‘Kansen’ en Kansen
‘Kansen’ en Kansen
Column
Elke crisis biedt kansen, zegt men.
Maar de redenering dat elk land dan bewust een crisissituatie zou moeten creëren om gebruik te maken van die kansen, is een kromme redenering. Eigenlijk een dooddoener.

Diversifiëren van de economie
Veel interessanter voor investeerders, omdat er snel geld te verdienen viel en het veel makkelijker was dan een groot landbouwproject opzetten. Ook in de hoogtijdagen van de Rosebelmijn en de periode dat Staatsolie een ‘billion dollar company’ werd, werd in begrotingen gesproken over diversifiëren van de economie. Alleen gebeurde het niet. Wat was immers de noodzaak op dat moment? Er stroomden miljoenen dollars het land binnen.
We hadden het te druk met het uitgeven van al dat geld om ook nog serieus na te denken over investeren in de landbouw of andere productiesectoren. Dat is de ‘kans’ die eigenlijk geen kans is, maar meer een noodzaak. Een beetje hetzelfde als wanneer je in een huis woont en ontdekt dat het fundament gebreken vertoont. Maar het huis is nog bewoonbaar. Natuurlijk kun je en moet op dat moment de aanpassingen plegen, maar zolang het dak niet naar beneden komt, is een verbouwing te veel gedoe. En het kost handenvol geld, geld dat je ook kunt gebruiken voor die leuke vakantie naar Miami. Niet slim, maar wel begrijpelijk.
Als op een dag je complete dak eraf is gewaaid en je complete inboedel door waterschade naar de vuilnisbelt kan, is een renovatie niet meer uit te stellen. En als je dan toch bezig bent, gedwongen door de omstandigheden, kun je direct het probleem aan het fundament verhelpen. Die ‘kans’ heb je dan. En omdat je het geld er niet voor hebt, je bent immers naar Miami gegaan, is lenen een van de weinig overgebleven opties. Tenzij de buurman zo aardig is, Filantroop van zijn achternaam heet, en je de verbouwing cadeau doet. Dat is eigenlijk wat Suriname is. Een huis waarvan het fundament al jaren mankementen vertoonde die we niet hebben aangepakt. We namen genoegen met het feit dat we droog bleven als het regende. Nu is daar de ‘kans’ om het huis grondig te renoveren.
Over huizen en kansen gesproken
Voor mensen met een appeltje voor de dorst, is het natuurlijk handig om te beleggen in onroerend goed. Je ‘krijgt’ er immers meer voor terug dan het geld op een spaarrekening te parkeren. En er zullen kansen komen. Door de stijgende kosten voor levensonderhoud, zullen veel mensen in de problemen komen. Handelszaken die op afbetaling luxegoederen hebben verkocht, moeten steeds vaker beslag laten leggen. Klanten kunnen simpelweg niet meer aan de betalingsverplichting voldoen.
Ook automarkten halen meer dan voorheen auto’s terug. Aflossingen, vooral die in US-dollars, zijn door de hoge koers steeds moeilijker op te brengen. Dat geldt natuurlijk ook voor gezinnen die een hypotheek hebben op hun huis. Met het verstrijken van de tijd zal het moeilijker worden te voldoen aan de aflossing bij de bank. En die doen zaken. Geen sociale zaken, maar keiharde business. Die zullen het huis of perceel uiteindelijk genadeloos op de veiling gooien. Vaak betekent dat een koopje voor geïnteresseerden: Surinamers met een appeltje voor de dorst, die hun geld veilig willen ‘wegzetten’ in onroerend goed. Maar bedenkt u zich wel, op het moment dat zo een kans zich voordoet, dat terwijl u slim investeert in een huis of perceel, een landgenoot dieper in de modder wegzakt.
giwani(at)hotmail.com
Lees meer berichten uit de categorie Column.
juli 4, 2016