fbpx
Editie 20

Editie 20

Voorwoord

Beste lezer,

Een belangrijk thema in deze editie is waardebepaling. Zowel van gronden als panden. In Suriname is het een extra uitdaging omdat je veelvuldig wordt geconfronteerd met vraagprijzen voor panden waarvan gezegd kan worden: ‘Voor de gek die het koopt’.

Dit komt namelijk vooral omdat de Surinaamse vastgoedmarkt een wildgroei aan ‘taxateurs’ kent. En veel taxateurs zijn geen makelaars. Hierdoor wordt het als erkende makelaar heel lastig om klanten tevreden te stellen. Veel klanten hebben te hoge verwachtingen met betrekking tot de reële waarde van hun pand vanwege ongebreidelde koopprijzen voor vergelijkbare panden.

Een makelaar roert zich dagelijks op de vastgoedmarkt en weet daardoor wat er leeft binnen de sector, op basis van vraag en aanbod. Een taxateur die geen makelaar is, heeft daarentegen nauwelijks een deugdelijk referentiekader omtrent wat een pand moet opbrengen. In het artikel ‘Hoe wordt de koopwaarde of huurprijs van je woning bepaald?’ verhelderen wij hoe een koopwaarde of huurprijs reëel tot stand komt.

Maar ook de waardebepaling van gronden heeft zijn bijzondere uitdagingen. Hierover leest u in het artikel ‘Klapperwaarde maakt onroerendgoedmarkt
dood’. De makelaardij trekt de realiteitsgehalte en de wettigheid van de GLISklapper sterk in twijfel. Dus u kunt zich voorstellen hoe dubbel lastig het is voor de branche als het gaat om de waardebepaling van grond mét opstal! Wij van Surgoed laten ons niet leiden door deze taxatiewildgroei maar beredeneren altijd onze waardebepaling. Immers een taxatie gebaseerd op realistische factoren verhoogt de verkoopkansen van uw pand!

Paramaribo prijkt met trots op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. Dat betekent dat monumentale panden in hun originele staat gehandhaafd moeten blijven dan wel hersteld moeten worden. Ook dat is een vorm van waardebepaling. Of dat een zegen of een vloek is voor eigenaren, en daarmee voor het historisch karakter van Paramaribo als geheel, leest u ook in deze editie.

Thijs Mouchart
Directeur

Nieuwsberichten

Geen nieuwsberichten gevonden.

E-mailadres:

Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord.