fbpx
Editie 8 House Home Lifestyle 2016 Surgoed Makelaardij N.V. 048 892x750 - “Met planten en bloemen breng je leven in de tuin.”

“Met planten en bloemen breng je leven in de tuin.”

“Met planten en bloemen breng je leven in de tuin.”

Leven in de tuin

In zware economische tijden worden aankopen of investeringen voor de aanleg van een nieuwe tuin vaak uitgesteld. Erg jammer, vindt Kenneth Veldhuizen (61), fervent tuinliefhebber en eigenaar van Tuincentrum Tweede Rijweg. “Met planten en bloemen breng je leven in de tuin.”

Editie 8 House Home Lifestyle 2016 Surgoed Makelaardij N.V. 048 400x536 - “Met planten en bloemen breng je leven in de tuin.”

Veldhuizen wandelt iedere dag met plezier door zijn tuin; het geeft hem rust. Ook het werken in de tuin vindt hij prettig. Volgens de tuinliefhebber hoeft het onderhoud helemaal niet veel werk te zijn. “Ik spendeer vroeg in de ochtend een uurtje in mijn tuin en doe hetzelfde in de late middag, na vijf uur. Op die tijdstippen is de temperatuur aangenaam en kan ik ontspannen mijn werk doen. Belangrijk is het bijhouden van onkruid en het controleren van de planten op eventuele ziekten. Ook snoei ik wat planten en bomen bij en bemest ze. Als je iedere dag iets doet, is het werk prima bij te houden.” Een groene tuin is wat Veldhuizen betreft een verrijking voor de buurt. “Ook de buren en mensen die langslopen, kunnen van mijn tuin genieten. Dat geeft toch een mooi gevoel?”

Liever fruit- dan sierbomen

Veldhuizen merkt dat de zware economische tijden er Àink inhakken bij de consument. “Er is weinig geld, dus mensen gaan nu geen dure sierpalm kopen. De vraag naar fruitbomen is wel weer Àink toegenomen. Ik ga gewoon met de stroom mee, en ben druk bezig met het aanplanten van fruitbomen bij mijn huis op Weg naar Zee.” Een tuin kan dus naast alleen ‘mooi’ zijn ook een functie hebben, en de eigenaar bijvoorbeeld voorzien van eigen fruit en groente. 

Veldhuizen raadt tuinliefhebbers aan om in deze tijd planten te kopen die gegarandeerd lang meegaan. “Buitenlandse planten zijn mooi, maar hebben een kortere houdbaarheid. Lokale planten als de fayalobi en de Surinaamse roos gaan jarenlang mee. Ik ken Surinaamse rozen die al veertig jaar bloeien.” Voor mensen die een nieuwe tuin willen inrichten maar niet het budget hebben om direct een hele tuin aan te leggen, heeft de tuinder ook een oplossing. “Je kunt ervoor kiezen meer stenen te leggen in de tuin, en grote betonnen potten te vullen met planten. Dit is iets wat ik veel zie de laatste tijd en het is erg mooi.” Ook kunnen mensen zelf gaan experimenteren met het aanplanten van stekjes, zodat ze niet steeds nieuwe planten hoeven aan te schaffen.

 

Natuurlijk verkoeling

Veel groen in de tuin geeft niet alleen een rustgevend gevoel en een mooie aankleding van het perceel, maar heeft ook duurzame voordelen. Want wie volop groen in de tuin heeft staan, kan rekenen op een natuurlijke afkoeling van de woning. Planten, bomen en struiken verdampen namelijk hun vocht onder invloed van de zon, en dat vocht zorgt voor afkoeling in de tuin. Bomen en struiken geven ook schaduw en zorgen ervoor dat het huis minder snel opwarmt dan een tuin die is aangelegd met steen, tegels of kiezels. “Ik heb geen airco nodig op een snikhete middag. Ik ga onder mijn schaduwboom zitten en snuif de zilte zeewind op. Het is er goed toeven”, zegt Veldhuizen.

Vogels, vlinders en insecten

Het aantrekken van insecten, vogels en vlinders is volgens Veldhuizen van cruciaal belang om de tuin levendig te houden. Vlinders en insecten zijn nodig voor de bestuiving van de planten en daarmee het natuurlijk bloeien van de tuin. “Fayalobi’s groeien bijvoorbeeld heel snel en hebben de hulp nodig van vlinders en bijen voor de bestuiving. Handmatig zou dit heel veel werk zijn”, vertelt de tuinliefhebber. En de insecten trekken weer vogels aan. Vogels als de grietjebie en boontjedief zijn insecteneters, en zullen vaak een bezoek brengen aan de tuin wanneer er genoeg te eten is. “Maar om ze in je tuin te houden, kan je ook elke dag een handje rijst voor ze neerzetten. Daar zijn ze gek op”, aldus Veldhuizen. Ook planten met felle kleuren trekken vogels en vlinders aan. De kolibrie is volgens Veldhuizen bijvoorbeeld verzot op het officierskwastje. Dit is een plant in een rood of roze-paarse kleur, met een bloem die bestaat uit dunne sprietjes, waardoor het net een kwastje lijkt. “Vogels zorgen naast de nodige vrolijke geluiden ook voor het verspreiden van zaadjes in de tuin, wat leuke verrassingen kan opleveren”, besluit Veldhuizen.

Lees meer berichten uit de categorie Tips.

2018-11-21

E-mailadres:

Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord.