fbpx
Editie 3 House Home Lifestyle 2015 Surgoed Makelaardij NV 005 999x750 - Invoering digitale televisie zorgt voor meer tv-plezier

Invoering digitale televisie zorgt voor meer tv-plezier

Invoering digitale televisie zorgt voor meer tv-plezier

Digitale televisie

In juni dit jaar stapt Suriname definitief over op digitale televisie en zwaait daarmee de analoge variant vaarwel. Maar wat betekent de komst van digitale televisie eigenlijk voor de consument? Lifestylekrant Surgoed House & Home zet de details op een rijtje.

Editie 3 House Home Lifestyle 2015 Surgoed Makelaardij NV 005 400x536 - Invoering digitale televisie zorgt voor meer tv-plezier

De organisatie die verantwoordelijk is voor de technische voorbereidingen van de invoering van digitale televisie is de Telecom Autoriteit Suriname (TAS). De overstap heeft volgens TAS meerdere redenen.
De basis ligt bij de internationale overeen-stemming tussen de landen van de Internationale Telecommunicatie Unie (ITU) voor de overstap naar digitale televisie. Digitale televisie is ook onderdeel van de Millennium Ontwikkelingsdoelen (MDG) die de regering samen met de Verenigde Naties opstelde om Suriname verder te ontwikkelen. Digitale signalen zijn compacter dan analoge en zorgen daardoor voor een efficiënter gebruik van de bandbreedte. De extra band-breedte die vrijkomt kan benut worden voor ontwikkelingen zoals draadloos internet en mobiele communicatie.

De Surinaamse Televisie Stichting (STVS) was het eerste televisiestation in Suriname en werd opgericht in 1965. Suriname moest lang wachten op een tweede televisiestation. De Algemene Televisie Verzorging (ATV) volgde pas in 1983. In de jaren negentig kwamen er meer bij, zoals Ampies Broadcasting Corporation Suriname (ABC), Apintie Televisie en Rapar Broadcasting Network (RPN) erbij. Via de analoge televisie kan de consument inmiddels achttien kanalen bekijken in Suriname. Dit is helaas ook het maximale wat Suriname op dit moment te bieden heeft.

Volgens TAS zijn er geen frequenties meer beschikbaar en daarom is er geen ruimte voor uitbreiding van bestaande of nieuwe televisiestations.

Scherper

Het eerste grote voordeel van digitale ten opzichte van analoge televisie is dan ook de uitbreiding van het zenderaanbod. Digitale televisie maakt het mogelijk meer
programma’s op één kanaal uit te zenden. In Suriname is dit al te zien bij ATV, die digitaal nu vier kanalen aanbiedt. Ook zijn digitale signalen minder gevoelig voor storingen en hebben ze een hogere resolutie wat zorgt voor scherper beeld. Een nadeel van digitale televisie is volgens de TAS dat het ‘zappen’ naar kanalen iets langzamer gaat.

Een ander nadeel is dat consumenten die nog een ‘ouderwetse’ beeldbuis hebben, een decoder moeten aanschaffen, zodat de televisie analoge naar digitale signalen kan omzetten. De decoders zijn te koop bij de grotere elektronicawinkels en kosten rond de 200 Srd, zo blijkt uit een inventarisatie.
De komst van digitale televisie is waarschijnlijk voor een aantal mensen aanleiding een nieuwe televisie te kopen. Daarbij is het belangrijk u goed te laten informeren. Zo is een voorwaarde voor digitale ontvangst dat de televisie een ATSC-tuner moet hebben.

De keuze voor een LED, plasma of LCD-scherm maakt voor de ontvangst niet uit. Deze termen duiden alleen het type en de kwaliteit van het scherm van de televisie. Het nieuwste op televisiegebied is de zogeheten ‘smart’ televisie. Deze televisie werkt in combinatie met het internet. Een smart televisie biedt veel extra mogelijkheden, maar is niet per se nodig voor het ontvangen van digitale televisie. Sterker nog, er zijn ook smart televisies zonder ATSC tuner, dus oplettendheid is geboden.

Betaalpakketten

Digitale televisie heeft dus vooral het voordeel dat er meer kanalen gratis beschikbaar
zijn. Ook zijn er mogelijkheden om het zenderpakket uit te breiden met betaalde pakketten. Hiervoor zijn in Suriname twee ‘grote’ opties. Dat is een abonnement om programma’s via internet binnen te halen of een abonnement dat werkt via de satelliet. Een voorbeeld van een betaald pakket op digitale televisie is Roku. Roku werkt met een kleine box waarmee je programma’s via internet ‘streamt’ op je televisie. Roku gebruikt hiervoor een programma ‘WTV’ waarop 400 televisiezenders beschikbaar zijn en enkele honderden films en series die voortdurend geüpdatet worden. Voor Roku is een smart televisie nodig.

Bij Roku schaft de consument eenmalig de box aan voor ongeveer 450 Srd en betaalt daarna maandelijks 65 Srd voor het abonnement. De kosten voor de internetverbinding komen hier nog bij.

Wise NV is een voorbeeld van een aanbieder van een digitaal abonnement via de satelliet. De box kost hier 270 Srd en een abonnement is vanaf 90 Srd per maand beschikbaar. Voor dit bedrag krijgt de consument enkele tientallen zenders waaronder sport- en filmzenders. Ook heeft dit pakket extra opties zoals interactieve televisie, waarmee de kijker een programma even kan stopzetten of terugspoelen, programma’s kan opnemen en er is een digitale televisiegids. Wise is alleen bruikbaar als de consument een smart televisie heeft.

Meer mogelijkheden

Al met al brengt de komst van digitale televisie niet alleen ontwikkelingen voor het land, maar dus ook meer mogelijkheden voor de samenleving en de consument. Digitale televisie zorgt, eventueel in combinatie met een betaald pakket, voor het aanbod van meer informatie uit alle hoeken van de wereld waar en wanneer het de consument uitkomt. Ook zal de televisie een nog grotere rol innemen in de vrije tijdsbesteding van
een gezin, omdat het mogelijk wordt films en series op aanvraag te bekijken en het opnemen van favoriete programma’s het mogelijk maken om amusement en ontspanning naar eigen wensen in te plannen.

Lees meer berichten uit de categorie Bedrijven.

2015-06-01

E-mailadres:

Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord.