Cultureel Centrum Suriname
Cultureel Centrum Suriname
Jubileum: CCS 70 jaar
Cultuurproducten
Het Cultureel Centrum Suriname gaat dit jaar haar 70ste jaar in. Als het aan directeur Nadia Becker ligt, is het de bedoeling dat het CCS weer opnieuw een broedplek wordt voor hoogwaardige culturele producten. Om dit te bereiken, moeten nog enkele bergen worden verzet. In de beginjaren van dit centrum, hebben veel ‘grote Surinamers’ er hun sporen verdiend. “We denken aan een Henk Tjon, een Marlene Lie A Ling, Nola Hatterman, Rinaldo Klas, Jules Chin A Foeng, Erwin de Vries”, vertelt de directrice, met een lange namenlijst in de hand van Surinamers die op cultureel gebied Suriname op de kaart hebben geplaatst.
De directeur heeft grote dromen, maar er liggen enkele dingen in de weg. Geld en beschikbaarheid van gedreven werkers. Met een achtergrond als maatschappelijk werker lijkt Becker niet te stuiten wanneer het aankomt op werkattitude.

Verhuur
De bibliotheek is bijzonder achteruit gegaan. “Helaas, er zijn nog weinig jongeren die lezen, ze lezen voor de school.” Ook mede omdat boeken en informatie die met name voor de studie nodig zijn, via internet te verkrijgen zijn. Er is een groep hobby lezers die al heel lang lid is en lid blijft en daarnaast een groep kinderen die van de ouders moet lezen en dus regelmatig boeken inruilt. “Het product ‘bieb’ is één van de producten waarmee we geen geld kunnen verdienen om grote dingen te doen”, aldus Becker. Studenten komen wel naar de bieb om te studeren. Het centrum wordt draaiende gehouden door het verhuur van ruimtes. “Wij vinden het niet erg om voor de samenleving, met name de jeugd,na te denken over waarmee we deze organisatie kunnen opleven om het toegankelijk te houden voor iedereen.” De directeur plaats de prijskaart van cultuur in het buitenland tegenover de prijs in Suriname. “Wanneer wij kijken naar zangers in het buitenland, gaan er miljoenen over de toonbank, kunstproducten in het buitenland zijn onbetaalbaar voor ons. “Voor kunst moet je betalen, in Suriname hebben we dat nog niet.” Onze droom is dat cultuur ooit een verdiener wordt, niet een kleine, maar een grote verdiener. Volgens Becker moet elke inzet goed worden beloond. “Of het nou met het hoofd is, of met de hand, you have to pay for it.” De mensen met de talenten moeten ook een goede prijskaart toevoegen aan hun product en breken met de ‘tje poti houding’. In de termen van CCS is cultuur de drager van de samenleving. “Wij moeten als cultuuruitbater ervoor zorgen dat wij aan het imago van cultuur een top prijskaartje toevoegen.”
Toekomstplannen
De organisatie gaat daarvoor samenwerkingen aan met organisaties die sterk zijn in cultuurproducten. Onlangs is een samenwerking gestart met de National Storytelling Academy onder leiding van Paul Middellijn. In deze samenwerking zijn de ‘Nights at CCS’ tot stand gekomen waarbij verschillende elementen als het woord en ook dans, tot uiting komen. In de toekomstplannen zitten een educatiecentrum waar ondersteuning bij de opvoeding wordt gegeven, een basisschool en eigen producties. Het centrum wil uiteindelijk de broek zelf omhoog kunnen houden. “Cultuur heeft heel lang gewerkt met het idee dat je gesubsidieerd moet zijn, er zijn natuurlijk momenten daarvoor,maar CCS wil de eigen broek ophouden.” Voor de start van de renovatie in 2006, had het CCS gebouw een vide waardoor je van boven uit naar beneden kon kijken en omgekeerd. Om het maximale uit het gebouw te kunnen halen, is dit veranderd.“Wij hebben de aannemer gevraagd om een vloer erover te gooien, waardoor wij een extra ruimte kregen.” Deze ruimte is nu ingedeeld in verhuurruimtes.
Lees meer berichten uit de categorie .
september 1, 2017