blank

De route naar 1 miljoen passagiers

De route naar 1 miljoen passagiers

JAP aiport als transferluchthaven

Customer experience

Er liggen grootse uitbreidingsplannen in het verschiet voor de Johan Adolf Pengel International Airport (JAP Airport). Zoals nieuwe terminals met passagiersbruggen en moderne en efficiënte (transfer) faciliteiten. Maar zover is het nog niet. ‘Zanderij’ is nu op de schop voor een ‘overgangsoplossing’ in zeven fasen. Onder meer renovatie en upgrading van de huidige vertrekhal en faciliteiten, capaciteitsvergroting, betere service en kwaliteit en luxe VIP-voorzieningen.

“Als luchthaven heb je de verantwoordelijkheid de status quo te veranderen voordat je overgaat naar het grote project, anders zit je nog vijf jaar met dezelfde situatie die al enige tijd niet meer voldoet”, motiveert Timothy Mendonça, hoofd Corporate Planning & Development van NV Luchthavenbeheer, tijdens een exclusieve rondleiding voor Surgoed. “De vraag en het passagiersaantal groeien, dus je moet wel tijdelijk meer capaciteit creëren.” Luchthavenbeheer nam in juli 2016 de accommodaties en faciliteiten over van thuismaatschappij SLM, die de boel 22 jaar
in beheer had. “We werken stapsgewijs naar een samenwerking tussen diverse airlines, waaronder onze home-carriers SLM en Fly Allways, voor het worden van een transferluchthaven. We hebben steeds meer passagiers die via Paramaribo doorvliegen naar andere bestemmingen in de regio. Zo hadden we vorig jaar veel passagiers uit Frans-Guyana die via Paramaribo doorvlogen naar de VS, omdat het goedkoper was. Een groeiende trend zijn Chinezen die in Guyana of elders in de regio werken en via Amsterdam en Paramaribo vliegen.”

blank

Verruiming wachtruimte

De wachtruimte in de vertrekhal wordt verruimd met een verdubbeling van het aantal zitplaatsen. Bij de food & beverage-court komen tafels met stoelen zodat je er ook met een laptop kan werken en rustig kan eten. De Business Lounge voor businessclassreizigers en VIP-serviceklanten wordt groter en verplaatst naar boven, voorzien van een lift. Mendonça: “Er zal voor iedereen plek zijn, of dat nu zittend is of shoppend tussen het nieuwe winkelaanbod met uitnodigendeaankleding.” De vernieuwde King’s Duty Free Shop is al volgens dit concept. In 2019 moet alles qua uitstraling (look and feel) helemaal gereed zijn. “We hebben gesproken met alle unithouders en een review gemaakt van het assortiment en alle commerciële diensten die we hier hebben.”

Ook in de aankomsthal wordt het een en ander vertimmerd en aangekleed. Een nieuwe ruimte is gereedgemaakt voor de beoogde transferpassagiers. De immigratiebalies krijgen een andere opstelling voor een overzichtelijke ‘bredere look’. “We proberen bij elke hoogtijdag of event zo goed als mogelijk de sfeer te creëren”, vertelt Mendonça. Elke maand zal er een toerismethema zijn zoals Srefidensi, Suikerfeest, Kerst, Divali enzovoort. Dit startte al in december waarbij passagiers van de grotere vluchten werden verwelkomd in de Surinaamse Owru Yari-sfeer.

Courtesy dienst

Passagiers kunnen tegen betaling van 25 US dollars gebruik maken van de Courtesy Dienst als VIP-serviceverlening. Men hoeft dan niet in de rij te staan voor immigratie en security. De paspoort- en bagageafhandeling worden door courtesy-personeel geheel in goede banen geleid, terwijl u vertoeft in de stijlvol ingerichte Courtesy Lounge om de afhaler(s) te ontmoeten. Deze service is ook ideaal voor oudere passagiers en alleenreizende minderjarigen. Mendonça: “Als de Business Lounge in de vertrekhal geheel gereed is, willen we die linken aan een internationale service.”

De ‘Route naar 1 miljoen passagiers’ is gebaseerd op een voorspelling van cijfers en welke de potentiële airlines zijn. Mendonça over het behalen van deze magische grens: “Het is een combinatie van een aantal zaken. Het meest concrete is werken aan toerismeontwikkeling op basis van een te voeren dedicated toerisme beleid.”

In voorbereiding daarop is Luchthavenbeheer in gesprek met het ministerie van Handel Industrie & Toerisme (HI&T) en de Suriname Hospitality and Tourism Association (SHATA). “We gaan 2019 nog meer partijen erbij betrekken om te werken aan toerismeontwikkeling in Suriname. Het is
niet per se onze taak, maar ook wij zullen de vruchten ervan plukken. Daarom willen we wel een duwende rol hebben door actief erin te participeren.”

Lees meer berichten uit de categorie .

februari 11, 2019
ADVERTENTIE

E-mailadres:

Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord.