fbpx
Investeren in onroerend goed altijd de beste optie

Investeren in onroerend goed altijd de beste optie

Investeren in onroerend goed altijd de beste optie

Investeringen

Het is een periode van economische neergang. Zaken die eerder zonder overwegingen gedaan werden, vereisen nu wikken en wegen. Elke stap kan bepalend zijn voor de toekomst. En áls er al geld overblijft, wat doe je er dan mee? Econoom en ervaringsdeskundige Guillermo Samson is er kort over: investeer in onroerend goed!

Investeren in onroerend goed altijd de beste optie

Econoom Guillermo Samson weet waarover hij praat. “Ik had aardig wat geld opgepot toen ik in Nederland woonde. Dat heb ik allemaal omgezet in vastgoed in Suriname. Geld is niet veilig, niet alleen in Suriname, maar in feite nergens.” Samson haalt voorbeelden aan uit Nederland en Griekenland, om aan te tonen dat niet alleen in Suriname onzekerheid bestaat over de (on)veiligheid van geld. Zo noemt hij het bankroet van de DSB-bank in Nederland. De financiële instelling raakte verschillende keren in opspraak, totdat het in oktober 2009 door de rechter failliet werd verklaard. De verliezen voor rekeninghouders waren enorm. Maar hij verwijst ook naar het debacle rond de ABN Amrobank. Investeerder Fortis zou samen met anderen deze bank overnemen, maar kwam zelf in de problemen. Dus moest de Nederlandse overheid de aandelen van de ABN Amro overnemen, om te garanderen dat de bank overeind bleef en de klanten hun geld niet zagen verdampen. “Ik heb geluk gehad. Ik had ook wat geld daar liggen”, lacht Samson achteraf over deze zaak. Op landenniveau verfrist Samson het geheugen ook met Griekenland, dat totaal aan de grond raakte toen het in 2009 zijn schulden niet meer zelfstandig kon betalen. “Iedereen die meer dan 100.000 euro op de bank had liggen, leed zwaar verlies. Het geld verdampte gewoon. Dus de situatie in Suriname is niet zo uniek”, legt Samson de feiten naast elkaar. Daarom meent hij dat altijd in vastgoed kan worden geïnvesteerd. Dat is te verkiezen boven het ‘papier’, dat voor zijn waarde altijd afhankelijk is van beleid. “Ook goud is op dat stuk niet altijd betrouwbaar. We hebben in de afgelopen tijd keer op keer gemerkt dat goud sterk fluctueert in prijs, al naar gelang er internationaal verwikkelingen zijn.”

 

‘Niet voor niemendal zegt men: wie land heeft, heeft macht’

Waardestijging

Samson meent dat vastgoed zijn waarde niet verliest. Integendeel. “Niet voor niemendal zegt men: ‘wie land heeft, heeft macht’”, zegt Samsom, terwijl hij wijst op de toenemende waarde van grond. “Ik heb zeven jaar terug op een strategische plek een terrein gekocht, voor 200.000 euro. Ik schrok me een hoedje toen ik dat onlangs liet taxeren en het 400.000 euro waard bleek te zijn. Verdubbeld, en dat in zeven jaar!” Samson is niet de enige die de waarde van zijn terrein in weinig tijd fors in waarde zag stijgen. Er is soms een stuk toeval bij, maar zijn verhaal is vergelijkbaar met dat van perceeleigenaren aan de Gompertsstraat. Zij zagen in een aantal jaren de waarde van hun terrein bijna tien keer hoger worden. “Ook aan de Gemenelandsweg is dat het geval”, zegt de econoom. “Er komen steeds meer zaken langs de hoofdweg, en de terreinen stijgen steeds meer in waarde.” Hij noemt het voorbeeld van een bekende luxe supermarkt, die ook in Paramaribo-Noord een vestiging heeft. Samson weet dat iemand wiens terrein aan de onderneming grensde, bij de uitbreiding van de supermarkt zijn terrein voor meer dan een miljoen euro heeft verkocht. “Dus ik zou mensen niet adviseren te sparen. Zeker niet in Surinaams courant.”

Overwegen

Daarbij herinnert de huidige situatie Samson aan de jaren negentig, toen de Surinaamse munt in waarde daalde tot het punt waarop Surinamers ‘miljoenen’ verdienden die waardeloos waren. Iedereen die in de lokale munt had gespaard, zag zijn geld waardeloos worden. De eigenaren van vastgoed zagen hun investering daarentegen waardevast blijven. Samson vertelt dat investeren in vastgoed ook met simpel rekenwerk bewijst meer rendement te hebben. Hij geeft als voorbeeld aan dat iemand valuta kan vastleggen in een termijndeposito. “Daar krijg je 2,25% rente op. Dus iemand die 100.000 euro vastlegt, verdient daar op jaarbasis iets meer dan 2000 euro op. Maar reken eens uit hoeveel een huurwoning opbrengt.” In dit geval gaat de econoom uit van een woning die verhuurd wordt voor 500 euro. “Dat is al 6000 euro per jaar.” Hij maant aan om hier goed over na te denken en haalt zichzelf als voorbeeld aan. “Ik heb geen pensioen. Mijn vastgoed moet mijn pensioen opbrengen.” Overigens stoort hij zich niet aan de opmerkingen dat er regelgeving moet komen om het verhuren van panden in valuta tegen te gaan. “Dat is kolder, als het niet in valuta mag maar wel in de tegenwaarde in Surinaamse munt. Het blijft hetzelfde, want dat geld zet je dan gelijk om in vreemde munt.” Samson weet dat niet een ieder in staat is geld opzij te leggen. Maar mocht die ruimte er zijn, beveelt hij aan waar en wanneer dan ook altijd de optie van vastgoed te overwegen.

Lees meer berichten uit de categorie Tips.

Econoom Guillermo Samson

2018-11-26

E-mailadres:

Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord.