Een eigen huis bouwen: Hout of steen?

Een eigen huis bouwen: Hout of steen?

Hout of steen?

Voor bijna iedereen die een nieuwe woning laat bouwen, is het een van de grootste investeringen in zijn of haar leven. En voordat je eindelijk in je paleisje kunt trekken, heb je heel wat keuzes te maken. De positie van het pand op het perceel, de grootte en de indeling, én natuurlijk de bouwmaterialen. De lifestyle-krant van Surgoed House & Home zette de voor  en nadelen van beide materialen op een rij.

Weinig fundering

Houtbouw is een snelle en droge methode en vergt weinig fundering door de lichte constructie. Hout is vochtregulerend en, in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, brandveilig. Bij een goede kwaliteit hout gaat de buitenste laag gloeien en uiteindelijk verkolen, waardoor zelfs brandvertraging optreedt. Als beton warm wordt, zet het uit en kan het uit elkaar spatten. Een houten woning is dus bij brand zeker niet risicovoller dan een stenen huis, mits het hout goed voorbehandeld is.

De zogenoemde warmteaccumulatie van hout is zwak, waardoor de woning snel opwarmt.

Dit nadeel verandert ’s avonds echter in een voordeel, omdat hout ook de lagere buitentemperatuur direct doorgeeft. Beton, dat de warmte opslaat, geeft die later weer langzaam af waardoor het huis langer warm blijft.

Gas

Uit bouwmaterialen als beton, gips, cement en baksteen kan radon vrijkomen, een gas dat ontstaat door radioactief verval van uranium. Radon zou longkanker kunnen veroorzaken.

Qua milieubelasting geniet hout de voorkeur: het is volledig te vernieuwen, vereist geen zware industrie tijdens de verwerking en is eenvoudig te recyclen of als brandstof te gebruiken. Tenminste, als het niet is geïmpregneerd om het hout te verduurzamen. Dit gebeurt met de stoffen chroom en arseen, die weer minder milieuvriendelijk zijn. Daarnaast bevat het impregneermateriaal koper; niet schadelijk voor mensen, maar wel voor het leven in bodem en oppervlaktewater.

Prijsindicatie

Een indicatie voor de bouw van een stenen droomhuis is een bedrag tussen de € 250,- en € 450,- per m3, afhankelijk van de grootte en de moeilijkheidsgraad van de woning. Natuurlijk zijn de exacte kosten voor de bouw sterk afhankelijk van de persoonlijke wensen. Hout kost, afhankelijk van de soort, tussen de € 200 en € 400 per m3. Ook hier geldt dat de exacte kosten voor de bouw sterk afhankelijk zijn van het persoonlijke verlanglijstje en de houtsoorten die gebruikt worden.

Duurzaamheid

Is steen duurzamer dan hout? Het oudste stenen gebouw ter wereld dat nog in gebruik is, het Pantheon in Rome (125 n.Chr.). De grote piramide van Gizeh in Egypte, is maar liefst 4.500 jaar oud. Wat niet vergeten mag worden, is dat deze monumenten van natuursteen gebouwd zijn. Onze hedendaagse gebakken stenen en betonmengsels zijn zwakker dan de natuurlijke varianten en daardoor meer aan weersinvloeden onderhevig. Dat resulteert in een minder lange levensduur. Het oudste nog gebruikte houten gebouw ter wereld staat in Japan. Het is de Hōryū-ji ‘Tempel van de Bloeiende Wet’, ongeveer 1500 jaar oud. Niet zo oud als de piramides dus, maar gesteld kan worden dat hout, mits onder de goede condities bewerkt, gedroogd en onderhouden, zeker niet onderdoet voor steen.

Lees meer berichten uit de categorie Tips Investeren Bouw & Infra Nieuws Aannemers.

mei 30, 2017
ADVERTENTIE

E-mailadres:

Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord.