De SPSB is de motor achter sociale woningbouw

De SPSB is de motor achter sociale woningbouw

Sociale woningbouw

Beheerder

Het sociale-woningbouwprogramma van de regering zit reeds geruime tijd in het slop. Na een stormachtig begin op vooral Hanna’s Lust raakte het programma door verschillende oorzaken, maar vooral door geldgebrek, steeds meer in het verdomhoekje. Het tij lijkt echter te keren, vooral door een lening die de Surinaamse Postspaarbank (SPSB) in China heeft weten los te peuteren voor het opzetten van 700 woningen. “We willen nog dit jaar starten”, zegt SPSB directeur Ginmardo Kromosoeto. De woningen zullen worden opgezet door Dalian, een onderneming die reeds jaren actief is in de Surinaamse infrastructuur. Bankdirecteur Ginmardo Kromosoeto is enthousiast over het nieuwe project. “De locaties waar gebouwd moet worden, zijn reeds geïdentificeerd. We denken aan woonconcentraties op verschillende plekken die niet kleiner zullen zijn dan 150 woningen.”

Surinaamse aannemers

De bankdirecteur geeft aan dat er geen geld richting Suriname komt. “Dat blijft in China, waar Dalian de materialen vandaan moet halen.” De SPSB heeft bedongen dat Surinaamse aannemers zoveel mogelijk betrokken worden bij het project. “Ik denk bijvoorbeeld aan de vervaardiging en aanlevering van kozijnen en kapspanten”, geeft Kromosoeto als voorbeeld. Hij wil voorkomen dat terwijl het project loopt, de lokale aannemers slechts moeten toekijken en de lokale werkgelegenheid niet wordt opgekrikt.

Veel woningen

Kromosoeto geeft aan dat de bank slechts de financiering heeft geregeld. De toewijzing van de woningen zal door de overheid geschieden. “Daar bemoeien wij ons niet mee. Wij gaan slechts na of een gegadigde de hypotheek kan betalen. Meer niet.” Als de plannen van de regering gestalte krijgen, moet op redelijk korte termijn weer volop aan woningbouw worden gedaan. Naast het huidige plan loopt ook een schenking vanuit China waarmee duizend woningen zullen worden gebouwd. Kromosoeto geeft aan dat zijn bankinstelling daarmee niets te maken heeft. Verder gaat op korte termijn ook de Chinese ‘huizenfabriek’ Broad Homes Suriname PC Factory aan de slag, op een terrein dat nu bouwrijp wordt gemaakt.

ADVERTENTIE

E-mailadres:

Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord.