, wisselden aan de keukentafel ervaringen en praktische adviezen uit en brachten gezinnen met een kind met Downsyndroom met elkaar in contact.

Meedraaien

Op die manier wil de stichting de kennis over wat er allemaal mogelijk is, delen en verspreiden. Ouders, verzorgers, leerkrachten en andere professionals blijken vaak veel vragen te hebben en zijn blij om te horen wat een kind allemaal wél kan, in plaats van niet. Daardoor groeit het blije besef dat kinderen met Downsyndroom kunnen meedraaien in de samenleving als ze de kans krijgen zich optimaal te ontwikkelen.

Ouderparticipatie

De Downsyndrome Support School is de eerste school in Suriname die zich volledig richt op kinderen (en hun ouders/verzorgers) met Downsyndroom. Circa tien leerlingen krijgen er vijf dagen per week onderwijs van gecertificeerde leerkrachten. De stichting vindt het van groot belang de ouders te betrekken bij de scholing en ontwikkeling van de kinderen. Die ouderparticipatie is een belangrijke pilaar in de aanpak van de Dutch Down Support Foundation. Ouders en de school werken samen. De ouders weten zo waar hun kind op school mee bezig is en gaan thuis met het geleerde aan de slag.

Logopadie

Een goed voorbeeld is logopedie. Vaak is spraak voor kinderen met Downsyndroom lastig. Met behulp van logopedie leren ze hoe ze klanken en woorden het best kunnen uitspreken. De kennis over hoe de mondmotoriek (lippen, tong en mond) daarbij gebruikt kunnen worden, is heel specifiek en bekend bij de logopedist, maar ouders, broertjes en zusjes en bijvoorbeeld oma kunnen heel goed helpen met oefenen. En wat een feest als een kind zich dankzij logopedie beter kan uiten!

Samen

Er moet nog veel gebeuren in Suriname om kinderen en volwassenen met Downsyndroom hun plek in het volle leven te kunnen geven. Samen krijg je meer voor elkaar en de Dutch Down Support Foundation heeft daarom onder meer contact met de Ilonka Elmont Foundation. Deze stichting, opgericht door de voormalig Muay Thai-kickbokser en zevenvoudig wereldkampioene, zet zich in voor sportontwikkeling voor kinderen in een achterstandspositie in Suriname.

Benefiet-avond

Op 7 juni vindt in Nederland een benefiet-avond plaats voor de ondersteuning van kinderen en volwassenen met Downsyndroom in Suriname. Het belooft een bijzondere en mooie avond te worden. Roué Verveer, Jetty Mathurin en Glynis Terborg hebben hun medewerking toegezegd. De stichting is nog met andere artiesten in gesprek.

Het is de wens van de stichting om de school een stevige en solide basis te geven waarop nog jaren kan worden voortgebouwd. Op de verlanglijst van Dutch Down Support staan verder nog informatiepakketten voor ouders, specialistische logopedie en fysiotherapie, oudercontacten, gezinsbegeleiding, vergroten medische kennis en uitbreiden schoolmogelijkheden.

Om die wensen in vervulling te laten gaan en de Surinaamse kinderen met Down in het licht te zetten, is steun nodig. In alle vormen: praktisch en financieel. Als u enthousiast bent geworden, neem dan eens een kijkje op de website van de stichting. Daar vindt u informatie en nieuws over bijvoorbeeld de benefietavond: dutchdownsupport.nl.

Lees meer berichten uit de categorie StichtingenGezondheid.

2019-07-31

E-mailadres:

Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord.