blank

Fotograaf Raúl Neijhorst

Fotograaf Raúl Neijhorst

CRIBS

Home is where the heart is – dat weet Raúl Neijhorst als geen ander! De fotograaf woont al 17 jaar in Nederland, maar voelt zich ook in Suriname goed thuis. Op een regenachtige zondagmiddag ontvangt hij Cribs in de woning van zijn moeder Es Neijhorst-Schultz. De weldadige rust in de straat heeft ongetwijfeld te maken met de vele kuilen in het wegdek, die op deze regenachtige dag gevuld zijn met water.

Het gezin Neijhorst is zeker zeven keer verhuisd. Na afronding van zijn studie aan de Algemene Middelbare School (AMS), vertrekt Raúl in het jaar 2000 naar Nederland voor een studie Technische Natuurkunde aan de Technische Universiteit Delft. Zijn moeder verhuist later dat jaar naar haar huidige adres, het eerste buiten Paramaribo.

blank

Langs het kanaal heeft Raúl flink gefotografeerd, maar de meeste fotoshoots doet hij in huis. Ook organiseerde hij daar feestjes voor collega-fotografen om de collegialiteit te stimuleren en te behouden. “Ik zorgde voor de locatie, het eten; barbecue of doksa en een ieder kon drank en een snack brengen. En dan waren we gezellig bijeen”, herinnert hij zich. “Dat moet ik weer eens doen!” Tot 2012 gebruikt Raúl de bovenwoning voor fotoshoots. De aanloop neemt zienderogen toe. Om de studio te bereiken, moeten bezoekers dwars door het huis. De privacy van zijn moeder komt in het geding en hij kiest ervoor om zijn shoots in een appartement of hotelkamer te doen, ook vanwege voorzieningen zoals airconditioning. Hij geniet van het huis zoals dat nu is, met het kanaal dichtbij, de verkoelende wind en de rust in de ochtend. Als hij toch iets zou veranderen aan het huis, dan zou hij airconditioning aanschaffen. “Niet dat ik last heb van de warmte, hoor. Alleen in de avonduren is het soms een beetje warm, maar nooit tot frustratie toe.”

Raúl heeft nauwelijks last van de warmte of de kou. “Zoals ik hier rondloop, in een T-shirt en een jeans, loop ik meestal ook in Nederland rond!” In het huis liggen veel foto’s uit zijn kindertijd. “Misschien klinkt het raar uit de mond van een fotograaf, maar ik heb me vroeger weleens afgevraagd waarom mensen foto’s zouden laten schieten. De waarde van foto’s ontdekte ik pas toen ik in oude dozen, foto’s van mijzelf terugvond.” Op die manier is hij het vak ook meer gaan appreciëren. Sinds 2005 heeft Raúl een relatie met Liset; samen hebben zij twee kinderen: dochter Zané (4) en zoon Ian (3). Voorheen bleef Raúl zes tot acht weken in Suriname, maar als family man komt hij nu een paar keer per jaar voor een week. Soms komt hij alleen, maar hij heeft Suriname ook bezocht met het hele gezin, of met alleen zijn dochter of zoon. En elke keer wanneer hij op zijn geboortegrond is, hernieuwt hij het contact met drie grote liefdes: zijn moeder, pindasoep en fotografie.

 

Fotograaf Raúl Neijhorst houdt sinds 2007 jaarlijks zeker één fotoshoot in Suriname. Dat doet hij rond verschillende thema’s. Eén daarvan, zwangerschapsfotografie, is erg populair bij aanstaande ouders. Raúl deed Suriname onlangs aan voor de promotie van de tweede editie van Suriname Beken(d)t, zijn bijzondere uitgave met 75 onthullende portretten en verhalen van bekende Surinamers.

Lees meer berichten uit de categorie .

juli 20, 2017
ADVERTENTIE

E-mailadres:

Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord.