Joy’s Organic Garden Suriname

Joy’s Organic Garden Suriname

Bij Joy's Organic Garden wordt alleen organisch geteeld

Alle gewassen van Joy’s Organic Garden worden biologisch geteeld. Dit is niet alleen gezonder, want het product verliest daardoor zijn voedingswaarde niet. Er wordt ook rekening gehouden met het milieu.

Er is een balans tussen de werkzaamheden en de omgeving. Zo worden er geen pesticiden en herbiciden gebruikt, omdat deze schadelijk zijn voor de vissen in de kanalen. De tuin waar landbouwwerkzaamheden plaatsvinden, is heel groot en is in een vorm van een visnet aangelegd. Waar er geen grond is, is er water. Daar zijn niet alleen veel vissen, maar ook andere dieren. De kostgrond grenst aan de zee. Joy’s Organic Garden startte als afstudeerproject voor Joy Tjon Sie Fat – Chin Ten Koei, maar is volgens haar inmiddels een uitgelopen hobby. In 2010 startte zij in het klein met planten en werden de producten geleverd aan familie en vrienden. Vorig jaar is de vraag toegenomen en daar is Joy op aan het inspelen.

Kringloop landbouw

“Er wordt hier gewerkt volgens de open teelt en semi gesloten teeltmethoden. Er wordt geplant in kassen, maar deze zijn niet helemaal gesloten, waardoor het hele proces beïnvloedt kan worden door het milieu. Daarbij is er sprake van kringloop landbouw. Zo groeit er in de kanalen eendenkroos. Deze plant wordt gebruikt om compost te maken en de aanplant mee te bemesten. Maar niet alleen daar komt de voeding voor de planten vandaan. Joy teelt ook kippen, die kippenmest aanmaken. Groente resten gaan als voeding naar de kippen. Eieren van de kippen worden verkocht en gebruikt in haar bakkerij, welke aan dit bedrijf gekoppeld is. De eierschalen gaan terug naar de compost. En kippenmest wordt gebruikt voor bepaalde gewassen als tayerblad en peper. Niks gaat verloren binnen het bedrijf.

Producten

Niet alleen de groenten maar ook de kippen worden organisch geteeld. Wanneer deze vier weken oud zijn, stapt Joy over van het geven van voer naar padi en groenteresten. Drie weken daarna worden deze kippen geslacht en verkocht aan vaste huishoudens. Na de oogst van de groenten, welke om de ene dag plaatsvindt, worden deze geselecteerd en verpakt. Joy heeft vaste klanten waar zij om de zoveel tijd zowel groenten als vlees tot aan huis levert. Het andere deel gaat naar Choi’s Supermarkt en Restaurant A La John. De producten die de bedrijfseigenaar levert, zijn onder andere slachtkippen, eieren, papaya, bacoven, bananen, manja’s, bitawiri, peper, paprika, baby okers, antroewa, boulanger, klaroen, pompoen en pompoentop, spinazie, snijbonen, kouseband, sopropo, dagublad, cassava, zoete patat, komkommer, kaisoi, sla, tayerblad, komkommer en kool. Ook levert zij kruiden als pepermunt, basilicum, citroengras, prei, soepgroente, laos, gember en kentjoor.

Variëteit

Joy probeert variëteit te hebben in haar assortiment. Niet alle producten zijn altijd te verkrijgen. Maar daar heeft zij intussen een oplossing voor. Er wordt gewerkt volgens de ‘stagger methode’. Daarmee probeert zij een bepaald gewas continu te hebben door met de teeltperiode te werken vanaf de groei tot de bloei tot het gewas uitgebloeid is. Zij speelt daarop in door op tijd nieuwe plantjes in te stoppen. Is de aanwas uitgebloeid, dan is de volgende al aan het groeien. Bij dit bedrijf is de balans tussen de variëteit aan gewassen en continuïteit daarvan zeer belangrijk. “Want mijn klanten willen wel steeds groenten, maar zij willen niet steeds hetzelfde eten.”

Uitdagingen

“In dit vak zijn er ook uitdagingen. Zo moet er te allen tijde rekening gehouden worden met het milieu. Want de planten zijn zeer vatbaar voor ziekten en plagen.” Joy woont op een plek waar veel dieren zijn die graag komen ‘genieten’ van haar planten. Zij moet dus innovatief zijn bij het beschermen van haar planten. Ze past ‘trap crop’ toe. Met deze methode leidt zij de dieren af en houdt zij hen weg van haar aanplant. Bij haar kousenband aanplant worden bijvoorbeeld om het gehele bed heen, kapucijners geplant. Voordat de dieren bij de kousenband aankomen, vreten zij eerst de kapucijnerplantjes aan.
Tegen de tijd dat die opgevreten zijn, zijn de kousenbandplantjes groot genoeg en slingeren al, waardoor de dieren er niet meer bij kunnen. Zo ook met de pepers. Onder de papayabomen worden de pepers geteeld. Voordat de vogels bij de pepers zijn, worden ze eerst aangetrokken door de papaya’s. Ook worden de planten met een klein wortelstelstel (zoals tayerblad, kool, broccoli etc.) goed beschermd. Deze worden geplant in afgesneden waterflessen. Zo kunnen de dieren niet aan de aanplant komen.

Grote vraag

De vraag naar haar producten wordt steeds groter. Joy heeft echter nog geen handen genoeg om een groter klantenbestand te voorzien van haar producten. Haar hoeveelheid aan producten zelf is nog niet zo groot. Zij werkt er wel aan dit in de toekomst te verruimen. Behalve dat zij vaste klanten voorziet, zijn haar producten vooralsnog alleen bij Choi’s te verkrijgen. Wel wil zij met deze vorm van telen meer mensen stimuleren om ook organisch te gaan planten.

Lees meer berichten uit de categorie Bedrijven Advertorial.

juli 31, 2019
ADVERTENTIE





E-mailadres:

Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord.