Airconditioning of duurzamer alternatieven?
Airconditioning of duurzamer alternatieven?
Zijn er duurzamere en goedkopere alternatieven voor een koel huis?
Huizen zonder airconditioning worden steeds zeldzamer in Suriname. De meeste mensen verkiezen het behaaglijke klimaat van het koelsysteem boven de wind of de ventilator. Maar waar moeten we eigenlijk rekening mee houden bij het onderhouden van onze airco’s, en zijn er ook duurzamere en goedkopere alternatieven voor een koel huis?

Naast de hoge kosten van airconditioning, vergen de apparaten ook regelmatig onderhoud. Spier vertelt dat de frequentie van het onderhoud afhangt van het gebruik en de omgeving waarin de apparatuur is geïnstalleerd. “Aircoapparatuur in de stad heeft meer onderhoud nodig dan apparaten in een schone omgeving. En een airco die 24 uur per dag draait, heeft ook meer onderhoud nodig dan apparaten die enkele uren per dag in gebruik zijn.” Als richtlijn adviseert Spier het filter minimaal om de twee maanden te reinigen en het hele apparaat om de vier tot zes maanden te laten controleren. “In de praktijk bellen mensen vaak met problemen als het kwaad al is geschied. De airco koelt niet goed of functioneert niet meer. Ik adviseer mensen om hun apparaten op tijd een servicebeurt te geven. Ik vergelijk het altijd met een auto; die wordt ook om de zoveel tijd gecontroleerd. Het niet tijdig onderhouden van de airco kan zorgen voor meer energieverbruik, achteruitgang van het koelvermogen en het defect raken van dure onderdelen, zoals de compressor.”
Maar het onvoldoende onderhouden van de airco kan daarnaast ook gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Huisarts Anernath Ramnath wijst op de mogelijke gevaren wanneer een huis niet optimaal wordt geventileerd. “Wanneer het filter van een airco niet goed wordt schoongemaakt, komen er bacteriën in de lucht. Deze bacteriën kunnen luchtwegeninfecties veroorzaken.” De huisarts benadrukt verder het juiste temperatuurgebruik bij airconditioning. “Als de airco te koud staat ingesteld, vergroot dit ook de kans op luchtwegeninfecties. Koude lucht zorgt immers voor een minder goede doorbloeding. Ik adviseer altijd om bij een temperatuur van 23 tot 24 graden te slapen.”
Voor potentiële huizenbouwers die op zoek zijn naar goedkopere en duurzamere alternatieven om het huis koel te houden, noemt architect Jacqueline Woei A Sioe elementen in het ontwerp van het huis die kunnen zorgen voor een natuurlijke ventilatie. “Dat bereik je met grote openingen aan de zijde waar de wind naar binnen komt, doorgaans het noordoosten, en kleinere openingen aan de andere kant van de ruimte, zodat de wind goed door de ruimte wordt getrokken.” Woei A Sioe adviseert om hierbij in ieder geval een ervaren en gediplomeerd architect in de arm te nemen.
De voordelen van deze ‘natuurlijke’ ventilatie zijn volgens de architect een constante stroom van verse lucht; de warmte blijft niet in huis hangen. Bovendien zijn koelere ruimtes ook beter voor het behoud van het meubilair. Natuurlijk betekent die ventilatie wel meer schoonmaakwerk. “Er komt automatisch meer stof naar binnen en ook kan de lucht vochtig zijn. Met airconditioning blijft het stof buiten en de lucht droger. Het is maar net wat een bewoner prefereert.”
Overigens vindt ze niet dat de airco helemaal vervangbaar is. “Airconditioning is geen absolute must, maar wel een aanvulling die altijd welkom is. Vooral in de grote droge tijd is een airco aan te raden voor een optimaal slaap- en werkklimaat, omdat de temperaturen binnenshuis dan behoorlijk kunnen oplopen. Maar wanneer het huis op de wind is gebouwd en de binnenkomende lucht goed door het huis stroomt, betekent de koele lucht in de woning sowieso een besparing op de stroom die gebruikt wordt voor de airconditioning.”
Voor potentiele huizenbouwers zou een zorgvuldig gekozen ontwerp op langere termijn dus goed kunnen zijn voor een aangenaam woonklimaat, het milieu én de stroomrekening. Voor de aircobezitters is het op tijd onderhouden van de apparatuur goed voor de gezondheid, goed voor het milieu en het bespaart geld.
Lees meer berichten uit de categorie Artikelen.
mei 29, 2017