fbpx
Editie 10 House Home Lifestyle 2016 Surgoed Makelaardij NV 013 999x750 - Twee percelen en een bedenkelijke taxateur

Twee percelen en een bedenkelijke taxateur

Twee percelen en een bedenkelijke taxateur

Misstanden

In de wereld van het onroerend goed gaat veel geld om. Dat betekent ook dat de kans op misbruik groot is. Daar zijn in de dagelijkse praktijk van de vastgoedwereld vele voorbeelden van te vinden. De Surgoed House, Home & Lifestyle-krant besteedt hier aandacht aan, met als doel kopers en verkopers alert te maken op mogelijke misstanden. De gebruikte namen zijn in verband met de privacy gefingeerd.

Wally en Edward leken uiterlijk zó op elkaar, dat buren en enkele familieleden de broers vaak niet uit elkaar wisten te houden. En met wat extra moeite (precies dezelfde kleren en exact dezelfde zonnebril) wisten ze zelfs hun oude moeder nog weleens voor de gek te houden. Toch waren ze geen tweeling. Wally was een jaar jonger dan Edward, en qua karakter waren ze bovendien elkaars tegenpolen.

Editie 10 House Home Lifestyle 2016 Surgoed Makelaardij NV 013 400x536 - Twee percelen en een bedenkelijke taxateur

Edward werd meestal gezien als de slimste van de twee. Hij was extravert en had al op jonge leeftijd allerlei handeltjes in de buurt, wat hem een aardig zakcentje opleverde. De meisjes waren dol op hem. Wally was ‘de slome’. Hij concentreerde zich vooral op school en had niet het lef om dezelfde risicootjes te nemen als zijn broer. Dus toen Edward al in een auto reed, moest Wally nog bussen. Ze leefden allebei in een andere wereld. Maar ruzie kregen ze er nooit door. Toen de broers begin veertig waren, overleed hun moeder na een kort ziekbed. En Edward en Wally erfden onder meer een groot perceel aan de Indira Gandhiweg. Het verdelen van dat perceel leverde geen enkel probleem op: ieder de helft. Daarna gingen ze weer, in goede harmonie, elk hun eigen weg.

In eerste instantie wilden de broers er gaan bouwen, maar beide broers besloten onafhankelijk van elkaar de grond te verkopen. Wally ging naar een gerenommeerd bedrijf in onroerend goed en liet zijn helft taxeren. De marktwaarde zou 125.000 euro zijn. Edward vroeg een kennis die taxateur was, en die schatte de waarde op 200.000 euro. Deze kennis zou het allemaal wel regelen. Toen de broers elkaar weer eens op een verjaardag ontmoetten, vertelde Wally over de taxatie. Edward lachte hem hartelijk uit. Maar 125.000? Nee man, je moet twee keer zo veel vragen! Wally schudde zijn hoofd. Hij had veel vertrouwen in het bedrijf dat hij in de arm had genomen, en bleef op 125.000 zitten. Dat bleek een slimme zet. De kennis van Edward bleef vasthouden aan de 200.000. Hij zou namelijk een afgesproken percentage van de verkoopprijs ontvangen, en wilde de prijs daarom zo hoog mogelijk houden. En Edward bleef zijn broer overtuigen: vraag toch meer geld!

De taxateur van Edward bleek iemand met een weinig vooruitziende blik, weinig inzicht en vooral erg hebberig.

Maar drie maanden later had Wally het perceel verkocht. Hij belegde zijn geld via een particuliere belegger tegen 10 procent rente, wat hem per jaar 12.500 euro opleverde. Ondertussen waren er ook geïnteresseerden geweest voor het perceel van Edward. Die vonden de prijs veel te hoog, maar Edward en zijn ‘makelaar’ wilden absoluut niet zakken. Ooit zou die rijke investeerder wel komen, die met gemak 200.000 neertelde…

Nu zijn we vijf jaar verder. Wally heeft inmiddels, de verkoopprijs en de rente bij elkaar opgeteld, bijna de 200.000 die Edward zo graag wilde hebben. Maar niemand heeft nu, in deze tijden van economische crisis, enige interesse in een perceel met een te hoge prijs. Dus nu zit Edward niet alleen met zijn niet-verkochte perceel, maar ook met de steeds hoger wordende kosten voor het onderhoud.

De taxateur van Edward bleek iemand met een weinig vooruitziende blik, weinig inzicht en vooral erg hebberig. Want taxeren op de juiste waarde bespaart je niet alleen veel tijd en ergernis, maar is vooral een economische afweging.

Want elke maand dat je perceel of woning niet verkocht is, kost je geld. Een bekwame taxateur met verstand van de markt, die weet wat een perceel waard is in vrijwel elke buurt, is dan ook aan te bevelen. Die zorgt voor een reële prijs en dus een reële kans op verkoop.

Kies daarom altijd voor een gerenommeerde taxateur die tevens een bekende en betrouwbare makelaar is!


E-mailadres:

Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord.