Het huis van Dobru
Het huis van Dobru
Cribs
Twee kinderen
Een van de bekendste woningen van de wijk Combé in Paramaribo staat op de hoek van de Van Roseveltkade en de Julianastraat. De legendarische dichter overleed in 1983, maar iedereen kent het monumentale pand als “het huis van Dobru”. Zijn weduwe Yvonne Raveles-Resida woont er nog altijd, maar binnenkort krijgt de woning een andere bestemming. Ex-assembléelid en voormalig minister Raveles bewoont het houten huis sinds 1978. Tot enkele jaren geleden was het een fijne woonomgeving. “Maar nu is dit een kantoorwijk geworden”, legt ze uit. “Je kunt hier eigenlijk niet meer wonen. Kijk maar naar buiten.” Overal staan auto’s; een vrije parkeerplaats is bijna een mirakel! Dat was heel anders toen het gezin er neerstreek. “We woonden aan de Waaldijkstraat, maar moesten uit ons huis.” Via via hoorden ze dat er in de Combé een huis te koop was. Er had zich al een koper aangediend, maar het lot was het jonge stel gunstig gezind: de koper in spe kreeg de lening niet rond bij de bank. En zo hadden de Ravelesjes een nieuw onderkomen.

Halverwege de negentiger jaren besloten prostituees om in het gebied te gaan werken. “Ze waren er plotseling.” Het was gedaan met de rust: er waren regelmatig nachtelijke vechtpartijen en het aantal inbraken nam toe. “We zijn de tel echt kwijtgeraakt.” Als klap op de vuurpijl verrees op een steenworp afstand de Nederlandse ambassade, waardoor ook overdag de drukte toenam. Bij elkaar opgeteld is de situatie niet meer te houden. En dan is er nog een reden om te verhuizen. Raveles is nu 76 jaar en het is voor haar niet meer te doen om dagelijks zoveel trappen te nemen. Haar huis staat op neuten, dus om binnen te komen moet zij sowieso één trap op. Om de slaapkamers te bereiken, moet zij nog verder naar boven. En als zij de was wil ophangen moet zij naar de kleine droogzolder op de tweede verdieping. “Je begrijpt dat ik niet steeds twee trappen op kan, alleen maar om de was te hangen.”
Kantorenbuurt
Daarom heeft zij besloten om het pittoreske pand een nieuwe bestemming te geven, na een grondige renovatie. “Aangezien het hier een kantorenbuurt is geworden, gaan wij het zodanig aanpassen dat het kan worden gehuurd door een of twee startende bedrijven.” Van de nieuwe indeling is reeds een ontwerp gemaakt door een architect; het is de bedoeling dat dat wordt uitgevoerd.
Dobru Oso
De inspirerende geest van Dobru zal in het huis blijven rondwaren. Reeds geruime tijd organiseert zijn zoon Roetoe op verschillende locaties de Dobru Neti, waarbij dichters en andere woordkunstenaars een podium vinden. Deze poëtische avonden zullen nu een thuis vinden in het onderhuis van het gebouw. “We gaan er een praatcafé maken, waar deze kunst voorop zal staan”, onthult Raveles. “Ik denk dat Dobru het een goed idee zou hebben gevonden.” En of Dobru het goed of niet goed zou hebben gevonden, ze heeft nóg een plan. “Na de renovatie ga ik een naambord op het huis laten aanbrengen. Vanaf dan heet dit huis formeel Dobru Oso!ʺ
Lees meer berichten uit de categorie .
december 24, 2017