blank

‘Danpaati river lodge; luxe van binnen, traditie van buiten’

‘Danpaati river lodge; luxe van binnen, traditie van buiten’

Architectuur in het toerisme

Saramaccaans

Diep in het hartje van het Surinaams regenwoud, vlakbij het marrondorpje Dan, ligt Danpaati River Lodge. Dit resort werd in januari 2014 overgenomen door Sirano Zalman, touroperator en eigenaar van Access Travel Suriname. Daarvoor was Danpaati in handen van de stichting Bonama; een Surinaamse stichting die samen met de Nederlandse zorgverzekeraar Menzis, een thuiszorgproject uitvoerde voor twaalf dorpen aan de Boven Surinamerivier.

Danpaati River Lodge bestaat uit een oude kern en het nieuwe, door Sirano Zalman opgezette, luxe domein. “In de oude kern staat de bar, een lounge en een eetzaal”, vertelt Sirano. “Er zijn acht huizen aan de rivierzijde en vier aan de tuinzijde. Die huizen zijn rond 2002 door lokale bewoners gebouwd en opgeleverd in volledig traditioneel Saramaccaanse stijl.”

blank

Comfort en activiteiten

Op het resort zelf is er eveneens gedacht aan een stukje comfort. In tegenstelling tot de paden in de meeste binnenlandse resorts (dikwijls zandpaden of paden van gras), loopt er een verhard bospad dwars door een stuk primair oerbos tot aan het uiterst noordelijke puntje van het eiland. Verder is er een modern zwembad, waar geen chloor maar zout zorgt voor het reinigen van het water, omgeven door hoge bomen, een pooldeck met ligstoelen en fleurige parasolletjes die het vakantiegevoel compleet maken. Vanuit het resort kan er een bezoek worden gebracht aan het dorp Dan, er kunnen boswandelingen en vaartochten worden ondernomen en er worden met regelmaat culturele shows georganiseerd. “Bij ons zijn er vier gidsen actief. Eentje komt met de gasten mee uit de stad en de andere drie, die overigens lokaal woonachtig zijn, houden zich bezig met activiteiten die de gasten zouden willen ondernemen. Wil er een groepje gaan vissen dan gaat er een gids mee, terwijl een andere weer meeloopt tijdens de boswandeling en de derde gids begeleidt mensen die het dorp willen bezoeken. Op die manier kunnen gasten bij verschillende activiteiten gelijktijdig begeleid worden.”

Verbinden

Sirano Zalman is van mening dat het resort er is om mensen met elkaar te verbinden. Lokalen met gasten en gasten met lokalen. “Koken met lokalen bijvoorbeeld is een gewilde bezigheid”, zegt hij. “We hebben veel personeel in dienst zodat de medewerkers allemaal verschillende dingen met de gasten kunnen doen. Als gast ben je hier geïntegreerd in de lokale samenleving. En daarmee onderscheidt Danpaati zich van de rest.”

Lees meer berichten uit de categorie .

september 14, 2017
ADVERTENTIE

E-mailadres:

Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord.