fbpx
Editie 8 House Home Lifestyle 2016 Surgoed Makelaardij N.V. 045 892x750 - Opruimen en creatief denken!

Opruimen en creatief denken!

Opruimen en creatief denken!

Klein behuisd?

Hoewel Suriname een van de dunst bevolkte landen ter wereld is, heeft het land met 30.000 geregistreerde woningzoekenden te kampen met grote woningnood. Veel jonge gezinnen wonen dan ook in bij (schoon)ouders of andere familie. Maar klein behuisd zijn, kan ook uitnodigen uit tot het bedenken van creatieve oplossingen!

Editie 8 House Home Lifestyle 2016 Surgoed Makelaardij N.V. 045 400x536 - Opruimen en creatief denken!

In tijden van economisch zwaar weer is het al helemaal een opgave om creatief om te gaan met de ‘ruimte’ die je hebt. Maar er zijn wel degelijk mogelijkheden. Een van de oplossingen is het gebruik van meubels die meerdere functies hebben. Het inspireerde de designers Knife & Saw onder meer tot het maken van ‘the bike shelf’. Een handige manier om zowel je ¿ets op te bergen als om je boeken neer te zetten. Maar het hoeft allemaal niet zo ingewikkeld: een spiegel en kledingrek in één is ook uiterst effectief. Vooral als je je outfit van de vorige dag even wil laten ‘luchten’, is dit een handige opberger.
Multifunctionele meubels besparen veel ruimte, of je nou een gezin hebt, met zijn tweeën bent of alleen; het is de ideale oplossing voor een kleine woning. Een bedbank, een opbergpoef, een eettafel met een uitschuifbaar blad of zelfs een opklapbaar bed zijn allemaal voorbeelden van multifunctionele meubels. Ze zijn tegenwoordig te vinden in diverse soorten en maten. Geen geld voor de aanschaf van nieuwe meubels? Dan is zelf maken misschien een optie om toch dat feel good-gevoel terug te krijgen in huis. Bekijk op de foto’s eens de hergebruikmogelijkheden van pallets: van een eettafel-set tot complete outdoor-oplossingen.

Hoogte gebruiken

Volgens cognitief psycholoog Julian Rotter staan emoties staan niet los van iemands omgeving: er is bijvoorbeeld een correlatie tussen kleur en emoties. Maar ook de vormgeving en zelfs de kleinste aanpassingen hebben een psychologisch effect. Het opstappelen van spullen kan bijvoorbeeld een benauwend gevoel veroorzaken, terwijl het op de juiste manier aanbrengen van afscheidingen dat gevoel juist weer tegengaat. Hoge of schuine muren kun je ook in jouw voordeel gebruiken. Kijk niet alleen naar de oppervlakte in horizontale meters, maar bekijk de kamer ook vanuit de hoogte. Bijvoorbeeld door je kastindeling hierop af te stemmen: gebruik een opbergwand waarbij je de gehele hoogte benut. Afhankelijk van het budget kan er een kast op maat worden gemaakt, of je kunt gebruikmaken van losse wandplanken. Dat creëert een ruimtelijk gevoel en zet de toon voor de rest van de ruimte. Dat speelse effect kun je vervolgens laten doorlopen in de rest van je interieur. Vraag jezelf eerst af wat het doel is van de ruimte en welk gevoel je wil creëren zodra je de ruimte betreedt. Met een ‘interior storyboard’ kun je vast gaan brainstormen en je visie vormgeven. Ga uit van jouw basis, en vul dit aan met nieuwe ideeën.

Optisch effect

Daarnaast kun je ook met optische effecten een ruimtelijk gevoel creëren. Begin met het gebruik van lichte of natuurlijke tinten. En met wat extra tools kun je de ruimtebeleving nog verder positief beïnvloeden. Dieptewerking heeft vooral te maken met het creëren van lagen. Als je een neutrale bank hebt of van plan bent er eentje aan te schaffen, kun je met kussens met een patroon of bepaald design meer lagen en dus meer diepte creëren. Dit houdt het speelse effect vast. Een andere manier is het gebruik van een vloerkleed. In een spierwitte ruimte of een vertrek met één hoofdkleur, kun je door middel van een speels vloerkleed zowel accenten leggen als diepte creëren. Daarnaast kun je accenten leggen door kleurgebruik. Kies naast de hoofdkleur bijvoorbeeld voor een secundaire kleur. Dat kan door een wand die secundaire kleur te geven (met verf of behang) of met accessoires in die kleur. Bij accessoires geldt net als bij sieraden: less is more, en positionering is bepalend.
Maar bovenal heeft je huis voor het creëren van ruimte, van tijd tot tijd een Àinke opruimbeurt nodig. Begin daarvoor met een goede selectie, en gebruik post-its voor de driedeling. Groen voor spullen die je wilt houden, geel voor opslaan of opbergen (maar uit het zicht!) en tot slot rood voor alles dat weg moet. Doordat je zo meer zicht krijgt op wat je eigenlijk allemaal in huis hebt, krijgt een beter idee van de mogelijkheden die binnen handbereik zijn.

Lees meer berichten uit de categorie Tips.

2018-11-16

E-mailadres:

Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord.