Cynthia Ashruf: Behandeling huisdieren moet beter

Cynthia Ashruf: Behandeling huisdieren moet beter

Surinamers moeten beseffen dat dieren geschapen zijn door dezelfde God die hen heeft geschapen

“Reeet, Reeet, Reeeeet!”

Deborah Pinas wordt er helemaal gek van. De buren hebben een aap die al enige tijd constant huilt. “Ze slaan hem regelmatig omdat hij schreeuwt, maar het helpt niet. Soms gilt hij zo hard dat ik niet kan slapen”. De buren kochten de aap toen die heel klein en schattig was. Nu is het dier flink uit de kluiten gewassen, watersnel en wringt zich los van de ketting waar hij constant aan vastzit. “Dan zorgt hij voor overlast. Hij heeft vaker ons huis overhoop gehaald.”

Levende wezens

Volgens Cynthia Ashruf van de Stichting Henk Abrahams moeten Surinamers beseffen dat dieren geschapen zijn door dezelfde God die hen heeft geschapen. Ze hebben recht op een goed bestaan. Dat hebben velen nog niet, weet Ashruf. “Apen zijn geen huisdieren. En wanneer ze klein zijn, zijn ze leuk en schattig, maar zodra ze geslachtsrijp zijn, gaan ze op zoek naar een vrouwtje. En als ze aan de ketting zitten, gaan ze heel erg tekeer”, legt Ashruf uit. De dierenactivist is wel blij dat de wet die gemaakt is, dieren erkent als levende wezens en geen dingen. “Vooral honden worden behandeld als een soort alarmsysteem. Soms hebben mensen in elke hoek van hun erf een hond gezet in een zinken hok. En daar blijft dat dier 24 uur, zeven dagen in de week en het gehele jaar. Dat is toch vreselijk!?”

Zwerfhonden

Terwijl Ashruf haar verhaal doet gaan er honden tekeer op de achtergrond. De Stichting Henk Abrahams waar zij voorzitter van is, probeert zoveel mogelijk zwerfhonden op te vangen. De organisatie gaat dagelijks op pad om ook eten te geven aan zwerfhonden. “Ik vind het vreselijk dat mensen nog steeds hun honden en katten constant maar puppies en kittens laten krijgen. Wanneer die groot worden, worden ze gedumpt omdat de zorg toeneemt. Dus het moet veel beter met de situatie van huisdieren in Suriname.” Ashruf legt nogmaals uit dat papegaaien, vogels, apen en slangen geen huisdieren zijn.

Liefde

Gelukkig zijn er ook succesverhalen van mensen die met heel hun hart voor hun dieren zorgen. Amenda Deel is zo iemand. Haar kat heet Dons en ziet er heel goed verzorgd uit. De poes is al vier jaar oud en heeft een bruingoude vacht. Dons heeft een eigen mandje en mag overal mee in haar kennel. “Ik heb haar zelfs meegenomen naar het binnenland toen ik voor mijn werk weg moest. Toen ze voor het eerst loops werd hebben ze haar bijna doodgemaakt. Ze kwam gehavend thuis na drie dagen te zijn weg geweest. Ik wist niet dat ik haar kon steriliseren. Intussen heb ik dat gedaan. Is echt een verschil.”
Dieren goed verzorgen, kost handen vol geld. Daarom vinden Amenda en Deborah dat een huisdier nemen een weloverwogen beslissing moet zijn. “Je moet een dier niet in huis nemen omdat het zo schattig is. Als je het niet goed kan verzorgen, en niet op tijd naar de dokter kan brengen, doe het dan niet. Een hond is op termijn ook duurder dan een alarmsysteem. Dus als dat het doel is om een hond te nemen, doe het dan niet. Het dier verdient ook liefde.”

Lees meer berichten uit de categorie Artikelen.

juli 31, 2019
ADVERTENTIE

E-mailadres:

Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord.