Column: Perceel gevraagd

Column: Perceel gevraagd

Column

Bent u inmiddels bekomen van de schrik? De verhoogde tarieven voor water, stroom en brandstof? Daar blijft het helaas niet bij. Er komt nog een golf aan verhogingen van andere producten en diensten.

U dacht toch niet dat alle ondernemers solidair genoegen nemen met minder winst? Die berekenen de verhoogde kosten van de bedrijfsvoering netjes door aan ons, de consument. Zoveel heb ik nog wel onthouden van de economielessen op de middelbare school.

Maar zo raar ben ik niet. De puzzelstukjes komen uiteindelijk allemaal op hun plek terecht. Dat beloof ik u. Op de eerste plaats heb ik een perceel nodig. Een stukje grond aanvragen, dat wil ik niet. Ik weet bij voorbaat dat ik eindeloos lang ga moeten wachten en daar ga ik me erg aan ergeren. Maar ik wil ook niet eerder ‘geholpen’ worden omdat ik mogelijk enkele mensen in de politiek ken die dat zouden kunnen ‘regelen’. Dat gaat tegen mijn opvoeding en principes in. Dus heb ik iets anders bedacht.

Ik heb me laten vertellen dat eigenaren van gebouwen belachelijk weinig betalen aan huurwaardebelasting, ondanks een belastingpercentage van zes procent. Zonder in details te treden, houd ik u het voorbeeld voor van iemand die een huis bezit en daar zelf in woont. Stel dat de Belastingdienst de waarde van de woning schat op SRD 200.000,- dan betaalt zo iemand uiteindelijk op jaarbasis slechts SRD 90,-. Dat is bitter weinig. Ik vermoed dat de hele administratie om dat geld te innen, meer kost dan het opbrengt.

Als we de methoden van de berekening iets aanpassen en het percentage verhogen naar zestig procent, heeft de staat al direct meer inkomsten. Het tienvoudige van wat er nu binnenkomt om precies te zijn. Als de regering daarnaast ook ballen toont en de onroerendgoedbelasting introduceert, gebeurt er iets wonderbaarlijks.

De staatskas wordt gespekt en grootgrondbezitters en personen met overwoekerde percelen zullen heel snel overgaan tot verkoop. Er komt een heleboel grond op de markt. En dan zeggen de economische wetten: bij een groot aanbod, daalt de prijs.

Hoe ik dan onder de verhoogde kosten voor de bouw zelf denk uit te komen? Daar moet ik nog even over nadenken. Maar ook daarvoor kom ik met een creatieve oplossing!

[email protected]

Lees meer berichten uit de categorie Column.

mei 30, 2017
ADVERTENTIE





E-mailadres:

Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord.