Ala Fa Healthy Food Heerlijk gezond!

Ala Fa Healthy Food Heerlijk gezond!

Wellness

Gezonde ingrediënten

Begin 2000 begon internist Marja van Eer zich serieus zorgen te maken over de gemiddelde gezondheid van de mensen in Surinaamse samenleving. Te hoge cholesterolspiegel, te hoge suikerspiegel, overgewicht en weinig beweging: het leek allemaal eerder regel dan uitzondering te zijn. Meten is weten; daarom stelde ze een team samen om gericht en degelijk onderzoek te doen in de wijken van Paramaribo en in de districten. De resultaten logen er niet om en inmiddels weten we dat diabetes en een te hoge bloeddruk de grootste boosdoeners zijn voor de Surinaamse volksgezondheid. De oorzaak is simpel: we eten met zijn allen niet gevarieerd en al helemaal niet gezond genoeg. Suiker en vet zijn veel te rijkelijk aanwezig en Van Eer realiseerde dat ze daar zelf ook aan meedeed. “Als we met zijn allen een dag met onderzoeken bezig waren geweest, gingen we na afloop als team samen eten. Gezellig, maar dan kwam ook te vette bami of bruine bonen met een berg rijst op tafel.”

Rigoureus en serieus

Dat was in 2010 en Van Eer pakte vanaf het prille begin de zaken rigoureus en serieus aan. “Je moet de bron kennen, je kunt alleen gezond koken als je weet dat de herkomst en kwaliteit van je ingrediënten goed en betrouwbaar zijn.” Ala Fa maakt daarom uitsluitend gebruik van Surinaamse kip, vlees en vis. “Buitenlandse vis en vlees kan ik niet controleren, hier weet ik wie mijn leveranciers en hun producenten zijn en kan ik gewoon bij ze langsgaan”, aldus Van Eer. Haar bedrijf gebruikt zoveel mogelijk biologisch geteelde en onbespoten groenten en veel verse kruiden. En het verpakkingsmateriaal is 100% milieuvriendelijk. Aanvankelijk was het bedrijf opgesplitst in twee delen. De administratie en logistiek gebeurde bij Van Eer thuis terwijl de productie gedaan werd in een mobiele keuken-unit in de tuin van de chef-kok. Daar konden consumenten hun maaltijden ook afhalen. Sinds februari dit jaar staan de keuken en het kantoor op één terrein en Van Eer wil Ala Fa Healthy Food in maart voluit aan een breed publiek presenteren, met de partnerbedrijven waarmee zij samenwerkt. “Good Food van diëtiste Jennifer Plein is bijvoorbeeld een van de bedrijven waar wij al vanaf het begin mee aan het sparren zijn en waarvan wij veel ondersteuning hebben gehad. Good Food heeft een speciale training voor koks, Good Cooking. Inmiddels heeft mevrouw Plein op ons verzoek al vier koks opgeleid tot good cooking cooks oftewel Healthy Food-koks.”

Idealisme en commercie

Ala Fa Healthy Food laat zien dat idealisme en commercie uitstekend hand in hand kunnen gaan. Ontstaan als initiatief om Suriname gezonder te laten eten is het uitgegroeid tot een professioneel bedrijf dat werkgelegenheid biedt aan vijf personen en garant staat voor goede en gezonde maaltijden tegen een redelijke prijs. “Natuurlijk hoef je niet elke dag je eten bij ons te bestellen”, zo besluit Van Eer, “maar je moet wel elke dag gezond eten. Juist wanneer je zelf kookt! Maar als je dat niet kunt of geen tijd voor hebt, dan is er geen excuus om ongezond te eten, dan bel je ons gewoon.”

Lees meer berichten uit de categorie .

december 23, 2017
ADVERTENTIE

E-mailadres:

Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord.