Nieuws

Het laatste vastgoednieuws uit Suriname

Samenlevingsovereenkomst:

Ongehuwd samenwonen

Steeds meer mensen kiezen er principieel voor om samen maar wel ongehuwd door het leven te gaan. Anderen kiezen vanwege traditionele en juridische complicaties ervoor niet te trouwen in wettelijke zin. Een keuze die financiële voordelen kan bieden, zolang dat leven zijn ‘gewone’ gang gaat. Als de relatie tussentijds wordt beëindigd of indien een van de partners overlijdt, ontstaan echter de grootste problemen als er niets op een juridisch deugdelijke manier is geregeld. Notarissen met jarenlange ervaring met samenlevingscontracten kunnen veel praktische oplossingen aandragen.

>

Grondconversie:

Grondhuur omzetten naar eigendom

Na er jaren over te hebben gesproken, is de regering in 2015 eindelijk begonnen met een project waarbij mensen met een grondhuurperceel dit kunnen omzetten naar eigendom. Een eigendomstitel geeft de bezitter meer rechtszekerheid dan grondhuur. Daarnaast levert de omzetting (conversie) geld op voor de overheid, omdat de eigenaren het waardeverschil moeten bij betalen. De vraag is hoe deze conversie in de praktijk zal uitpakken en wat het effect is op de prijs van grond. De lifestyle-krant van Surgoed House & Home ging op onderzoek uit.

>

Huis en zijn verhaal:

Onstuimig verleden in de Nassylaan

Veel gebouwen in ons land verbinden ons met onze geschiedenis. Ze hebben allemaal hun eigen verhaal. De rubriek ‘Het huis en zijn verhaal’ vertelt hierover. Dit keer bezoeken we restaurant Spice Quest aan de Dr. J.F. Nassylaan 104. Een restaurant dat gebouwd is op de ruïnes van Drukkerij Lionarons.

>

Binnenkijken:

De provocerende kunst van Rick Huser

Je huis weerspiegelt je persoonlijkheid. Het is de plek waar je vrij bent om jezelf en je persoonlijke voorkeuren onbelemmerd tot uiting te laten komen. De lifestyle-krant van Surgoed House & Home neemt af en toe een kijkje achter de voordeur en doet daarbij bijzondere ontdekkingen. Dit keer ontmoeten we de markante kunstliefhebber Rick Huser in zijn woning in Commewijne.

>

Hygiëne:

Huisstofmijt, een verborgen boosdoener

Persoonlijke hygiëne staat bij ieder mens hoog in het vaandel. We baden vaak meerdere keren per dag, wassen onze kleding regelmatig en onderwerpen ook het huis geregeld aan een grondige schoonmaakbeurt. Maar wat doen we eigenlijk ter bestrijding van de huisstofmijt? Dit beestje is gek op onze huidschilfers, en is dus overal aanwezig in de stoffen voorwerpen die wij gebruiken. Matrassen, kussens, gordijnen, vloerkleden, zitmeubels en de knuffels van onze kinderen. Ook het auto-interieur is een geliefde woonplek van de beestjes. Over het algemeen is met een goede stofzuiger het oppervlak aardig onder handen te nemen, maar een écht grondige reiniging is vooral voor de grotere objecten een lastige klus.

>

Productvergelijking:

De brandverzekering

Deze keer behandelt de lifestyle-krant van Surgoed House & Home in de Productvergelijking: de brandverzekering. De informatie kan u helpen om vast te stellen hoe de verzekering van uw huis het best geregeld kan worden.

>

Eetbare kunst:

Op bezoek bij taartenmaker Ike Bohe

De 22-jarige Ike Bohe maakt elke week vier tot vijf taarten op bestelling. Dat doet hij vanuit zijn ouderlijk huis in een zijstraat van de Kwattaweg. Via de mofo koranti en sociale media weten geïnteresseerden hem te vinden. De lifestyle-kant van Surgoed House & Home bezocht deze jonge, creatieve ondernemer en verdiepte zich daarmee in de hype van het moment: de wereld van cupcakes en taartdecoraties.

>

De voordeen van een professional:

Bouwen met een architect is de investering waard

Hoewel het in Suriname al enige tijd een trend is om zelf te bouwen, zijn er maar weinig particulieren die daarbij de hulp inroepen van een architect. Vaak wordt gedacht dat daaraan een fors prijskaartje hangt. Terwijl een architect juist voordelen kan bieden bij het bouwen van een huis, vooral op de lange termijn.

>

Column: Von Zeggen:

Gedollariseerd

We zitten alweer enkele weken in het nieuwe jaar, maar desondanks: het allerbeste voor 2016. En dat we het minder over de wisselkoers mogen hebben. Het is me opgevallen, en zelf maak ik me er soms ook schuldig aan, dat er bijna geen gesprek in Suriname wordt gevoerd of het woord ‘wisselkoers’ valt. En dan met name die voor de US-dollar. Het lijkt wel een soort toverspreuk. Zeg ‘koers’, en we slaan helemaal op hol. Dat het niet lang meer duurt of we betalen SRD 5,- voor een dollar of zelfs meer, alsof we er allemaal op zitten te wachten, Terwijl het toch echt het laatste is dat iedere oprechte Srananman, de speculanten daargelaten, wil. En toch zijn we als samenleving met z’n allen sinds enkele maanden ‘gedollariseerd’.

>

Cribs:

Cribs: Gail Eijk

Binnenkomen en meteen het gevoel krijgen welkom te zijn, dat gebeurt bij Gail Eijk thuis. Dat is niet zo vreemd als je het huis ziet staan: lieflijk en pittoresk in de woonwijk ‘Citrus Plantage’. Mooie muziek en geurende wierook vanuit het huis komen je al tegemoet als je buiten staat. Bij de deur staat Gail Eijk met brede smile: “Kom maar binnen. Neem plaats op de bank”, zegt ze hartelijk. Om direct toe te voegen: “Hij is misschien wat doorgezakt, maar ik weiger hem van de hand te doen. Hij zit nog lekker en is nog steeds comfortabel.” En dat klopt: het is de perfecte setting om het interview te beginnen.

>
Volgende

Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord.