Costerstraat 70

Costerstraat 70

In Huis en Verhaal deze editie aandacht voor een pand aan de Costerstraat 70. Eigenaar Geert van Kalken, beter bekend als Yayo, is gepassioneerd houtliefhebber. Zijn droom is een volledig gerestaureerde Costerstraat. Hij is vast begonnen bij zijn eigen pand.

Authentiek Suriname

Yayo houdt van de straat waarin het pand staat. Daarom kocht hij uiteindelijk ook het pand op nummer 59, een pand uit 1902, en onderwierp het aan een Àinke opknapbeurt. Daarbij bracht hij in traditionele stijl zelf nieuwe balkons aan. Het pand staat sinds 2011 op de monumentenlijst. En zo zijn er meer panden in de straat die zijn aandacht hebben. Sommige staan te verpieteren vanwege onder meer boedelkwesties, en Yayo vindt het erg jammer om te zien hoe de historische panden in een rap tempo uit de straat verdwijnen. “Ieder jaar wordt er minstens één historisch pand gesloopt. Aan herstel doen mensen nauwelijks.”
Of het hem zal lukken om in de toekomst ook andere panden uit de straat in ere te herstellen, kan hij alleen maar hopen. Yayo ziet het ideaalbeeld van de Costerstraat in ieder geval al voor zich: een knusse straat vol authentieke panden, die op zondagen wordt afgezet om volop ruimte te geven aan slenterende (dagjes)toeristen, spelende kinderen en kraampjes waar typisch Surinaamse producten en versnaperingen verkrijgbaar zullen zijn. Yayo is ervan overtuigd dat de Costerstraat alle potentie heeft om een stukje authentiek Suriname uit te dragen en daarmee een trekpleister te worden voor toeristen.

ADVERTENTIE

E-mailadres:

Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord.