De provocerende kunst van Rick Huser
De provocerende kunst van Rick Huser
Binnenkijken
Je huis weerspiegelt je persoonlijkheid. Het is de plek waar je vrij bent om jezelf en je persoonlijke voorkeuren onbelemmerd tot uiting te laten komen. De lifestyle-krant van Surgoed House & Home neemt af en toe een kijkje achter de voordeur en doet daarbij bijzondere ontdekkingen. Dit keer ontmoeten we de markante kunstliefhebber Rick Huser in zijn woning in Commewijne.

Alligatortas
“Het liefst was ik fulltime kunstenaar geweest”, bekent Huser, die in Commewijne beter bekend is als eigenaar van Optiek Commewijne. “Maar ik moet mijn brood toch ook ergens mee verdienen.” Huser is een opvallende verschijning op straat, omdat hij niet van huis vertrekt zonder zijn alligatorleren tas, inclusief de kop en staart van het beest. Hoewel hij pas in 2004 voor het eerst naar Suriname kwam, wist hij op zevenjarige leeftijd al dat hij zich ooit in Suriname wilde vestigen. “Ik herinner me nog goed dat ik beelden op tv zag van Surinamers die aankwamen in Nederland, en bij mezelf dacht: ‘zo slecht kunnen ze het daar toch niet hebben? Dat wil ik met eigen ogen gaan bekijken’.” In 2008 startte hij met de bouw van zijn huis, waar hij met zijn vrouw en zoontje twee jaar later zijn intrek nam. In datzelfde jaar opende hij ook zijn winkel.
Provocerend
Als hij de deuren van zijn zaak heeft gesloten, neemt hij thuis de tijd om van niets, iets te maken. Dit voelt voor hem als echte noodzaak. “Het is net alsof je moet afgaan, het moet eruit!” probeert Huser zijn aandrang tot creëren onder woorden te brengen. Hoewel hij de werken eigenlijk voor zichzelf maakt, heeft hij voor één van zijn creaties wel een bestemming in gedachten. “Ik zou het geweldig vinden als mijn Amerikaanse vlag een plekje krijgt in het nieuwe gebouw van de Amerikaanse ambassade,” glundert Huser. Van een afstand lijkt het een grote vlag, van dichtbij wordt pas echt duidelijk waar we naar kijken. Delen en ledematen van paspoppen zijn bij elkaar gelegd, bevestigd met bouwschuim en in de kleuren van de vlag gespoten. Het materiaal vond hij per toeval bij de Chinees om de hoek.
Het zou niet de eerste keer zijn dat hij met zijn werk naar buiten treedt. Eerder heeft hij een aantal werken tijdens de Nationale Kunstbeurs tentoongesteld. De reacties bleven een beetje uit. “Ik weet ook niet of mijn werk hier in de smaak valt, misschien is het wat provocerend.”
Bonte verzameling
Niet alleen zijn eigen werk, maar ook dat van anderen kan hij erg waarderen. In zijn woning treffen we dan ook een verzameling werk van kunstenaars van Surinaamse bodem, waaronder dat van George Struikelblok. Een rondgang door het huis is werkelijk een prikkeling voor je ogen, die je steeds weer op iets nieuws kunt laten vallen. De woonkamer wordt gevuld met een bonte verzameling kunstobjecten, die zowel vanuit liefhebberij zijn aangekocht als door de heer des huizes zelf zijn gemaakt. Hoewel deze objecten de aandacht naar zich toe trekken, oogt het interieur verder rustig. Een grote, neutraal gekleurde bank zorg voor de balans. Daarachter staat een borstbeeld gemaakt van kippengaas dat, met de juiste verlichting, de aanblik krijgt van een middeleeuws harnas. Husers eigen werk hangt ernaast, tegen de muur.
Lichamen
Via een tussendeur is ook een tweede werk van hem te zien. Wat zien we eigenlijk? “Ik maak afdrukken van menselijke lichamen”, vertelt hij alsof het een vanzelfsprekendheid is. “De afdrukken worden verkregen door eerst iemand te verven, en de persoon daarna op een doek te leggen.” Huser bewerkt het zelf dan nog na en knipt de vormen uit, die vervolgens op een groot doek bevestigd worden. Of hij zijn werken ook verkoopt? “Mijn werken gaan weg voor 10.000 dollar per stuk”, schatert hij. Nee, geen haar op zijn hoofd die eraan denkt zijn werk te verkopen. “Maar als er interesse is, dan maak ik wel graag wat in opdracht.” Zo heeft hij onlangs nog twee lichamen afgedrukt die nu de wanden versieren bij een motorclub in de stad. Daarbij komt dat hij veel te bescheiden is om zichzelf kunstenaar te noemen. “Ik doe ook maar wat”, knipoogt de opticien.
Lees meer berichten uit de categorie Kunst.
juli 11, 2018