blank

Actief voor de televisie!

Actief voor de televisie!

Sporten in huis

Te druk met werk? Moe, en het regent? Je hebt sociale verplichtingen? Natuurlijk, allemaal goede redenen om niet te gaan sporten. De lifestyle-krant van Surgoed House & Home geeft je graag een aantal tips om tóch in beweging te komen. En het goede nieuws is: je hoeft er de deur niet eens voor uit.

blank

Verschil

Een klein verschil is snel gemaakt. Heb je een tv-programma waar je dagelijks naar kijkt? In plaats van dit vanaf de bank met een snackje te bekijken, kun je het ook ‘in beweging’ doen. Begin met stappen op de plaats. Doe dit niet gelijk het hele programma (tenzij het je gemakkelijk afgaat natuurlijk), maar begin met drie minuten en bouw dit vervolgens dagelijks met een minuutje uit. Om de intensiteit te verhogen, kun je er een beetje bij springen of je pakt een springtouw erbij.

Voordat je het doorhebt, is het programma voorbij en heb jij je extra lichaamsbeweging gehad. Zorg er wel voor dat je hartslag omhoog gaat. Als je lichtjes begint te zweten, dan weet je dat je vet aan het verbanden bent.

Blijf je liever zitten? Geen probleem. Vanaf de bank of de grond kun je prima een aantal spierversterkende oefeningen doen. Begin bij je buikspieren en doe hiervan drie setjes van tien keer. Ook dit kun je elke dag een beetje verder uitbouwen. Klaar? Zoek dan een stukje muur en ga er met je benen in een hoek

van 90 graden tegenaan zitten. Zet je benen een beetje uit elkaar en span je buikspieren aan. Begin met 15 seconden en bouw dit ook langzaam op.

Je armen kun je trainen met een klein gewichtje. Pak hiervoor twee flessen water.

Afhankelijk van hoe sterk je al bent, kun je deze voor de helft of helemaal vullen met water. Je kunt hier ook een pak rijst of een boek voor gebruiken. De gewichten kun je boven je hoofd tillen of met gesterkte armen voor je lichaam vast houden. Lukt dit? Probeer dan kleine rondjes te draaien. Zeker als je net begint, gaat het erom dat je er plezier in hebt en zelfvertrouwen opbouwt. Leg de lat dus niet te hoog voor jezelf.

Uitdaging

Zoek je meer uitdaging, probeer dan een HIT-training. ‘HIT’ staat voor High Intensity Training. Met een korte workout van acht tot twaalf minuten werk je jezelf helemaal in het zweet. Let wel: dit lijkt misschien wat kort en simpel, maar dat is het zeker niet. Vanaf het begin schiet je hartslag omhoog. De korte rust tussen de oefeningen maakt het tot een echte uitdaging. Door de afwisseling train je je conditie en ontwikkel je tegelijkertijd extra spiermassa. Voor een beginnende sporter kan dit nogal afschrikken, al kun je dit natuurlijk prima op je eigen niveau uitvoeren. Het aantal herhalingen dat je aankunt, neemt toe naarmate je het vaker doet. Je merkt dus heel snel dat je vooruit gaat.

Goede voorbeelden van trainingen vind je veelvuldig op het internet. YouTube staat vol met instructievideo’s die je stap voor stap kunt volgen op het moment dat het jou uitkomt. En je kunt even pauzeren als het je te veel wordt. Ook met je mobiele telefoon in de hand kun je onder begeleiding en in je eigen tempo in beweging komen. Blader zelf door de app-winkels en ontdek welke applicaties passen bij jouw niveau.

Lijkt het sporten je nog steeds niks? Draai dan het volume van je radio maximaal en dans jezelf in het zweet; ook dan ben je calorieën aan het verbanden. Zorg er wel voor dat je dit minimaal een half uurtje volhoudt en trek je partner en kinderen ook van die bank af. Op bovenstaande oefeningen kun je natuurlijk eindeloos variëren. Belangrijker is het besef dat de kleine inspanning waar je vandaag al mee kunt beginnen, na een tijdje een groot verschil maakt. Sporten werkt namelijk verslavend. Net als bij de verliefdheid; je lichaam krijgt er geen genoeg van!

Lees meer berichten uit de categorie Tips.

mei 29, 2017
ADVERTENTIE

E-mailadres:

Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord.