Het ‘grootse verhaal’ over Suriname

Het ‘grootse verhaal’ over Suriname

Expo De Nieuwe Kerk Amsterdam

Gemeenschappelijk verleden

Het meeslepende en kleurrijke verhaal van Suriname en haar banden met Nederland. Dat is wat De Nieuwe Kerk in Amsterdam wil vertellen met ‘De Grote Suriname Tentoonstelling’, die 5 oktober 2019 van start gaat. Zij vertelt het ‘meeslepende epos van het land en zijn bewoners van zeer verschillende achtergronden, die samenkwamen in het land’.

“Je moet je inbeelden dat je in Amsterdam op de Dam de grote deuren van De Nieuwe Kerk opendoet en je komt in een regenwoud terecht”, vertelt publiciteitscoördinator Martijn van Schieveen enthousiasmerend.

Slavenschip

De tentoonstelling bestrijkt de hele cultuurgeschiedenis, de oudste nederzettingen tot de onafhankelijke republiek van vandaag. Het indrukwekkendste is het plantagetijdperk dat het grootste gedeelte hiervan zal uitmaken. “Op de kade zal er een schip helemaal zijn ingericht naar voorbeeld van een slavenschip”, schetst Schieveen voor. “We willen mensen niet alleen de mooie dingen van Suriname laten zien, maar ook de minder leuke gebeurtenissen uit de Surinaamse geschiedenis.”

Eén daarvan is het slavernijverleden dat met name de stad Amsterdam de nodige rijkdommen heeft opgeleverd. “Slaven waren voor de Europeanen echte handel. Zij werden door hen gezien als objecten waarmee zij handel konden drijven. Dat is vreselijk en die ervaring moeten we zeker ook meegeven”, benadrukt Schieveen.

Weinig bekend

Op de vraag waarom het belangrijk is om Suriname zo prominent en groots te belichten antwoordt hij: “Simpel weg omdat het moet. Ondanks de lange verbonden geschiedenis tussen Suriname en Nederland staat er heel weinig over deze geschiedenis in onze schoolboeken. Met deze tentoonstelling proberen wij het niet alleen te verbeteren, maar laten de bezoekers ook zien dat het land van prachtige mensen is.”

Hedendaagse Surinaamse kunstenaars zoals Razia Barsatie en Marcel Pinas maken deel uit van de schatten die worden geëtaleerd. Hun werken zijn te zien in het ‘moderne gedeelte’ van de tentoonstelling. Barsatie zal een kunstwerk vervaardigen die vooral haar Hindoestaanse cultuur en. achtergrond zal uitbeelden en Pinas maakt er één over de Binnenlandse Oorlog. Schieveen: “Hiermee krijgt ook het hedendaagse Suriname een plek in onze expositie.”

Lees meer berichten uit de categorie .

oktober 1, 2019
ADVERTENTIE





E-mailadres:

Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord.