Health Passion, een nieuwe trend in Surinaams toerisme

Health Passion, een nieuwe trend in Surinaams toerisme

Wellness

Vetafbrekende thee

De erkende Bourgondiër Alan Tijseling, sinds 1998 woonachtig in Suriname, laat zijn gebroken enkel behandelen in het binnenland. In het dorp Botopasi ondergaat hij, ongepland en onbewust, de metamorfose van zijn leven. Na vier maanden later is Alan 20 kilo afgevallen, kiest hij uit volle overtuiging voor een gezondere levensstijl en ontwikkelt hij met anderen een nieuw toeristisch product.

De Saramakaners langs de BovenSurinamerivier staan bekend om hun effectieve behandelwijze van botbreuken. Zij werken met kennis die generatieslang binnen de eigen familie is opgebouwd en doorgegeven. Deze deskundigheid is ontstaan via mondelinge overlevering binnen de familie: als gevluchte slaven konden de Marrons vroeger niet naar de stad voor medische hulp en ook in het oerwoud breekt men natuurlijk
weleens een been of een arm.

Het dieet en de thee van Botopasi hebben Tijseling nu geïnspireerd en gemotiveerd om een nieuwe weg in te slaan. “In de beslotenheid van het oerwoud heb ik echt een mindshift ondergaan; nu realiseer ik me hoe belangrijk het is om gezonder te gaan leven. Ik werd fitter en actiever en hoewel je met een gebroken enkel niet veel kunt doen, zat ik opeens hout te hakken! Bijna 20 jaar geleden liet ik Suriname kennis maken met nieuwe gerechten; ik zou het fantastisch vinden om Suriname nu gezonder te laten eten! Dat is hard nodig, want de cijfers over diabetes en hoge bloeddruk liegen er niet om. We eten hier met zijn allen veel te ongezond.”

Arrangement

De plannen raakten in een stroomversnelling toen Anoushka King, Alans voormalige schoonzuster, ook naar Botopasi kwam voor de behandeling van een onwillige schouder. Samen begonnen zij het arrangement verder vorm te geven. Daarna stelde Anoushka het idee voor aan Corry Vonk en Haidy Eduards, de eigenaren van Hotel Botopassie, een charmant junglehotel dat recht tegenover het dorp aan de andere kant van de rivier ligt. “Zij waren meteen enthousiast,” vertelt Anoushka, “met als de diëtistes Mariska Tai Apin en Cindy-Jane Wesenhagen van Mens Sana,een praktijk voor voedingsvoorlichting en dieetadvies.

Betaalbaar

“Het heeft daarna dan ook relatief weinig moeite gekost om een aantrekkelijk en vooral gezond arrangement samen te stellen. En passant hebben we de mythe doorbroken dat je in Suriname geen meerdaagse jungletrip vindt voor minder dan 100 euro per dag: de prijs van dit arrangement zit ver onder dat bedrag.” Health Passion biedt Surinamers en gasten uit het buitenland de mogelijkheid om een hele week, midweek of weekend, kennis te maken met een andere manier van leven. Het arrangement bestaat uit alle elementen van een gezonde levenswijze: regelmatig,gevarieerd en gezond eten, inclusief de recepten en informatie over de bereidingswijze, voldoende bewegen met fitness en nature hikes, ontspanning in de vorm van een massage, zwemmen maar ook lekker in een hangmat liggen en in balans zijn. Als onderdeel van het arrangement krijgen de gasten een intake bij Mens Sana; na terugkeer uit Botopasi kunnen zij eventueel kiezen voor een vervolgtraject. Op www.botopasi.com vindt u meer informatie over Health Passion.

Lees meer berichten uit de categorie .

juli 14, 2017
ADVERTENTIE

E-mailadres:

Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord.