Hoe wordt de koopwaarde of huurprijs van je woning bepaald?

Hoe wordt de koopwaarde of huurprijs van je woning bepaald?

Waardebepaling

Wildgroei

De manier hoe de koopwaarde of huurprijs van een huis of pand tot stand komt, hangt af van verschillende factoren. Vraag en aanbod is daarvan een van de belangrijkste. Bepalend is ook wie er allemaal in de directe omgeving wonen en technische zaken zoals oppervlakte en het materiaal waarmee het pand is gebouwd.

Al deze elementen maken het niet eenvoudig voor een beëdigde taxateur, die op verzoek van de klant een taxatierapport of een waardebepaling opmaakt. “Daarnaast maken hoge verwachtingen van klanten lastig voor makelaars om te komen tot een prijsbepaling”, vertelt Thijs Mouchart, makelaar bij Surgoed. Ook het type pand is van groot belang bij de waardebepaling omdat er ook koperspubliek moet zijn. “En niet te vergeten de economische situatie in het land”, benadrukt Mouchart. “Zo zorgt een slechte economische situatie ervoor dat mensen hun pand te koop zetten, maar durft helaas niemand te investeren in onroerend goed.”

Deugedelijk referentiekader

Er zijn taxateurs en makelaars die gewoon een hoge waarde bepalen alleen maar om  de klant tevreden te stellen en te behouden. Hier is de vraag: hoe kundig is een taxateur om te bepalen waarom een pand bijvoorbeeld 230.000 euro kost? “En dit alles moeten we kunnen verklaren”, vertelt Mouchart. “Alleen de eigenaar en de makelaar weten voor hoeveel een huis is verkocht. Een taxateur daarentegen taxeert alleen maar, terwijl een huis niet altijd verkocht wordt voor het bedrag dat het getaxeerd is. Dus een taxateur die geen makelaar is, heeft nauwelijks een deugdelijk referentiekader omtrent wat een  huis moet opbrengen. Misschien wordt het huis zelfs maar voor de helft verkocht van het taxatiebedrag, dat vooral als het ware blind gebaseerd is op het aantal vierkante meters. Dat terwijl de taxateur die vakkundig te werk gaat, ook andere criteria hanteert voor het bepalen van de prijs, zoals vraag en aanbod, gewildheid en snelheid van de verkoop.”

Beredeneren

Surgoed probeert daarom haar team door middel van besprekingen scherp te houden, zodat elk object dat binnenkomt grondig geanalyseerd wordt. Voordat er stappen ondernomen worden, moet er zekerheid zijn dat vanuit de zijde van de klant vertrouwen is in het bepalen van de prijs. Mouchart heeft graag dat makelaars meer kennis en vakkundigheid tonen voor het bepalen vande waarde.

“Belangrijk is dat klanten geloof hebben in het systeem en dat kunnen de makelaars bereiken door duidelijker te werk te gaan. Wat wij doen bij Surgoed, is de  taxtatiewaarde beredeneren. Dat wil zeggen dat we met de klant de stappen doorlopen zodat die precies weet hoe wij aan die waarde komen voor zijn of haar woning. Dat klanten ook begrijpen hoe de prijs tot stand is gekomen. Transparantie is erg belangrijk binnen deze markt, en daar staan wij voor.”

Lees meer berichten uit de categorie .

april 4, 2019
ADVERTENTIE

E-mailadres:

Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord.