Het Surinaams Museum

Het Surinaams Museum

Dagje uit

Het Surinaams Museum in Fort Zeelandia

Wat een genot om op een zondag richting het centrum van Paramaribo te rijden. Weinig drukte op de wegen, heerlijk met open ramen genieten van de frisse lucht en de prachtige binnenstad. Op deze zonnige morgen brengen we een bezoek aan het bekendste museum van Suriname: het Surinaams Museum in Fort Zeelandia. Er is voldoende gratis parkeergelegenheid. De vriendelijke kaartjesverkoper aan de poort van het museum laat ons alvast een kijkje nemen op het terrein, totdat de gids van vandaag zal arriveren. Want iedere zondag biedt het museum gratis rondleidingen aan van ongeveer een uur.

Diorama’s

Na de inleiding nemen we de trap naar bastion Middelburg. Het fort bestond oorspronkelijk uit vijf bastions, maar daar zijn er nu nog 2,5 van over. Vanuit bastion Middelburg hebben we een prachtig uitzicht op de Wijdenboschbrug, de Surinamerivier en het schip de Goslar. De gids stopt daarna kort bij het deel dat van bastion Zierikzee over is, waar ook nog de restanten van een authentieke keuken te zien zijn.

Bastion Veere is het bastion met de meest rijke geschiedenis. Neus geeft de bezoekers een vermoedelijke reconstructie van hoe vijftien prominente Surinamers hier op 8 december 1982 werden geëxecuteerd. Naast een gedenksteen zijn er grote gaten in de muren te zien. Hierin gaten zaten ooit de kogels, die later verwijderd zijn voor het strafrechtelijk onderzoek. De rondleiding brengt de bezoekers verder nog langs de expositie van Inheemsen en Marrons, waar allerlei stukken gemaakt van klei, hout of aardewerk te bewonderen zijn. Deze expositie was ooit de eerste samenwerking tussen Brazilië, Frans-Guyana en Suriname. Inmiddels zijn er alleen nog Surinaamse voorwerpen te zien. Een verlengstuk van de tentoonstelling vinden we in een geconditioneerde ruimte aan de andere kant van het fort, met prachtige verentooien, kleden en andere materialen van textiel. Klapstuk van de tentoonstelling zijn de meer dan 200 jaar oude diorama’s, die situaties uitbeelden van dagelijkse gebeurtenissen uit die tijd. De diorama’s zijn gemaakt van papier-maché en beelden onder meer dansende slaven uit. Last but not least mogen de bezoekers zelf ervaren hoe het is om opgesloten te zitten.

Het fort had vroeger zes cellen, waarvan er nu nog eentje in tact is. Neus wenkt ons naar een donker hoekje, vlak naast het terras van Baka Foto. In deze aparte cel, ook wel het kakkerlakkengat genoemd, werden in 1832 de huisslaven Cojo, Mentor en Present drie maanden opgesloten wegens brandstichting in de binnenstad.

Souvenirs

Ook na de rondleiding is er nog genoeg te zien in het museum. Allereerst de authentieke apotheek met een eeuwenoude glazen flessenverzameling en ouderwetse apparatuur. Verder is er nog een leerzame tentoonstelling die in vogelvlucht de belangrijkste gebeurtenissen van Suriname voor en na de onafhankelijkheid weergeeft. Alle onderwerpen zijn voorzien van geschreven informatie en beeldend materiaal, zoals het hamertje dat gebruikt werd bij de aankondiging van Surinames Srefidensi.

Souvenirs zoals boeken, sieraden, sleutelhangers en dergelijke zijn te vinden in de museumwinkel op het terrein. Leuk zijn de Surinaamse ansichtkaartjes met historische afbeeldingen van de binnenstad, vanaf SRD 2,50 per stuk. Voor diegenen die meer uit te geven hebben, is naderhand een drankje of lunch bij Baka Foto een goede optie. De prijzen zijn daar wel bovengemiddeld: voor een djogo betalen we SRD 17,50 en een glas soft kost SRD 6,50. Een goedkopere optie is om bij de poort lekker schaafijs voor SRD 3,50 te kopen. Voor wie helemaal niets extra’s wil uitgeven: het terrein heeft voldoende bankjes in de schaduw voor een gezellige picknick.

Lees meer berichten uit de categorie Dagje uit.

juli 9, 2018
ADVERTENTIE





E-mailadres:

Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord.