fbpx
Editie 7 House Home Lifestyle 2016 Surgoed Makelaardij NV 032 999x750 - Op bezoek bij taartenmaker Ike Bohe

Op bezoek bij taartenmaker Ike Bohe

Op bezoek bij taartenmaker Ike Bohe

Eetbare kunst

De 22-jarige Ike Bohe maakt elke week vier tot vijf taarten op bestelling. Dat doet hij vanuit zijn ouderlijk huis in een zijstraat van de Kwattaweg. Via de mofo koranti en sociale media weten geïnteresseerden hem te vinden. De lifestyle-kant van Surgoed House & Home bezocht deze jonge, creatieve ondernemer en verdiepte zich daarmee in de hype van het moment: de wereld van cupcakes en taartdecoraties.

Editie 7 House Home Lifestyle 2016 Surgoed Makelaardij NV 032 400x536 - Op bezoek bij taartenmaker Ike Bohe

Ike opent de witte keukenkast die hij voor een groot deel in beslag heeft genomen. Er staan potjes met glitters, flesjes eetbare kleurstoffen en decoratiepuntjes. Op een tafel ernaast prijken twee apparaten die op kleine motoren lijken. “Dat zijn mijn airbrushers”, zegt de twintiger met een twinkeling in zijn ogen. Bovenop het keukeneiland van zo’n twee meter breed staat verder een kleine draaitafel voor zijn taarten.

Deze keukeninvasie is langzaam gegroeid. Eigenlijk is hij vier jaar geleden zelfs per toeval met het bakken en decoreren van taarten begonnen. “Ik had een cadeau voor iemand nodig, maar had niet genoeg op zak om een cadeau aan te schaffen. Wat ik wel in huis had, waren grondstoffen om een cake te bakken.” De op dat moment achttienjarige keek naar de rechthoekige cake en twijfelde of hij het zo cadeau kon doen. Al snel kwam het idee om de cake in de vorm van een hart te snijden. “Maar ja, je kunt ook niet gewoon een uitgesneden cake aan iemand geven. Ik ben op het net gaan zoeken hoe je frosting maakt, en dat heb ik op de cake gesmeerd.” Het experiment pakte goed uit, en de ontvanger van de cake was erg blij. En eenmaal online, vonden mensen de foto van de cake ook erg leuk. Daarna volgde al snel zijn – zoals hij het zelf noemt – ‘eerste amateuristische bestelling’, die opnieuw een mooie taart opleverde. Zijn moeder bracht cupcakes mee naar het werk om ze daar voor haar zoon te verkopen, en zo begon het taart- en cupcake-avontuur te rollen.

Cakeboss

Wat volgde voor Ike was alle afleveringen van de Amerikaanse serie ‘Cakeboss’ bekijken en nachtenlang online surfen en YouTube-video’s bestuderen. Hij was daarin niet alleen, en binnen no time waaide door deze series dan ook de bak-hype over naar Suriname. Volgens Ike is er in Suriname een heuse community ontstaan. Taartenbakkers, zowel professioneel als hobbymatig, reageren op elkaars taarten en geven elkaar feedback. Ook Ike helpt anderen of schakelt bij speciale verzoekjes de hulp in van kennissen. “Het is gezonde concurrentie. Ik geef mijn complimenten graag aan andere cake decorators; goed werk moet gestimuleerd worden.”

Ike oefent zelf in zijn hoofd alle lessen die hij via zijn televisie en laptop leert, om de opgedane kennis bij elke bestelling in de praktijk te brengen. Zijn leukste opdracht had Ike in december 2015: toen moest hij op één dag twee bruidstaarten aanleveren die beide uit vijf delen bestonden. Geïnspireerd door Amerikaanse televisieprogramma’s waarbij mensen binnen strakke deadlines iets moeten klaarmaken, besloot hij uiteindelijk beide opdrachten aan te nemen. De twintiger sliep vierentwintig uren niet, om zodoende de tien taarten op dezelfde dag te kunnen aanleveren. Bruiloftsgasten op het ene feest smulden van zijn vanille- en chocotaart, de gasten op het andere huwelijk van red velvet. Lachend: “Het was heel veel werk en het kostte heel veel tijd, maar ik houd van een uitdaging.”

De drive van Ike

“Het leukste van taarten maken, is mensen blij maken. Mission accomplished, denk ik dan.” Naast het plezier dat hij ervaart om klanten tevreden te stellen, vindt hij het geweldig om ‘van niets iets te maken’. “Het heengeslagen, is zijn grote voorbeeld. ‘Ik vermag alle dingen in Hem die mij kracht geven’ is zijn levensmotto, en mensen blij maken en inspireren zijn doel. “Je weet niet wanneer je laatste adem is, dus leef alsof er geen morgen is en laat je creativiteit losgaan.” Dat hij anderen ook echt blij maakt en inspireert, is duidelijk te merken aan de reacties die Ike krijgt via zijn Facebookpagina Ikey’s Cake Decoration, met meer dan 2.700 volgers.

In een kleine aircoruimte die aan het huis is gebouwd, neemt Ike de tijd zijn taarten te decoreren. Daarvoor is het in de keuken te warm. Ook de prachtige Surgoed-taart versiert hij hier. Na een paar foto’s zet hij de taart tevreden in een doos. De groen-witte creatie mag met ons mee, de kiekjes ervan zullen op facebook worden gepost. Na het zien van de taart en het proeven ervan, gaat ook bij ons in elk geval de duim omhoog!

Lees meer berichten uit de categorie Artikelen.

2018-07-11

E-mailadres:

Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord.