Bouwen met een architect is de investering waard
Bouwen met een architect is de investering waard
De voordelen van een professional
Hoewel het in Suriname al enige tijd een trend is om zelf te bouwen, zijn er maar weinig particulieren die daarbij de hulp inroepen van een architect. Vaak wordt gedacht dat daaraan een fors prijskaartje hangt. Terwijl een architect juist voordelen kan bieden bij het bouwen van een huis, vooral op de lange termijn.

Leefpatroon
“Alle mensen gebruiken hun woning anders”, vertelt Tjon Atsoi. “Wanneer ik mijn eerste gesprekken voer met klanten, zijn deze vrij persoonlijk. We bespreken hoe ze leven; op welke tijden ze opstaan en naar bed gaan. Of ze graag met de zon wakker worden, of juist slapen aan de kant waar de zon onder gaat. Ik vraag in welke ruimtes van het huis ze het meest vertoeven. Of ze liever binnen zitten of buiten leven. Dit alles heeft te maken met het dagelijkse leefpatroon van iemand en is bepalend voor hoe het ontwerp van het huis eruit zal zien.”
Factoren als klimaat, locatie en sociaal-maatschappelijke aspecten spelen volgens de architect ook een rol bij het bouwen van een woning. Waar komt de wind vandaan en waar gaat de zon op en onder? Liggen de kavels dicht op elkaar of is er juist veel ruimte? Heeft de locatie veel overlast van water in de regentijd, en ligt het huis in het kustgebied of in het binnenland? Met sociaal-maatschappelijk aspecten doelt Tjon Atsoi op de leefomgeving rondom het huis. Voor een huis in de binnenstad kijkt ze bijvoorbeeld ook naar de situatie bij de buren. Geven de ramen geen inkijk, is er respect voor elkaars privacy? Bij standaardmodelwoningen wordt doorgaans geen rekening gehouden met deze factoren. Daar is bijvoorbeeld de plaats van de ramen al standaard vastgelegd. Wanneer men dit wil wijzigen, komen er vaak extra kosten bij. Tal van deze aanpassingen kunnen volgens de architect uiteindelijk voor een veel hoger prijskaartje zorgen. Het is volgens haar de taak van de architect om mensen zo goed mogelijk voor te lichten over deze factoren, en samen naar een optimale indeling voor het huis te zoeken.
Duurzame toekomst
Rome is niet binnen één dag gebouwd, hetzelfde geldt voor een droomhuis. De architect vertelt dat ze mensen ook ondersteunt in het bouwen in fasen. “Samen kijken we naar het beschikbare budget en beginnen we met prioriteiten stellen. Als een uitbouw met twee extra slaapkamers niet strikt noodzakelijk is maar op termijn wel de wens, kunnen we dit meenemen en een ontwerp ontwikkelen waarin rekening is gehouden met toekomstige uitbreidingen. Op deze manier kunnen ook mensen met een minder grote portemonnee toch na verloop van tijd hun droomhuis verwezenlijken en investeren in kwalitatief en duurzaam materiaal.”
Wereldwijd is de trend voor duurzaam bouwen steeds meer aan het doordringen. Ook voor Suriname is deze ontwikkeling volgens de architect interessant, zeker nu de vaste lasten voor de nutsvoorzieningen hoger uitvallen. Duurzaam bouwen betekent onder andere het gebruik van lokale materialen en gerecycled materiaal. Dat is minder schadelijk voor het milieu, omdat het transport ervan korter is. Duurzaam bouwen betekent ook: gebruik maken van natuurlijke energiebronnen, bijvoorbeeld door het plaatsen van zonnepanelen en het bouwen op de wind voor natuurlijk ventilatie. Een investering in natuurlijke energie bespaart kosten op de lange termijn. Ook het kiezen van duurzame materialen zorgt voor minder onderhoud en vervanging aan het huis op langere termijn. Standaard modelwoningen houden niet altijd rekening met de duurzaamheid van de woning. “Het is maar net waarvoor mensen willen kiezen. Ik adviseer altijd niet te besparen op constructie, installaties en deskundigheid. Goedkoop is uiteindelijk duurkoop. Een huis is iets waar men nog tientallen jaren gelukkig in wil leven. Het is de investering waard.”
Lees meer berichten uit de categorie Bouw & Infra Nieuws.
juli 11, 2018