fbpx
Editie 16 House Home Lifestyle 2018 Surgoed Makelaardij NV 010 999x750 - Duurzaam bouwen

Duurzaam bouwen

Duurzaam bouwen

Fernandes Bakerij

Het open kantoorlandschap, een manier van werken die meer kans biedt op spontane uitwisseling en samenwerking, doet steeds meer zijn intrede in Surinaamse kantoren. Fernandes Bakery had deze nieuwe manier van werken voor ogen toen ze aan de bouw van haar nieuwe fabriek en kantoorruimtes begon. In deze editie van de rubriek ‘duurzaam bouwen in Suriname’ belichten wij het chique en strakke gebouw van Fernandes Bakery aan de Prof. W.J. Kernkampweg.

Editie 16 House Home Lifestyle 2018 Surgoed Makelaardij NV 010 400x536 - Duurzaam bouwen

“We zijn gewoon een bakkerij”, zegt Kurt van Essen, directeur van Fernandes Bakery. Hij drukt zich bescheiden uit, maar op het gebied van brood en banket is Fernandes marktleider in Suriname. De grootste broodproducent is niet alleen het bedrijf waarmee veel Surinamers letterlijk groot geworden zijn, maar ook een trendsetter in innovatie en duurzame productie.

“We wilden een huis voor de toekomst bouwen”, vertelt de directeur. “Waarin we kunnen groeien, ontwikkelen, duurzaam bezig zijn.” Met het nieuwe kantoorgebouw en de fabriek, slaagde de ‘bakker’ erin die gewenste synergie en samenwerking ruimtelijk te faciliteren. De ruime werkplekken zijn zorgvuldig ingedeeld zodat binnen de open werkruimte rust ontstaat.

Straatbeeld

Het streven was daarnaast om een iconisch gebouw neer te zetten dat in het straatbeeld past; Fernandes staat immers dicht bij de samenleving. “We moesten letten op de hygiëne van de binnenwanden die tevens een vriendelijke uitstraling moesten hebben. De voorgevel is zodanig aangepast dat het gebouw niet op de mensen ‘afkomt’. Puur voor die prettigere beleving voor de mensen. Het is een fabriekshal, hoewel het ook onderdeel van een woonwijk is”, vertelt architect Oliver Smith, die samen met FIRM Engineering vanaf de globale planning tot en met de uitvoering van het traject betrokken is geweest.

Internationale standaarden

Echter lang voordat zij bij het project betrokken werden, werd binnen Fernandes gespeeld met het idee om een nieuwe fabriek op te zetten. Vanaf 2007 werd brood gebakken op de huidige locatie aan de Kernkampweg. Bollen en taarten werden nog gemaakt in de oude productieruimte; in de bocht van de Verlengde Kernkampweg. De nieuwe fabriek voldeed aan alle ISO-voorwaarden, terwijl de oude locatie door bouwtechnische omstandigheden nog niet gecertificeerd kon worden.

Het bedrijf groeide letterlijk uit zijn voegen en de productie op twee locaties maakte het steeds moeilijker om op een efficiënte, kostenbesparende manier te werk te gaan. Vanwege de vooruitzichten op export moest de productie over de hele lijn voldoen aan professionele, internationale standaarden. Er was dus voldoende aanleiding om over te gaan tot samenvoeging van de twee fabrieken en het bedrijf volledig te verhuizen naar de nieuwe locatie.

In 2010 ontstond het plan voor de bouw van een nieuwe fabriek en in november 2017 presenteerde het bedrijf onder grote media-aandacht het nieuwe gebouw aan de samenleving. Het strakke gebouw, waarin zowel modieuze als essentiële elementen zijn verwerkt, is doelmatig en heeft een bijzonder interieur.

Transparantie & innovatie

“Belangrijke uitgangspunten zijn: integratie van activiteiten, efficiëntie, economy of scale, maar vanuit de visie en ontwikkelkant waren voornamelijk transparantie, innovatie en samenwerken belangrijk”, legt van Essen uit. “We zijn naar onze leveranciers, de klant en elkaar transparant in wat we doen; we hebben geen geheimen. Daardoor hebben we gekozen voor ‘alles open’. Ze moeten zien dat ik werk en ik moet zien dat zij werken, zodat we samen de doelstellingen bereiken”, grapt van Essen. Smith vult aan: “Men begint met glas, maar eindigt vaak met blinds of stickers op het glas. Hier is het open en men houdt dat vast. Iets mooi maken is makkelijk, maar dat men het adopteert is vaak moeilijk.”

Flexibiliteit

Fernandes zet zich continu in voor een werkomgeving waarin mensen vrij zijn om tot grotere hoogten te komen in hun eigen ontwikkeling en de ontwikkeling van het bedrijf. Het is de bedoeling om medewerkers te stimuleren en assertiviteit te tonen. Om dit te stimuleren werden de faciliteiten gecreëerd voor onder andere flexibele werkplekken. Logistiek en ICT zijn daarop ingespeeld. “Het is niet het eerste bedrijf dat met een open kantoor stoeit, maar wel de eerste die het concept ook goed geïmplementeerd heeft. Anders heb je slechts een half ding en dat moet je niet willen”, zegt de architect.

Grotere flexibiliteit brengt ook een verandering in mindset met zich mee. Daarom heeft het bedrijf nu een clean desk policy ingezet wat bijdraagt aan de hygiëne in de kantoorruimtes. Daar is verder ook op ingespeeld door het aanleggen van een epoxy vloer, gietvloer, waar geen tweede van in Suriname te vinden is. Die vloer is beter schoon te houden en geeft het geheel een industriële uitstraling.

Duurzaam

De nieuwe locatie is ultramodern en strak en heeft door de wit gekleurde muren een steriele uitstraling. Wit wordt afgebroken door de rode en zwarte accenten en de vele kunstwerken die in het gebouw te zien zijn. Beslissende factoren voor het ontwerp waren een effectieve logistieke doorstroom van grondstoffen en eindproducten. Maar ook de manier waarop personeel en gasten binnenkomen hebben een rol gespeeld in het uiteindelijk ontwerp. “Van het een kwam het ander,” vertelt de architect, “we creëerden een mooie glazen brug met zichtbaarheid, ook openheid vanuit de straat en dat is doorgetrokken in de hele gevel van de kantoren. Er kwam best veel bij kijken om de logistiek goed te krijgen daar het een bestaande fabriek betrof, met een bestaande loods die eraan geplakt was. Daar moest een nieuwe fabriek bij komen waarvan de productielijnen geïntegreerd moesten worden en een stuk nieuwbouw aan deze kant.”
“Een echte puzzel”, gaat van Essen verder. “We hadden een bestaande locatie en waren gebonden aan de omgeving, er stonden loodsen, er waren huizen. Terwijl we aan het puzzelen waren om de stroom van alles goed te krijgen, kochten we grond om ons heen om zo zaken beter in te richten.” Ondanks de vele uitdagingen slaagde het team erin om een gebouw neer te zetten dat voldoet aan internationale milieueisen: zo zijn er voorzieningen in verwerkt zoals ledverlichting, centrale ‘chillers’ en iglopanelen.”

Samenwerken

Communicatie is volgens van Essen belangrijk om goed te kunnen samenwerken. Het keukenblok in het midden van de open kantoorruimte moet die communicatie bevorderen. “Vroeger aten we achter ons bureau en hadden we niet zoveel tijd voor elkaar. Nu willen we dat je je broodje niet meer achter jouw bureau eet.” Ook de kantine is zodanig ingericht dat eenieder daar graag naartoe wil gaan om te lunchen. Zodat het personeel ook daar, in het kader van één van de kernwaarden ‘connectie’, onder de mensen komt en hoort wat er nog meer gebeurt op de werkvloer. “Nu praten we veel meer met elkaar”, geeft van Essen aan. “Met het nieuwe werken, worden de mensen ook gedwongen meer te lopen en onderzoek wijst uit dat zij daardoor effectiever zijn.”

Toekomst

“Ik heb nog een paar wensen”, geeft de directeur tot slot aan. “Komend jaar gaan we kijken naar hoe we zonnepanelen kunnen verwerken op het dak. Bouwkundig zijn de faciliteiten daar al op afgestemd.” Een van de belangrijkste drijfveren van het bedrijf is de huidige status quo te doorbreken op productinnovatie, de factor mens, gebouw en werk. De bakkerij gaat voor een continue groei en wil de Surinaamse gemeenschap blijven dienen op een moderne manier. “We blijven keihard werken voor onze kernwaarden: passie voor excellence, ownership en connectie.”

Lees meer berichten uit de categorie Advertorial.

2019-07-31

E-mailadres:

Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord.