Appartementsrecht nog steeds niet op agenda

Appartementsrecht nog steeds niet op agenda

Wetgeving

Guno Chin A Sen is oprichter van het eerste appartementencomplex in Suriname: Guco apartments. Omdat het appartementsrecht nog niet is opgenomen in het Burgerlijk Wetboek, kunnen appartementen in Suriname echter niet worden verkocht. ‘Maar niet iedereen wil een huis met een stuk grond’, denkt Chin A Sen, die pleit voor een wetsaanpassing.

Schaars

Chin A Sen staat niet alleen in zijn pleidooi voor spoedige aanpassing van de wetgeving. Verkavelaar Intervast spreekt in 2014 op zijn website al van ‘een gemiste kans’. Intervast geeft aan dat in de kuststeden Paramaribo en Nickerie alleen al ongeveer 75 procent van de bevolking woont. Het resultaat is dat grond aan de kust schaars begint te worden, en dus ook duur. “Wanneer er weinig ruimte is en de overheid wil toch voldoende woonruimte creëren, dan schieten de torenflats in landen als Nederland als paddenstoelen uit de grond”, aldus Intervast. Hoogbouw garandeert een efficiëntere benutting van de grond. Daarnaast zou naar de mening van de verkavelaar het bouwen van appartementenflats veel efficiënter zijn voor de oplossing van het woningbouwvraagstuk dan de bouw van prefabwoningen op afzonderlijke percelen. Het zou duurder zijn om tien prefabwoningen te bouwen en onderhouden, dan het onderhouden van een flat. Intervast pleit ervoor dat woningbouwcorporaties net als in Nederland als semioverheidsinstanties de flats opzetten. Deze kunnen dan in eerste instantie verhuurd worden met op latere termijn een optie tot verkoop.

Maar dat ziet Chin A Sen weer niet zitten. “Waarom een lichaam dat semioverheid is?” vraagt hij zich af. De ondernemer geeft aan dat de overheid en aan haar gerelateerde organisaties vaak niet het toonbeeld zijn van goed management. “Nee, dat zou ik niet voorstellen.” Ook niet dat in eerste instantie gehuurd wordt. “Elke cent die mensen aan huur betalen is vergooid geld. Liever gelijk kopen”, zegt de zakenman. Hij meent dat zo’n initiatief het beste een puur particuliere wordt, met gelijk een koopovereenkomst. “Daar hebben we als land het meeste aan. De overheid moet slechts de mogelijkheid creëren door de wetswijziging, en de rest regelt zichzelf wel.”

Chin A Sen blijkt overigens nog steeds een vooruitziende blik te hebben. “Weet je wat iedereen over het hoofd ziet?”, vraagt hij bijna stiekem. “Condominiums voor oudere mensen. Geen flats, maar alles gelijkvloers, met mooie tuinen. Er zijn voldoende oudere mensen, hier en in Nederland, die dat kunnen betalen.”

ADVERTENTIE

E-mailadres:

Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord.