fbpx
Editie 4 House Home Lifestyle 2015 Surgoed Makelaardij NV 028 999x750 - Het onderhoud van uw huis: Wat is belangrijk?

Het onderhoud van uw huis: Wat is belangrijk?

Het onderhoud van uw huis: Wat is belangrijk?

Voorkom hoge onkosten in de toekomst

Tijdens de regentijd zijn kleine mankementen aan uw woning vaak goed zichtbaar geworden. Een lekkend dak, plotselinge scheuren in de gevel, of houten planken die niet meer bestand waren tegen de zware buien. Met regelmaat investeren in het onderhoud van uw huis voorkomt narigheid en hoge onkosten in de toekomst. Frequent onderhoud verhoogt bovendien de waarde van uw woning. Maar welke onderhoudswerkzaamheden zijn van belang en wanneer moeten ze precies gebeuren? De lifestyle-krant van Surgoed House & Home zocht het voor u uit.

Editie 4 House Home Lifestyle 2015 Surgoed Makelaardij NV 028 400x536 - Het onderhoud van uw huis: Wat is belangrijk?

Wassen

Het eind van de regentijd is een perfect moment om de buitenkant van uw woning een goede wasbeurt te geven. Het huis ziet er daarna niet alleen schoon en fris uit, maar onthult ook eventuele gebreken. “Het wassen van een woning gebeurt met alleen water en een hogedrukreiniger. Wanneer het schilderwerk achterstallig is, gaan we wat voorzichtiger te werk en borstelen we stukken met de hand.”

Aan het woord is Randy Slagveer, directeur van Randy’s Schoonmaak- en Opruimingsbedrijf. Hij adviseert om de woning elke twee jaar een wasbeurt te geven. “Maar wanneer het pand aan een hoofdweg staat, met veel doorgaand verkeer, moet het vanwege de grote hoeveelheden stof vaker”, denkt Slagveer. Hoewel het wassen van de woning zowel in de droge als in de regentijd kan plaatsvinden, heeft Slagveer een lichte voorkeur voor de regentijd, omdat er dan meer water beschikbaar is.

Ongediertebestrijding

Aannemersbedrijf Bobby and Boys specialiseert zich in allerlei onderhoudsklussen in en om het huis. “Na het wassen beginnen wij met het bestrijden van ongedierte”, vertelt directeur Bobby Chiekhoer. “Termieten en houtluizen komen voornamelijk van de boven-of onderkant van het huis. We boren daarom gaten rondom het huis, om de fundering van onderaf te beschermen. Vervolgens is het noodzaak twee weken te wachten voordat het schilderwerk kan beginnen. Wanneer het insecticide niet goed indroogt, kan het namelijk bruine plekken geven op de verf.” Chiekhoer adviseert om een huis elke vijf jaar te laten behandelen tegen ongedierte.

Schilderen

Schilderen wordt gezien als de belangrijkste onderhoudsbeurt voor het huis. Jerry Tjang A Tjoi, technisch bedrijfsleider bij Bouw- en meubelbedrijf Remas NV, adviseert elke drie tot vier jaar een schilderbeurt. “Dat zorgt ervoor dat het huis goed beschermd blijft tegen weersinvloeden. Want het weer is de voornaamste oorzaak van de achteruitgang van een huis. Vooral in een tropisch klimaat als Suriname.” De diensten van Remas NV variëren van het vervangen van een plank tot de complete restauratie van een woning. Zij voerden onder meer de restauratie van de Kathedrale Basiliek van Sint Petrus en Paulus uit, en zijn inmiddels verantwoordelijk voor het onderhoud.

Het schilderen geschiedt bij voorkeur in de droge tijd, omdat de verf dan op een droge ondergrond wordt aangebracht en beter blijf zitten. Vooral bij stenen huizen is oplettendheid geboden, omdat deze muren langzaam drogen. “Het zou zonde zijn als de verf na zes maanden alweer afbladdert”, vindt ook Chiekhoer.

De vergeten dakgoot

Een vaak vergeten klus is het controleren van de dakgoot. Wanneer deze verstopt raakt, roestige plekken heeft of het water niet helemaal afvoert, kan er lekkage ontstaan in het dak of beschadigingen aan de gevel. De frequentie van het schoonmaken van de dakgoot hangt voornamelijk af van de begroeiing om het huis. “Veel bomen in de buurt zorgen voor snellere verstopping van de afvoer”, vertelt Chiekhoer. “Bij sommige huizen is om de zes maanden schoonmaken

voldoende, maar bij boomrijke gebieden is om de maand geen overbodige luxe. Verstopping door bladeren kan verholpen worden met een simpel ijzeren gaasje voor de afvoerpijp. Ook het regelmatig snoeien van de bomen in de buurt zorgt voor minder overtollig blad.” Verder benadrukt Chiekhoer het belang van het coaten van de dakgoot en het behandelen van roestige plekken, waardoor het water goed kan doorstromen en de kans op nieuwe roestvorming kleiner is.

Hout of steen?

Volgens de aannemers zijn de onderhoudsklussen die moeten worden uitgevoerd, bij een houten of een stenen huis dezelfde. “Maar houten woningen zijn duurder in onderhoud, omdat ze kwetsbaarder zijn voor rot of aantasting door ongedierte. Ze moeten dus vaker geschilderd worden, en ook met de behandeling tegen ongedierte zijn we bij een houten woning langer bezig”, vertelt Chiekhoer. Tjang A Tjoi vult aan dat de reparaties vaak ook arbeidsintensiever zijn. “Vooral als ook onderdelen van de houten draagconstructie rot zijn of aangetast door termieten.”

Kortom: het wassen van de woning, regelmatig schilderen, behandelen tegen ongedierte en schoonmaken van de dakgoot, tijdig repareren van scheuren in de muren en vervangen van rotte planken, zorgen voor een goed onderhouden en waardevolle woning. De heren adviseren tot slot om het oog regelmatig de kost te geven buitenshuis. “Regelmatige visuele inspectie kan al goed helpen om gebreken op tijd te ontdekken en aan te pakken”, aldus Tjang A Tjoi.

Lees meer berichten uit de categorie Tips.

2017-05-29

E-mailadres:

Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord.