Duurzaam bouwen

Duurzaam bouwen

Fernandes Bakerij

Het open kantoorlandschap, een manier van werken die meer kans biedt op spontane uitwisseling en samenwerking, doet steeds meer zijn intrede in Surinaamse kantoren. Fernandes Bakery had deze nieuwe manier van werken voor ogen toen ze aan de bouw van haar nieuwe fabriek en kantoorruimtes begon. In deze editie van de rubriek ‘duurzaam bouwen in Suriname’ belichten wij het chique en strakke gebouw van Fernandes Bakery aan de Prof. W.J. Kernkampweg.

Transparantie & innovatie

“Belangrijke uitgangspunten zijn: integratie van activiteiten, efficiëntie, economy of scale, maar vanuit de visie en ontwikkelkant waren voornamelijk transparantie, innovatie en samenwerken belangrijk”, legt van Essen uit. “We zijn naar onze leveranciers, de klant en elkaar transparant in wat we doen; we hebben geen geheimen. Daardoor hebben we gekozen voor ‘alles open’. Ze moeten zien dat ik werk en ik moet zien dat zij werken, zodat we samen de doelstellingen bereiken”, grapt van Essen. Smith vult aan: “Men begint met glas, maar eindigt vaak met blinds of stickers op het glas. Hier is het open en men houdt dat vast. Iets mooi maken is makkelijk, maar dat men het adopteert is vaak moeilijk.”

Flexibiliteit

Fernandes zet zich continu in voor een werkomgeving waarin mensen vrij zijn om tot grotere hoogten te komen in hun eigen ontwikkeling en de ontwikkeling van het bedrijf. Het is de bedoeling om medewerkers te stimuleren en assertiviteit te tonen. Om dit te stimuleren werden de faciliteiten gecreëerd voor onder andere flexibele werkplekken. Logistiek en ICT zijn daarop ingespeeld. “Het is niet het eerste bedrijf dat met een open kantoor stoeit, maar wel de eerste die het concept ook goed geïmplementeerd heeft. Anders heb je slechts een half ding en dat moet je niet willen”, zegt de architect.

Grotere flexibiliteit brengt ook een verandering in mindset met zich mee. Daarom heeft het bedrijf nu een clean desk policy ingezet wat bijdraagt aan de hygiëne in de kantoorruimtes. Daar is verder ook op ingespeeld door het aanleggen van een epoxy vloer, gietvloer, waar geen tweede van in Suriname te vinden is. Die vloer is beter schoon te houden en geeft het geheel een industriële uitstraling.

Duurzaam

De nieuwe locatie is ultramodern en strak en heeft door de wit gekleurde muren een steriele uitstraling. Wit wordt afgebroken door de rode en zwarte accenten en de vele kunstwerken die in het gebouw te zien zijn. Beslissende factoren voor het ontwerp waren een effectieve logistieke doorstroom van grondstoffen en eindproducten. Maar ook de manier waarop personeel en gasten binnenkomen hebben een rol gespeeld in het uiteindelijk ontwerp. “Van het een kwam het ander,” vertelt de architect, “we creëerden een mooie glazen brug met zichtbaarheid, ook openheid vanuit de straat en dat is doorgetrokken in de hele gevel van de kantoren. Er kwam best veel bij kijken om de logistiek goed te krijgen daar het een bestaande fabriek betrof, met een bestaande loods die eraan geplakt was. Daar moest een nieuwe fabriek bij komen waarvan de productielijnen geïntegreerd moesten worden en een stuk nieuwbouw aan deze kant.”
“Een echte puzzel”, gaat van Essen verder. “We hadden een bestaande locatie en waren gebonden aan de omgeving, er stonden loodsen, er waren huizen. Terwijl we aan het puzzelen waren om de stroom van alles goed te krijgen, kochten we grond om ons heen om zo zaken beter in te richten.” Ondanks de vele uitdagingen slaagde het team erin om een gebouw neer te zetten dat voldoet aan internationale milieueisen: zo zijn er voorzieningen in verwerkt zoals ledverlichting, centrale ‘chillers’ en iglopanelen.”

Samenwerken

Communicatie is volgens van Essen belangrijk om goed te kunnen samenwerken. Het keukenblok in het midden van de open kantoorruimte moet die communicatie bevorderen. “Vroeger aten we achter ons bureau en hadden we niet zoveel tijd voor elkaar. Nu willen we dat je je broodje niet meer achter jouw bureau eet.” Ook de kantine is zodanig ingericht dat eenieder daar graag naartoe wil gaan om te lunchen. Zodat het personeel ook daar, in het kader van één van de kernwaarden ‘connectie’, onder de mensen komt en hoort wat er nog meer gebeurt op de werkvloer. “Nu praten we veel meer met elkaar”, geeft van Essen aan. “Met het nieuwe werken, worden de mensen ook gedwongen meer te lopen en onderzoek wijst uit dat zij daardoor effectiever zijn.”

Toekomst

“Ik heb nog een paar wensen”, geeft de directeur tot slot aan. “Komend jaar gaan we kijken naar hoe we zonnepanelen kunnen verwerken op het dak. Bouwkundig zijn de faciliteiten daar al op afgestemd.” Een van de belangrijkste drijfveren van het bedrijf is de huidige status quo te doorbreken op productinnovatie, de factor mens, gebouw en werk. De bakkerij gaat voor een continue groei en wil de Surinaamse gemeenschap blijven dienen op een moderne manier. “We blijven keihard werken voor onze kernwaarden: passie voor excellence, ownership en connectie.”

Lees meer berichten uit de categorie Advertorial.

juli 31, 2019







E-mailadres:

Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord.