‘Een huis van cultuur en geschiedenis’
‘Een huis van cultuur en geschiedenis’
Restauratie Elisabeth Samson Huis
Geen toeval
Het Elisabeth Samson Huis moet het verhaal gaan vertellen van de eerste zwarte rijke vrouw van geheel Amerika. Cynthia McLeod, schrijfster van historische romans en episoden, heeft een stichting opgezet en kocht dankzij een gulle donateur het pand op. Om het te maken tot het ‘Elisabeth Samsonmuseum’ is echter meer geld nodig. “Ik wil onze jongeren iets meegeven.”
“Behalve het conserveren van onze geschiedenis en cultuur, wil ik onze jongeren iets meegeven. Dat zij naar iemand kunnen op kijken die ondanks zulke grote tegenslagen voor zwarten, een succesvolle rijke zwarte vrouw was in de achttiende eeuw”, motiveert McLeod.

Meer financien
Opkopen van het pand is slechts het eerste gedeelte van het project. Waarvoor de stichting nu nog meer financiën moet zoeken, is de inrichting en daadwerkelijke renovatie van het pand. “We zijn in het proces om gesprekken te voeren met particuliere bedrijven en zelfs multinationals in Suriname, die een wezenlijke bijdrage kunnen leveren”, doet McLeod uit de doeken. De geraamde begroting voor de volle restauratie ligt dichtbij de 600.000 US dollar. “Het Elisabeth Samson Huis wordt een huis van cultuur en geschiedenis. We moeten zodanig commerciële activiteiten doorvoeren dat het huis eigenlijk verder voor zichzelf zal zorgen.”
De begane grond van het pand zal worden ingericht zoals het toen was ten tijde dat Samson nog leefde en wordt het ‘Elisabeth Samsonmuseum’ opengesteld voor zowel lokale als internationale bezoekers. “Met behulp van haar immens dikke inventarisatieboeken, moeten we eigenlijk een goed beeld kunnen vormen hoe het toen eruit zou hebben gezien. Aan haar inventarisatie kon je merken dat ze echt een rijke vrouw was. Het was gewoon een dik cahier van meer dan dertig pagina’s”, vertelt McLeod, die tijdens het onderzoek voor haar boek enige archiefstukken van Samson is tegengekomen.
De zolderetage zal ingericht worden als een Arbeidsmuseum, dat verschillende arbeidssituaties in Suriname, vanaf de koloniale periode tot aan de opkomst van Staatsolie, zal uitbeelden. “Hiermee geven we meteen een hommage aan het ministerie van Arbeid dat jarenlang in het pand was gehuisvest.” De eerste etage wordt een multifunctionele ruimte en zou verhuurd kunnen worden voor ontvangsten, lezingen, concerten en ceremoniën. “We weet worden er ook eens huwelijksplechtigheden uitgevoerd. Dat zou heel toepasselijk zijn,want na het overlijden van Elisabeth was het een stadshuis geworden”, vertelt McLeod.
Onschatbare waarde
Ondanks dat Samson later ook trouwde met een blanke man, een officier met wie zij langer dan 21 jaar heeft geleefd, had zij het toch niet makkelijk. Zij was overigens een van de eerste zwarte vrouwen die met een blanke man mocht trouwen. Het staat als een paal boven water dat het restaureren van het pand van onschatbare waarde zal zijn voor de Surinaamse samenleving. Het is volgens McLeod ook een perfecte manier om het verhaal van de eerste zwarte rijke vrouw van geheel Amerika te laten leven.
“Als we kijken naar haar levensverhaal, dan heeft zij zoveel tegenslagen meegemaakt, ondanks dat zij eigenhandig zoveel rijkdom heeft kunnen vergaren.” Toen Samson op haar twaalfde 300 gulden als nalatenschap kreeg van haar broer, heeft haar zwager dat geld geïnvesteerd en haar eerste plantage voor haar gekocht, dat was toen plantage Toevlugt. McLeod: “Het verhaal en huis van Samson wordt zo geconserveerd en is een historisch figuur waaraan jongeren zich kunnen optrekken, dat is wat zij ook meekrijgen.”
Lees meer berichten uit de categorie .
februari 3, 2020