Heerenstraat 4: Werken in historisch hout

Heerenstraat 4: Werken in historisch hout

Huis en zijn vehaal

Tussenwandjes

Paramaribo staat bekend als de witte houten stad in het Caribisch gebied. Hartje stad, dichtbij kantoren en kerken, staat aan de Heerenstraat 4 een van de monumentale blikvangers: het pand dat nu al 60 jaar onderdak biedt aan de Hollandsche Export Maatschappij NV (HEM).

De directeur van dit bedrijf, IreneSpangenthal, werkt in het historische pand waar zij als kind heeft gewoond. “Mijn vader Wilfred Spangenthal was directeur van de HEM. Hij heeft dit pand gekocht in 1957. Tot dat moment was het bedrijf ondergebracht bij NV J.F.D. Haenen, de laatste agent van de HEM.” In 1957 verhuisde de HEM naar de Heerenstraat. De directeur betrok de woning boven het bedrijf. Eerder (zeker van 1925 tot 1938) woonde daar de onderwijzeres P.O.J. May. Ook konden we achterhalen dat het kantoor in 1936 in gebruik was bij deurwaarder J.C. Elmont in 1936 en in 1938 bij het Informatiebureau Zaken voor Aziaten.

 

Zo heeft het pand begin 2017 nog een ingrijpende renovatie ondergaan. “De pilaren van het balkon waren verrot. Het hele balkon is gestut en de kolommen zijn vervangen. Het balkon is volledig vernieuwd”, geeft Spangenthal aan. “En nu moeten we de hele bedrading gaan vervangen, niet zo makkelijk in zo’n heel oud houten pand. Het is gebouwd in een totaal andere tijd, waar geen computers waren. Het had geen zakelijke bestemming, het was een woonhuis. De voorzieningen zijn achterhaald. Een pand als dit vergt meer onderhoud dan stenen gebouwen, je moet het op tijd verven en repareren.”

<H3> Alerte brandweer </H3>

Gelukkig is er nooit brand geweest in het pand, maar toen Irene onlangs een vreemde geur waarnam, belde zij voor alle zekerheid de brandweer. Die nam de melding heel serieus. “Ik heb alleen maar gezegd dat we iets vreemds roken en er niet achter konden komen wat het was. Binnen vijf minuten stonden er drie grote brandweerauto’s met loeiende sirenes op het Kerkplein. Daar sprongen twintig mannen in pakken uit, die hier naar binnen renden. Ik riep: ‘Hellup, dat was helemaal niet wat ik bedoelde!’” Uiteindelijk was er niets aan de hand, maar Irene was wel blij dat de brandweer zo alert reageerde.

Na 60 jaar vertrekt de HEM uit de Heerenstraat. “We kunnen niet anders: het kantoor is al jaren veel te klein. Je gaat weg uit een heel stuk historie, je verlaat de binnenstad”, zegt Spangenthal nuchter. De bestemming van het pand is nog niet duidelijk. “Als het enigszins mogelijk is, wil ik dit pand het liefst behouden door het te verhuren. Ik kan het me niet veroorloven om het leeg te laten staan, het moet weer bewoond worden of een bedrijf huisvesten. Als het niet anders kan, zal ik het moeten verkopen, maar ik zal mijn best doen om dat te voorkomen.”

Lees meer berichten uit de categorie .

juli 19, 2017
ADVERTENTIE





E-mailadres:

Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord.