blank

Casa Blanca in Moengo, een huis met veel verhalen

Casa Blanca in Moengo, een huis met veel verhalen

Huis en zijn verhaal

Veel gebouwen verbinden ons met de geschiedenis. Ze hebben allemaal hun eigen verhaal. De rubriek ‘Het huis en zijn verhaal’ vertelt hierover.

Dit keer nemen we de Oost-Westverbinding tot aan Moengo. Vanaf de hoofdweg vangt Casa Blanca, het grote witte huis dat prijkt aan de horizon, direct onze blik.

blank

Glenn Kingswijk (57) is onlangs met vervroegd pensioen gegaan, maar werkte ruim zesendertig jaar voor Suralco. Zijn werkzaamheden heeft hij nog niet echt kunnen loslaten. “Ik ben een echt Suralco-kind”, bekent hij. Eerst als beveiliger en later als hoofdverantwoordelijke heeft hij heel wat uren toezicht gehouden bij Casa Blanca. Nu is de woning verlaten. Het handjevol nog overgebleven medewerkers maakt dagelijks de reis naar de stad, met als gevolg dat het stafdorp en Casa Blanca eigenlijk geen functie meer hebben. Plannen van de overheid om de gebouwen over te nemen, zijn nog niet erg concreet, weet Kingswijk te vertellen. Rondom Casa Blanca doen heel wat volksverhalen de ronde. Ken Doorson, een kunstenaar die regelmatig in Moengo verblijft, heeft uiteindelijk nooit overnacht in Casa Blanca. De enige poging die hij hiertoe deed, strandde. Bij aankomst kreeg hij de sleutels van zijn kamer en dat van zijn gezelschap overhandigd. De ene sleutel gaf na een lichte draai in het slot direct toegang tot de kamer. De sleutel waarmee de tweede kamer geopend moest worden, leek wel te passen maar de deur opende zich niet. De dienstdoende wachter kwam poolshoogte nemen en klopte op de deur. Omdat deze niet openende, kregen ze te horen dat het verblijf die avond niet zo verstandig zou zijn. Het was geen goed teken, maar de precieze verklaring ervoor moest hij ze schuldig blijven.

Kankantrieboom

Ook Kingswijk kent de nodige verhalen. Een van die verhalen gaat over een grote kankantrieboom die vroeger naast het huis stond. Hij was zó groot, dat hij van grote afstand al te zien was. Deze boom zou zich ’s nachts verplaatsen en een paar meter verderop gaan staan. Pogingen om de boom te kappen, strandden meer dan eens door problemen met de machines die daarvoor ingezet moesten worden. Een ander verhaal vertelt over de verschijning van een dame op een groot wit paard; in de nachtelijke uurtjes zou zij regelmatig bij de woning te zien zijn geweest. “Ik heb dat in al die jaren nog nooit met eigen ogen gezien, dus ik kan de verhalen niet bevestigen. Wat ik wél weet, is dat er in Casa Blanca de nodige borrels genuttigd werden”, glimlacht Kingswijk.

ADVERTENTIE

E-mailadres:

Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord.