‘Jaren hard werk was in een mum van tijd weg’

‘Jaren hard werk was in een mum van tijd weg’

Brandveilig en verzekerd wonen

‘Hoog prijskaartje'

Paramaribo wordt geregeld opgeschrikt door woningbranden, niet zelden met dodelijke afloop. Meestal blijkt het pand ‘niet verzekerd’ tegen brand. De ellende eindigt dus niet met blussen van het vuur. Een menselijk leven is met geen geld te herstellen. Materieel verlies daarentegen wel. Vanwege het kostenplaatje zijn veel huishoudens niet verzekerd tegen brand. “Het schort ook aan bewustwording.”

“Alles waarvoor mijn ouders hadden gewerkt, wat we hadden opgebouwd was vergaan in het vuur binnen enkele minuten. Jaren hard werk binnen een mum van tijd gewoon weg”, rakelt fotojournalist Stefano Tull de rampspoed weer op.

Voor hem was het in juni 2010 raak, toen zijn ouderlijk huis in brand vloog als gevolg van kortsluiting. Het huis was niet verzekerd tegen brand en begon voor zijn familie nog meer ellende.

Alledaagse dingen

“Vaak genoeg staan we niet bij stil hoe brandonveilig we leven. Het ligt vooral in de alledaagse dingen die we over het hoofd zien”, beaamt Soeperman. Kortsluiting is volgens de assurantieagent de voornaamste oorzaak van woning- en kantoorbranden. Overbelasten van stopcontacten komt veelvuldig voor en stekkers die niet goed zitten in het stopcontact zorgen eveneens voor gevaar. “Als het contact slap is, dan is er geen optimale stroomtoevoer naar het apparaat en wordt de stroom onstabiel. Het is niet goed voor je apparaat, maar zeker ook niet voor je veiligheid”, benadrukt Soeperman. Het op tijd onderhouden en vervangen van nodige elektra of aansluitingen is belangrijk om het risico van branduitbraak te verkleinen.

Een menselijk leven is met alle geld van wereld niet te herstellen. Materieel verlies daarentegen wel. Dat veel huishouden geen brandverzekering hebben, heeft volgens Soeperman niet alleen een financiële reden. Het schort ook aan bewustwording over de nog grotere financiële risico’s als je niet verzekerd bent. Er bestaan uiteenlopende niveaus van risicodekking. “Je kunt het zodanig aanpassen naar je behoefte of omgeving”, zegt Soeperman. “Woon je naast een restaurant dat grote gasbommen gebruikt, dan is dat een extra risico bij je brandverzekering. Je kunt je dus ook beschermen tegen schade die mogelijk veroorzaakt kan worden door je buurman.” Mede op basis van de risico’s wordt de premie van een brandverzekering bepaald. Soeperman: “Een houten huis of pand bijvoorbeeld zal wat duurder uitvallen, want hout kan sneller in brand vliegen. Woon je kilometers verder van een brandweerstation, is de kans ook groot dat je brandverzekeringaanvraag misschien zelfs afgewezen zal worden. Ook als je huis tien tot vijftien meter rondom zwaar bebost is, kan bepalend zijn of je verzekeringspremie omhoog gaat.”

Harde les

Het afsluiten van een hypotheek om opnieuw te bouwen, was voor fotojournalist Tull een volgende noodzakelijke stap, die voorkomen had kunnen worden. “Het enige waaraan je denkt is zo snel mogelijk een onderdak voor je ouders regelen.” Het ouderlijk huis staat intussen weer herbouwd erbij en verzekerd tegen brand. Voor Tull en zijn familie was het zeker een harde les. “Bij het afsluiten van de hypotheek moesten we van de bank verplicht ons huis tegen brand verzekeren en een levensverzekering afsluiten.” Dat was ter zekerheid van bank. Maar nu zij weer jaren verder zijn en hun hypotheek inmiddels helemaal is afgelost, is het huis nog steeds brandverzekerd. “Want hoe je nou draait of keert het geeft toch wel een veilig en zeker gevoel”, vertelt Tull.

En dat is de bewustwording over de mogelijke gevolgen waarop assurantieagent Soeperman doelt: “Je weet nooit of het je overkomt. Ook al is het financieel moeilijk haalbaar voor veel huishouden, is het toch zeker aan te raden een brandverzekering af te sluiten.”

Lees meer berichten uit de categorie .

januari 1, 2020
ADVERTENTIE





E-mailadres:

Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord.