25 jaar Readytex Art Gallery
25 jaar Readytex Art Gallery
Met liefde voor kunst naar een nieuwe dimensie
Vrolijk
De vrolijke jazztonen waaien je tegemoet maar worden al gauw naar de achtergrond gedrukt door enthousiaste stemmen en het klinken van voetstappen op de houten vloer. In de afgelopen jaren is het vier verdiepingen hoge gebouw vaker het toneel geweest van feestjes, maar geen enkele had deze grootsheid.

Reflectie
Momenteel vertegenwoordigt de gallery 19 kunstenaars, stuk voor stuk gevestigde namen. Het jubileum van de gallery is een moment om stil te staan, terug te blikken en dan weer vooruit te kijken. Zo ook voor de kunstenaars. De jubileumexpositie bevat nu werken van al deze kunstenaars. Zij hebben een werk uit hun oude collectie en een recent werk ingeleverd. Daarbij geven ze uitleg over hoe zij naar eigen zeggen zijn gegroeid tussen die twee werken. De werken uit de oude collectie zijn uiteraard niet te koop “Het is bedoeld om de mensen om wie het gaat; de kunstenaars, een stukje reflectie over hun werk te laten geven. Zij zijn continu bezig. Op deze manier maken wij ook het publiek en de kunstverzamelaar deelgenoot van die reflectie.”
Art viewer of the week
De jubileumviering is niet gestopt bij de opening van de expo. Het hele jaar door kan het publiek rekenen op activiteiten. Zo is er de art selfie campagne. Hierbij worden gebruikers van social media, waar Readytex Art Gallery ook op actief is, meegnomen in het proces. Zij kunnen kansmaken op de titel ‘art viewer of the week’. “Door thuis bij een kunstwerk dat ze hebben gekocht of in de gallery, foto’s maken en te vertellen wat een kunstwerk in hun teweegbrengt.” Zo is er ook de reguliere Thursday Night Feature, waarbij op elke eerste donderdag van de maand, een kunstenaar een presentatie kan houden, er een lezing kan zijn, een mini-expo of een lezing door een professional.
Mijlpalen
De managing director vindt het een beetje moeilijk om een specifiek moment als mijlpaal aan te stippen of een dieptepunt voor de gallery. “Elke expositie is een mijlpaal, de verhuizing naar het gerestaureerde pand met de vier verdiepingen en elke keer wanneer een kunstenaar in het buitenland heeft geëxposeerd is eveneens een mijlpaal. Het feit dat je de naam van elk van onze kunstenaars kunt googelen en dan een scala aan informatie vindt, 25 jaar na de grote toegankelijkheid tot internet, dat zegt ook wat.”
En ongetwijfeld staat de enige Surinaamse kunstgallery ook voor uitdagingen. “We zijn de enige professionele gallery in Suriname”, zegt NouChaia onomwonden. “Voor Suriname zijn wij redelijk krachtig, maar op wereldniveau super gelimiteerd. Hoe lift je een hele industrie in je eentje”, vraagt ze zich in gemoede af. “Tegelijkertijd dwingt dit ons om collega’s ook in het Caraibisch gebied te zoeken.
Een andere grote uitdaging is er een die niet vreemd is voor de creatieve industrie. “Een onderneming is vaak een privé-initiatief voor winst. In onze departement, de Readytex Art Gallery, gaat die vlieger niet op”, zegt ze wat lachend. “Heel gauw komt community erbij kijken. Je pleegt grote investeringen, maar de winst ervoor krijg je op een andere manier dan in geld uitgedrukt, terug.” Hiervoor steunt de gallery op de rest van het bedrijf. “Zonder Readytex was de gallery niet mogelijk geweest. Iedereen van Readytex, mensen die niet full-time werken, zelfs iemand die ondergoed verkoopt bij Readytex ondersteunt de gallery.” Verder wordt de gallery gedragen door verschillende personen die er niet altijd fysiek bij zijn, maar een hele belangrijke rol vervullen, waaronder adviseurs in binnen-en buitenland, de schrijvers, het technische team en vooral de kunstverzamelaars. “Zonder hen hadden wij geen gallery.”
Buitenlandse kunstenaars
Over de toekomstvisie van de gallery heeft NouChaia heel lang nagedacht. “Omdat wij de uitvoeringscapaciteit ontbreken, gaan wij naar de toekomst met een aangepaste instelling.” Het platform dat de gallery biedt, wordt ook opengesteld voor buitenlandse kunstenaars. “Over de afgelopen jaren zijn Surinaamse kunstenaars opgevangen in het buitenland, nu is het tijd om terug te geven.” Er wordt jaarlijks één à twee keer de gelegenheid geboden aan een buitenlandse kunstenaar om te gast te zijn. “Er is genoeg ruimte. Door mensen van buiten uit te nodigen en hun werk te laten tonen, creëren we een mogelijkheid om ons werk aan die van hen te meten en verder te netwerken. Door te geven, ontvangen wij een versterkte positie in onze global village, want je kunt niet op je eentje staan.”
Nieuwe dimensie
Eén van de ruimtes in het gebouw wordt ook beschikbaar gesteld als incubator waarbij kunstenaars experimenten kunnen doen en tentoonstellen. Deze gelegenheid wordt ook geboden aan kunstenaars die niet met Readytex samenwerken. “Door dat te doen, hopen we ook nog nieuwe trends in de ontwikkeling van kunst te empoweren en stimuleren, zo willen wij discussie creëren.” De managing director mist ook nog een belangrijk onderdeel van de samenleving. “Er zijn kunstenaars, er zijn expo’s, maar er zijn geen critici! Niet om afbrekend te zijn, want dat is geen kritiek, maar om mee te denken en eigen ideeën te etaleren waardoor een stuk een nieuwe dimensie en meer relevantie kan krijgen.” De gallery wil dus een rol spelen in het ontwikkelen van een nieuwe dimensie aan de Surinaamse kunstwereld.
Lees meer berichten uit de categorie Kunst.
juli 31, 2019