Houtliefhebber Yayo
Houtliefhebber Yayo
Huis en zijn verhaal
Yayo: “In een houten huis wonen is als een huwelijk. Je moet er elke dag aan werken en het onderhouden.”
Alles is van hout. Vanaf de balken en de planken tot de dakpannen en de ramen als de pinnen waarmee het huis is ‘vastgemaakt’. Bij de woning van Yayo, zoals Geert van Kalken bekend staat, is er geen gebruik gemaakt van spijkers. “Zo vindt er geen infiltratie van de regen plaats”, zegt de huiseigenaar. In 2004 startte deze ‘houtliefhebber’ met het bouwen van zowel zijn woning als zijn hotel dat daar onder staat. Doordat hij alles zelf heeft gedaan, heeft de bouw wel tien jaren in beslag genomen. Nu woont familie van Kalken al langer dan tien jaar aan de Costerstraat in het centrum van Paramaribo.

Singeldak
Het geraamte van de woning is Surinaams, maar dan met een Europese twist. Waar deze man ook bewust voor heeft gekozen, is om het traditionele erin te houden. Door een singeldak te maken van houten dakpannen in dit klimaat is het nooit heet in huis. Het gevaar bij houten dakpannen is dat bij een lekkage het probleem niet makkelijk te vinden is, omdat daar drie pannen op elkaar liggen, maar Yayo ziet dit niet als een probleem. Hij is ervaren in het plaatsen van deze pannen, waardoor er bij hem sporadisch sprake is van een lekkage. Is het er wel, dan komt het simpel door de windrichting. “In een houten huis wonen is als een huwelijk. Je moet er elke dag aan werken en het onderhouden.”
Doordat het een zolderdak is, is er voor een bovenverdieping weinig ruimte om te lopen. Daarom koos Yayo voor een mooi alternatief; het plaatsen van looppaden in de vorm van een brug die de studieruimte verbindt met de slaapkamers en de minibibliotheek, die tevens wordt gebruikt als speelruimte voor de kinderen.
Indeling
De familie houdt van grote ruimtes. Daardoor is er veel ventilatie en bestaat dit huis ook uit maar liefst drie balkons. Een voor, een achter en één op de zolderverdieping aan de zijkant. “Soms is er teveel ventilatie, dan is het heel erg fris, vooral wanneer het regent. Maar dat noemen wij een luxe probleem”, lacht Yayo. De keuken is heel ruim. Daar passen wel twintig mensen in. Dat is de ruimte waar de familie vaak samen tijd doorbrengt. “Bij ons is samen eten belangrijk. Op die momenten kiezen wij ervoor om samen te zijn, weg van alles.” Daarnaast is Yayo ook het liefst op het voorbalkon. Het uitzicht daar vindt hij het mooist. Zoals Yayo gewend is op de boot, heeft hij zijn huis ook die sfeer gegeven. Dat is vooral te zien aan de vorm van het dak, maar ook heeft hij van elke kleine ruimte gebruik gemaakt. “Door alles functioneel te maken is er sprake van ruimtebesparing.”
Kunst
In het huis zijn er ook veel kunstwerken te zien. Houtsnijwerken van marronkinderen zittend op een palulublad of een vrouw die awasa danst, een boeddha beeld in een eerbiedige houding, houten vaten; alle kunstwerken hebben een verhaal. Als houtliefhebber zijn haast alle kunstwerken van hout. In huis heeft Yayo maar liefst zes dyarusu sturu’s. “Deze heb ik uit een vuilnishoop gehaald en zelf weer opgeknapt”, zegt hij nogal trots. Maar de liefde voor het vak is duidelijk te zien in zijn ogen en te horen aan zijn enthousiasme. Het meest betekenisvolle stuk is voor Yayo een schilderij van zijn gezin die hij kado kreeg van zijn vrouw op zijn vijftigste verjaardag. “Het lijkt misschien niks, maar daar staat mijn alles op”, zegt hij al kijkend naar het schilderij dat boven een piano staat. “Wij houden hier ook van muziek. Mijn vrouw bespeelt het en ik luister er graag naar.”
In een houten huis wonen is heel anders dan wonen in een betonnen woning. Yayo en zijn gezin voelen zich er heel vrij in. “Wij wonen hier ongelooflijk lekker. Het is elke keer weer heerlijk om weer thuis te zijn.”
Lees meer berichten uit de categorie Uncategorized.
juli 31, 2019